Počet svadieb sa zvyšuje. Slováci si na ne šetria aj dva roky

Počet uzatvorených manželstiev má za posledné tri roky stúpajúci trend. Za svoj deň „D“ sú ochotní zaplatiť aj viac ako šesťnásobok svojho mesačného platu.

Počet uzatvorených manželstiev má za posledné tri roky stúpajúci trend. Zvyšuje sa aj priemerný vek ľudí, ktorí do manželstva vstupujú. Za svoj deň „D“ sú ochotní zaplatiť aj viac ako šesťnásobok svojho mesačného platu. Pritom si na svadbu budú radšej dva roky šetriť, ako by si mali požičať.

Podľa štatistického úradu SR je priemerný vek Sloveniek, ktoré uzatvárajú manželstvo 29,6 roka. Ich partneri hovoria „ÁNO“ vo veku 32,6. Tak, ako sa postupne zvyšuje priemerný vek pri sobášiacich sa, zvyšuje sa aj počet uzatvorených manželstiev a znižuje sa počet rozvodov. Kým v roku 2010 pripadalo na 100 manželstiev až 47 rozvodov, o dva roky neskôr sa tento pomer znížil na 100:42.

Z prieskumu Poštovej banky vyplýva, že viac ako 65 % svadbychtivých mladých ľudí si plánuje zaplatiť svadbu zo svojho vrecka. Takmer pätina opýtaných sa spolieha na pomoc rodičov. Len 7 % je ochotných zobrať si na svoj veľký deň úver. V prípade nedostatku vlastných prostriedkov by mladí skôr uprednostnili šetrenie alebo malú svadbu. Úplne by sa myšlienky na sobáš vzdali iba tri percentá.

„Prieskum prezradil, že na svadbu sú mladí ľudia ochotní šetriť aj dva roky, peniaze si často odkladajú na osobný účet. Tam sa však zhodnocujú len minimálne, alebo vôbec. Pokiaľ si plánujú na svadbu peniaze odkladať, ideálny je Neviazaný termínovaný vklad. Kedykoľvek si naň môžu privkladať peniaze, ktoré sa im úročia atraktívnou úrokovou sadzbou 1,5 % ročne,“ hovorí Naďa
Urbanová, hovorkyňa Poštovej banky. „Pre tých, ktorí majú peniaze našetrené a svadbu plánujú až o nejaký čas, je vhodný termínovaný vklad. Viazanosť si môžu vybrať podľa potreby a nasporená suma sa im efektívne zúročuje,“ dodáva Urbanová.

Najviac ľudí plánuje minúť na svadbu v rozmedzí do 6 tisíc eur, pritom až 42 % opýtaných uviedlo výšku svojho mesačného príjmu do 480 eur. Výdavky do 3 000 eur predpokladá 40,6 % a do 6 000 eur 30,4 % opýtaných. Plány mladých ľudí sa od reality veľmi nelíšia, pretože zhruba u tretiny opýtaných, ktorí už svadbu v nedávnej minulosti absolvovali, boli výdavky na túto udalosť práve vo výške 3 až 6 tisíc eur.

Cena svadby závisí od počtu hostí, výzdoby, sály, kameramana, fotografa
a ďalších parametrov. Svadba môže stáť 5 000, ale aj 11 000 € pri rovnakom
počte ľudí. Najčastejšie si naši klienti pozývajú okolo 50 hostí
,“ hovorí Zuzana Slobodová zo svadobného salónu KARA v Trnave.

Terminované vklady od Poštovej banky patria dlhodobo k tým najvýhodnejším na trhu. Pri viazanosti 48 mesiacov ponúka až 3% ročné úročenie. Zaujímavé úrokové sadzby však prináša aj pri kratších viazanostiach, čím vychádza v ústrety naozaj všetkým klientom. Pre tých, ktorí potrebujú mať peniaze kedykoľvek k dispozícii, ponúka Neviazaný termínovaný vklad. Ide o výnimočný produkt na našom trhu, pretože v sebe spája voľnosť bežného účtu a atraktívnu úrokovú sadzbu termínovaného vkladu. Teraz mu pribudol ďalší výnimočný parameter - je to prvý termínovaný vklad na Slovensku, ktorý sa dá uzavrieť online už za 5 minút bez podmienky zriadenia bežného účtu.

* Prieskum pre Poštovú banku pripravila agentúra 2muse v januári 2014

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“

Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?

Do registra ochranných známok si nemôžete prihlásiť primárne následovné označenia

Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?

Podnikateľom sa často stáva, že výborná služba alebo tovar sú odkopírované a vlastníkom spoločnosti.