Najkrajší Jaguar?

Jaguar F-TYPE Coupé – rýchlosť, krása a emócie

Prešlo takmer 40 rokov, a legendárny Jaguar E-Type sa dočkal svojho nástupcu. Model F-TYPE určuje budúce smerovanie značky Jaguar.

Už na prvý podľad je jasné, že dizajnéri neponechali nič náhode. Coupé s ľahkou celohliníkovou konštrukciou je z hľadiska jazdných vlastností najdokonalejší sériovo vyrábaný Jaguar.

F-TYPE Coupé stelesňuje nekompromisnú dizajnovú víziu úchvatného konceptu športového kupé Jaguar C-X16, ktorý debutoval na autosalóne vo Frankfurte v roku 2011. Základom dramatického postoja tohto modelu s dozadu sa nakláňajúcou kabínou sú tri emocionálne dizajnové línie. Prvé dve, ktoré nájdete aj na modeli F-TYPE Convertible, tvoria robustné predné a zadné blatníky. Treťou je výrazná strešná línia vozidiel Coupé, ktorá vytvára jednoliatu siluetu a zároveň zvýrazňuje vizuálnu dramatickosť zošikmenej kabíny, posadenej medzi mohutnými zadnými hranami.

Vďaka dlhoročným skúsenostiam Jaguar v oblasti hliníkovej technológie sa dizajnová vízia modelu F-TYPE Coupé premietla do ľahkej, no zároveň neuveriteľne pevnej karosérie. Torzná tuhosť všetkých verzií modelu F-TYPE Coupé je 33 000 Nm/stupeň, teda je vyššia, než u ktoréhokoľvek sériového modelu Jaguar.

Najvýkonejší z modelového radu  F-TYPE R Coupé je poháňaný 5,0-litrovým prepĺňaným motor V8, ktorý poskytuje výkon 550 koní a krútiaci moment 680 Nm. Dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,2 sekundy a dosahuje elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť 300 km/h.

F-TYPE S CoupéF-TYPE Coupé poháňajú 3,0-litrové zážihové agregáty V6 s prepĺňaním, ktoré dosahujú výkon a krútiaci moment 380 koní/460 Nm v prvom prípade a 340 koní/450 Nm v druhom. Umožňujú zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,9/5,3 sekundy a ponúkajú maximálnu rýchlosť 275/260 km/h.

F-TYPE R Coupé je vybavený špičkovo vyladeným zavesením kolies a novými dynamickými technológiami v záujme sebaistého, pokrokového ovládania, ktoré dokonale ladí s výkonom 550 koní. K týmto technológiám patrí elektronický aktívny diferenciál (EAD) druhej generácie a po prvýkrát v modeli značky Jaguar aj systém vektorového smerovania krútiaceho momentu (Torque Vectoring) brzdovým systémom. Uvedené systémy spolupracujú tak, aby zaručili okamžitú odozvu a citlivé riadenie. Systém EAD automaticky prerozdelí krútiaci moment motora medzi zadné kolesá, čím zaručí skvelé ovládanie aj pri maximálnom výkone. Systém vektorového smerovania krútiaceho momentu brzdovým systémom zasa inteligentne prenesie na vnútorné kolesá presne odmeraný brzdný účinok, ktorý je počas zatáčania potrebný na zvýšenie svižnosti. Športové zavesenie kolies so systémom adaptívnej regulácie charakteristiky tlmenia Adaptive Dynamics a konfigurovateľným dynamickým režimom Configurable Dynamic Mode ešte zdokonaľujú rýchlosť odozvy modelu F-TYPE R a výsledkom je vzrušujúca a akčná jazda.

Modely F-TYPE R a F-TYPE S Coupé prichádzajú s možnosťou objednať si v rámci voliteľnej výbavy uhlíkovo-keramické (CCM) brzdy, ktoré ponúkajú stopercentne plynulý výkon a skvelú odolnosť voči strácaniu účinnosti. Okrem toho umožňujú zníženie celkovej hmotnosti neodpružených častí o 21 kg.

Každý model F-TYPE Coupé využíva osemstupňovú prevodovku Quickshift s tesne odstupňovanými prevodovými pomermi od spoločnosti Jaguar, ktorá je dokonale prispôsobená športovej jazde. Manuálne sekvenčné radenie zabezpečuje voliaca páka SportShift na stredovej konzole alebo páčky na volante.

Rad vozidiel F-TYPE Coupé dopĺňa existujúcu trojčlennú ponuku modelov F-TYPE Convertible. Patria do nej dva modely s motorom V6, konkrétne F-TYPE (340 koní) a F-TYPE S (380 koní), ako aj model F-TYPE S s motorom V8 a výkonom 495 koní.

„Modelom F-TYPE Coupé konštruktérsky tím Jaguar prekročil náš odvážny cieľ vytvoriť model, ktorý vodičovi poskytne ešte väčšiu radosť z jazdy než obľúbený model F-TYPE Convertible. Kľúčom k jeho dosiahnutiu bolo vytvorenie výnimočne pevnej celohliníkovej konštrukcie karosérie typu kupé, ktorá je zároveň absolútnym základom zdokonalených jazdných vlastností. Vďaka tomu je F-TYPE Coupé dynamicky najdokonalejší a najvzrušujúcejší Jaguar, aký sme kedy vytvorili.“ Ian Hoban, Jaguar

Video spot Jaguar F-TYPE Coupe pre Super Bowl:

Viac informácií aj na www.jaguar.sk

jagf-typecoup490pix2-r191_res.jpg

jagf-typercoup490pix-r825_res.jpg

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom