M. Michalec odpovedá J. Baškovi

Primátor Púchova M. Michalec reaguje na otvorený list predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja J. Bašku.

Marián Michalec

primátor mesta Púchov

V Púchove, 25. februára 2014

Milý pán predseda,

keďže rokovací poriadok Trenčianskeho kraja neurčuje žiadne lehoty na podanie písomnej formy interpelácie, zostáva mi do uskutočnenia marcového zasadnutia zastupiteľstva ešte mesiac. Rovnako i Vám, aby ste ako poslanec Národnej rady predložili na jej rokovanie návrh ústavného zákona, ktorý som Vám 20. januára odovzdal.

Pred 12 rokmi som sa stal primátorom Púchova preto, lebo som chcel zmeniť mesto, v ktorom od narodenia žijem. Aby sa zlepšili podmienky a komfort života jeho obyvateľov a mohli naň byť znova hrdí. Toto je moja práca a za ňu beriem plat, z ktorého žijem. Mám jasno aj v tom, že neskôr získaný mandát poslanca TSK je ďalšia funkcia. Preto som navrhol, aby sa za ďalšie funkcie už nevyplácali ďalšie odmeny. A aby tieto financie nezostali štátu, lebo by ich spoľahlivo dokázal rozflákať. Majú ich dostávať matky trvale hendikepovaných detí. Im putujú aj moje poslanecké peniaze.

V orgánoch Trenčianskeho kraja zasadá až 33 funkcionárov (vrátane Vás) s dvoma a viac funkciami. V takejto situácii si viem živo predstaviť aj pôsobenie politika, čo sa chvíľu hrá na starostu obce, chvíľu na poslanca parlamentu, chvíľu zas na ministra obrany a napokon na predsedu samosprávneho kraja. Takýto guláš môže viesť k tomu, že potom splieta nezmysly o „názorových konsenzoch naprieč celým politickým spektrom“, či „vyúsťovaní do spoločného legislatívneho návrhu a postupu“. Namiesto toho, aby sa staral, ako pomôcť ľuďom.

Akoby naši multifunkcionári už zabudli, načo boli do svojich funkcií zvolení: Máte pre ľudí spraviť niečo užitočné. Vy však iba politikárčite! O návrhu na riešenie, ak nepochádza z politickej strany, ktorá je práve pri moci, vôbec nediskutujete a teatrálne odchádzate z rokovania. Týždeň po tom, ako som Vám odovzdal návrh zmeny ústavného zákona, na základe ktorého by verejní funkcionári za nekonečné funkcie mohli poberať iba jeden plat, sa objavil obdobný návrh aj v parlamente. Tentoraz z dielne opozičných poslancov.

Prosím Vás, pán predseda samosprávneho kraja a súčasne poslanec Národnej rady, môžete povedať všetkým ľuďom, prečo ste zaň nehlasovali?

Mám za správne, že i Vy ste sa rozhodli reagovať na môj podnet vzdaním sa jedného zo svojich platov. Myslel som si, že ako verejne činná osoba viete, kam tie peniaze poslať. Aj v Púchove je zariadenie, kde sa o trvale hendikepované deti už dlhé roky vzorne starajú. Je to Domov sociálnych služieb sídliaci na Nosickej ceste č. 57, napíšem pani riaditeľke, že som Vám dal o nich vedieť.

V roku 2013 Púchov zvíťazil v ankete o najkrajšie mesto Slovenska. Som vďačný všetkým, ktorí k úspechu nášho mesta svojim hlasom prispeli a veľmi si to vážim. Verím, že spolu s mojimi kolegami odvádzame prácu, ktorá vytvorila predpoklad pre takýto výsledok.

Úprimne Vám želám, aby ste sa aj Vy mohli niekedy tešiť z toho, až sa pod Vašim vedením Trenčiansky samosprávny kraj stane najkrajším krajom na Slovensku. Je to oveľa viac motivujúce než zodpovednosť za pozhasínanie v budove VÚC, keď ho budú rušiť.

Pánu predsedovi TSK

Jaroslavovi Baškovi

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.