Odborný seminár Pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Začiatkom februára, 5.2.2014 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil seminár Pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť.

Začiatkom februára, 5.2.2014 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil seminár Pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť. Organizátorom stretnutia bola Katedra mapovania a pozemkových úprav a Slovenská spoločnosť geodetov a kartografov.

odborný seminár pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Seminára sa zúčastnilo vyše 150 odborníkov. Cieľovou skupinou boli geodeti a kartografi, spracovatelia projektov pozemkových úprav a registrov obnovenej evidencie pozemkov, pracovníci katastrálnych odborov a pozemkových a lesných odborov okresných úradov. Okrem nich sa seminára zúčastnili aj zástupcovia pozemkových spoločenstiev, ktorí sa s touto problematikou zaoberajú v praxi. K významným hosťom tohto podujatia patrili zástupcovia z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu geodézie, kartografie a katastra SR.

odborný seminár pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Na konferencii odznelo 8 referátov, ktoré prezentovali vývoj právnych pomerov k pôde od patrimoniálneho štátu, špecifiká spoločne užívaných pozemkov - spoločné urbárske lesy a spoločné urbárske pasienky a ich základné charakteristiky (nedielne spoluvlastníctvo, rozhodovanie hlasovaním, voľba orgánov a i.), horizont zmien a zákonných obmedzení vlastníckych vzťahov v spoločných nehnuteľnostiach, evidovanie pozemkových spoločenstiev v  katastri nehnuteľností,  postupy riešenia spoločných nehnuteľností pri spracovaní registrov obnovenej evidencie pozemkov a projektov pozemkových úprav a samozrejme aj súčasný platný stav - zákon č. 97/2013 Z. z. o pozemkových spoločenstvách účinný od 1. mája 2013, ktorý upravuje vznik, právne postavenie, hospodárenie a zánik pozemkových spoločenstiev, práva, povinnosti členov spoločenstva, podmienky nakladania, postupy konania o zápise spoločenstiev do registra pozemkových spoločností.

odborný seminár pozemkové spoločenstvá – história a súčasnosť

Zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu geodézie, kartografie a katastra SR pokryli legislatívnu a technickú stránku danej problematiky, praktické skúsenosti prezentovali geodeti z praxe. Téma seminára bola nanajvýš aktuálna, vyváženú obsahovú stránku doplnila bohatá diskusia, čím sa naplnili očakávania všetkých účastníkov.

Ing. Ľubica Hudecová, PhD..

Katedra mapovania a pozemkových úprav,

Stavebná fakulta STU v Bratislave

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.