Štvrtok, 25. apríl , 2019

Odborný seminár Pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Začiatkom februára, 5.2.2014 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil seminár Pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť.

Začiatkom februára, 5.2.2014 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil seminár Pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť. Organizátorom stretnutia bola Katedra mapovania a pozemkových úprav a Slovenská spoločnosť geodetov a kartografov.

odborný seminár pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Seminára sa zúčastnilo vyše 150 odborníkov. Cieľovou skupinou boli geodeti a kartografi, spracovatelia projektov pozemkových úprav a registrov obnovenej evidencie pozemkov, pracovníci katastrálnych odborov a pozemkových a lesných odborov okresných úradov. Okrem nich sa seminára zúčastnili aj zástupcovia pozemkových spoločenstiev, ktorí sa s touto problematikou zaoberajú v praxi. K významným hosťom tohto podujatia patrili zástupcovia z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu geodézie, kartografie a katastra SR.

odborný seminár pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Na konferencii odznelo 8 referátov, ktoré prezentovali vývoj právnych pomerov k pôde od patrimoniálneho štátu, špecifiká spoločne užívaných pozemkov - spoločné urbárske lesy a spoločné urbárske pasienky a ich základné charakteristiky (nedielne spoluvlastníctvo, rozhodovanie hlasovaním, voľba orgánov a i.), horizont zmien a zákonných obmedzení vlastníckych vzťahov v spoločných nehnuteľnostiach, evidovanie pozemkových spoločenstiev v  katastri nehnuteľností,  postupy riešenia spoločných nehnuteľností pri spracovaní registrov obnovenej evidencie pozemkov a projektov pozemkových úprav a samozrejme aj súčasný platný stav - zákon č. 97/2013 Z. z. o pozemkových spoločenstvách účinný od 1. mája 2013, ktorý upravuje vznik, právne postavenie, hospodárenie a zánik pozemkových spoločenstiev, práva, povinnosti členov spoločenstva, podmienky nakladania, postupy konania o zápise spoločenstiev do registra pozemkových spoločností.

odborný seminár pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu geodézie, kartografie a katastra SR pokryli legislatívnu a technickú stránku danej problematiky, praktické skúsenosti prezentovali geodeti z praxe. Téma seminára bola nanajvýš aktuálna, vyváženú obsahovú stránku doplnila bohatá diskusia, čím sa naplnili očakávania všetkých účastníkov.

Ing. Ľubica Hudecová, PhD..

Katedra mapovania a pozemkových úprav,

Stavebná fakulta STU v Bratislave

Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu

Planétu máme len jednu a čím skôr ju začneme chrániť, tým lepšie.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.