Koľko nás stoja naše ratolesti?

Koľko nás vlastne stoja naše ratolesti? Odpoveď zisťovala spoločnosť Cord Blood Center prostredníctvom internetového prieskumu, do ktorého sa zapojilo 330 mamičiek.

S príchodom dieťaťa na svet sú spojené mnohé finančné výdavky. Spoločnosť Cord Blood Center, ktorej klientmi sú práve rodiny čakajúce dieťa, uskutočnila v novembri 2013 internetový prieskum, prostredníctvom ktorého zisťovala reálne výdavky mladých rodín počas tehotenstva ženy a následne prvého roka dieťaťa. Do prieskumu sa zapojilo 330 mamičiek, ktoré poskytli informácie ohľadom výšky svojich jednorazových a pravidelných výdavkov súvisiacich s dieťaťom.

Internetový prieskum Cord Blood Center ukázal, že všetky jednorazové a pravidelné výdavky súvisiace s tehotenstvom, pôrodom a prvým rokom dieťaťa predstavujú sumu 7 040 eur.

Jednorazové výdavky zahŕňajú hlavne nákup viacerých dôležitých potrieb pre dieťa a zvýšené finančné nároky na zdravotnú starostlivosť o matku počas tehotenstva. V priemere stálo tehotenstvo každú ženu 797 eur. V sume sú zahrnuté výdavky na lekárske vyšetrenie, epidurálku, zazmluvnenie pôrodníka, 3D ultrazvuk a pod. Veľkou položkou sa ukázalo vybavenie domácnosti pre potreby dieťaťa, ktorými sú postieľka, prebaľovací pult, základná detská výbava, vanička, detská stolička, chodítko, odrážadlo, monitor dychu a sanitárne potreby, spolu s úpravou bytu pred príchodom dieťaťa. Táto kategória nákladov bola ohodnotená na 1 269 eur. Výdavky na transport a cestovanie znamenali v priemere 690 eur. Pokrývajú položky ako hlboký kočík, bugina, cestovná postieľka, autosedačka a vak. Za nákup základných potrieb na kŕmenie novorodenca zaplatili rodiny v priemere 150 eur. Patria sem podprsenky na kojenie, odsávačka mlieka, sterilizátor a ohrievač na fľaše.

Pravidelné mesačné výdavky zahŕňajú všetky náklady od momentu pôrodu. Najdrahšia je umelá výživa a prikrmovanie, v priemere 125 eur mesačne. Hygiena dieťaťa, do ktorej boli zaradené plienky a detská kozmetika, vyšla na 77 eur každý mesiac. Nákupy detského oblečenia a obuvi 56 eur, lieky a zdravotnícka starostlivosť 29 eur, detské fľaše, cumlíky a riady 22 eur, hračky a detské knižky 33 eur. Každý mesiac prvého roka dieťaťa teda rodina minula na jeho potreby v priemere 342 eur.

Rodiny zvažujú pred príchodom dieťaťa aj ďalšiu položku rozpočtu, a to uchovanie kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Podľa prieskumu, ktorý organizovala v lete 2012 pre spoločnosť Cord Blood Center prieskumná agentúra g82, až 80% budúcich mamičiek na Slovensku uvažuje o uchovaní pupočníkovej krvi. Najčastejším dôvodom je možnosť ochrániť svoje dieťa alebo blízkych ľudí. Uchovaním pupočníkovej krvi rodičia zabezpečia do budúcna svojmu dieťaťu nádejné liečebné možnosti. Ak sa niektoré mamičky rozhodnú pupočníkovú krv neuchovať, najčastejším dôvodom je cena. Vzhľadom na všetky výdavky spojené s tehotenstvom a pôrodom je to pochopiteľné. Preto spoločnosť Cord Blood Center aktívne hľadá sponzorov, ktorí by vďaka svojim príspevkom umožnili odber pupočníkovej krvi väčšiemu počtu slovenských mamičiek. Medzi prvých sponzorov patrí jedna z veľkých slovenských poisťovní.

„Prekvapilo nás aká vysoká je suma, ktorú musia mladé rodiny vyčleniť na príchod prvého dieťatka. Preto rozumieme, že rodina zvažuje každý jeden výdavok navyše. Napriek tomu veríme, že je pre nich zdravie dieťatka prvoradé a každá investícia doň môže byť využitá v budúcnosti,“ vyjadril sa Ján Šidlík, riaditeľ Cord Blood Center Slovensko.

Odber pupočníkovej krvi pre darcovské ale aj rodinné využitie je už niekoľko rokov bežný aj na Slovensku. Kmeňové bunky z pupočníkovej krvi sa štandardne používajú pri liečbe hematologických a onkologických ochorení.  Slovenskí lekári majú v tejto oblasti skúsenosť s podaním vlastnej aj súrodencovej pupočníkovej krvi. Nádejou sú klinické skúšania na diagnózy v rámci tzv. regeneratívnej medicíny ako sú napríklad detská mozgová obrna či autizmus.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.