Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Púchovský mäsokombinát má ďalšie ocenenie

Púchovský mäsový priemysel opäť získal medzinárodné ocenenie za kvalitu potravín. Za minulý rok je tretie, ktoré spoločnosť získala.

PÚCHOV. Hodnotenie vykonávali nezávislí audítori a členovia diplomatických zborov akreditovaných v Madride na základe inovácií produktov, technológií, filozofie kvality a poskytovaných služieb zákazníkom. Ocenenie udelilo prestížne medzinárodné podnikateľské združenie Club Global Trade Leaders so sídlom v Madride. Podnik sa tak zaradil medzi najlepšie svetové značky v oblasti hospodárstva.

Udelenie tohto ocenenia sa stáva veľkým miľníkom v dejinách mäsiarskeho remesla nielen na Považí, ale aj na celom Slovensku. „Verím, že tradičné mäsiarske remeslo a kvalita výrobkov zostanú základom spokojnosti zákazníka,“ povedal majiteľ spoločnosti Anton Fabuš na margo medzinárodného ocenenia v Madride.

Reprezentácia mesta i Slovenska

Púchovský masokombinát sa v roku 2013 ako jediný zo Slovenska zaradil medzi TOP 500 najrýchlejšie sa rozvíjajúcich spoločností v Európe a skončil na 86. mieste. V tom istom roku sa firma stala absolútnym víťazom v skupine regionálnych lídrov na trhu, ktorých hodnotili poprední svetoví ekonómovia spolupracujúci s londýnskou burzou.

Pre Antona Fabuša to bol opäť neuveriteľný pocit, keď v Madride spomedzi mnohých štátov sveta označili prvenstvom práve jeho spoločnosť. „Triatlon ocenení je výsledkom vytrvalosti celej spoločnosti,“ tvrdí Anton Fabuš. „Za všetkým stoja ľudia a ich prístup k práci. Bohužiaľ, aj na náš priemysel doľahla kríza v podobe nedostatku kvalifikovaných mäsiarov. Prácu by u nás našli desiatky z nich. Obávam sa, čo nastane, ak starší páni mäsiari odídu na zaslúžený dôchodok. Kompetentní akosi nemysleli na to, že Slovensko potrebuje aj remeselníkov, nie iba ľudí s maturitou, pre ktorých niet na trhu práce uplatnenie,“ poukazuje na problém.

Študenti majú dvere otvorené

Pomoc učebnému odboru mäsiar v SOŠ v Púchove je teda ďalšou lastovičkou v snahe vychovať kvalitných mäsiarskych majstrov. Spoluprácu na báze pomoci začal Púchovský mäsový priemysel aj s potravinárskou školou z Bratislavy už pred troma rokmi.

Budúci mäsiari sa pripravovali v šunkárni na stredoškolskú odbornú činnosť (SOČ). „Na celom Slovensku niet fabriky s modernejšou technológiou, ako je táto. Je to absolútna špička,“ hovorí zástupca bratislavskej školy František Krátky. „SOČ-ku sme tu robili aj minulý rok a dostali sme sa až na celoslovenské kolo. Teraz pracujeme na výrobe šunky s dusitanmi a bez dusitanov. Médiá kritizujú, že na ľudský organizmus zle vplývajú dusitany. Chceme vyvrátiť túto fámu, pretože technológia, akou sa vyrába, je pre ľudský organizmus absolútne neškodná. Za spoluprácu sme vďační aj z toho dôvodu, že tu máme dvere otvorené. Študenti okrem praxe môžu vo firme brigádovať aj cez prázdniny a neskôr sa i zamestnať s možnosťou ubytovania,“ doplnil Krátky.

Nová investícia vo Vietname

Možno aj pre nedostatok pracovnej sily na Slovensku hľadá Púchovský mäsový priemysel uplatnenie v krajinách, kde tento problém nie je. Jeho najbližšia investícia smeruje do mesta Saigon vo Vietname, kde plánuje postaviť výrobnú halu. „Investíciu plánujeme zrealizovať do jedného roka,“ informuje majiteľ. „Z výstav, ktoré sme vo Vietname absolvovali, vieme presne, čo miestny trh žiada a aký bude výrobný program. Denná produkcia výrobkov bude na rozhraní siedmich ton denne. Majstrov mäsiarov už v Púchove pripravujeme, takže verím, že všetko dopadne dobre. Do tejto investície idem s nadšením, pretože Vietnam je pole neorané,“ dodáva Fabuš s tým, že nový projekt je pripravený aj pre Púchov. „Ak pôjdu veci, ako majú, zákazníci už onedlho ochutnajú pravé sušené prosciutto.“

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.