Štvrtáci z Trstenej vymenili notebooky za PC tablety

Na rozdiel od bežných tabletov majú deti k dispozícii kompaktné zariadenie, ktoré plne nahradí klasický počítač, vďaka čomu na ňom bez problémov napíšu aj domácu úlohu

Základná škola Rudolfa Dilonga v Trstenej už dlho patrí k priekopníkom v oblasti zavádzania informačných technológií do vyučovacieho procesu. V školskom roku 2007/2008 dostali  prváci z tejto školy ako prví na Slovensku notebooky, ktoré na vyučovaní používali spolu so šlabikárom či inými bežnými pomôckami. Po  šiestich rokoch škola opäť inovuje a jej štvrtáci si tentokrát medzi prvými vyskúšajú vzdelávanie s novými PC tabletmi, ktoré plnohodnotne nahradia bežný počítač. Spolu s dvadsiatimi kusmi modelu Prestigio MultiPad Visconte s operačným systémom Microsoft Windows 8.1 dostali na každodennú prácu v škole aj interaktívnu tabuľu Prestigio MultiBoard.

Za iniciatívou Vzdelávame pre budúcnosť, ktorá sa na škole realizuje v spolupráci so spoločnosťami Microsoft Slovakia a Prestigio, stojí aj mladý učiteľ Peter Pallo. Jeho túžbou vždy bolo, aby žiaci mohli pracovať s modernými technológiami priamo v laviciach bez toho, aby sa museli premiestňovať do počítačovej učebne. Najskôr sa so svojou vtedajšou triedou prvákov zapojil do projektu Notebook pre každého žiaka. „Stretli sme sa s rôznymi reakciami, niektorí odborníci dokonca polemizovali, či je vôbec vhodné, aby deti  vo veku 6-7 rokov používali počítače počas vyučovania. Dnes je zo všetkých zrealizovaných výskumov jasné, že tento projekt priniesol pozitívne výsledky,“ hovorí učiteľ Peter Pallo, ktorý sa ani po tomto úspechu neprestal zaujímať o nové možnosti.

Na Základnú školu Rudolfa Dilonga tak pribudlo celkom 20 kusov nových tabletov Prestigio MultiPad Visconte a k nim interaktívny panel  Prestigio MultiBoard, ktorý zastúpi klasickú školskú tabuľu aj projektor. Učiteľ aj jeho žiaci si najviac pochvaľujú, že nové tablety s klávesnicou sú oveľa ľahšie ako notebooky a vďaka operačnému systému Microsoft  Windows 8.1 im otvárajú širšie možnosti pri vyučovaní. „Tablety dnes už používajú na viacerých školách, všetky však s operačným systémom Android. Tým pádom nemôžete využívať množstvo  výborných výukových programov, ktoré zvykneme využívať a sú historicky  na platforme Windows,“ hovorí P. Pallo.

Na rozdiel od bežných tabletov dokáže MultiPad Visconte  s  bezdrôtovou klávesnicou s touchpadom plne nahradiť bežný počítač, takže žiak si na ňom bez problémov napíše čitateľský denník či seminárnu prácu. Jeho súčasťou je totiž aj kancelársky balík s Microsoft Office pre študentov a domácnosti a okrem bežných aplikácií tak na ňom môžete plnohodnotne pracovať s textovými dokumentmi, tabuľkami a elektronickou poštou. „Značka Prestigio sa okrem iného zameriava aj na komplexné riešenia v oblasti vzdelávania a k našim interaktívnym tabuliam teraz pribudol ďalší skvelý nástroj, ktorý robí vyučovací proces jednoduchším a interaktívnym. Tešíme sa, že PC tablet Visconte budú používať  práve deti, ktoré tak majú výbornú príležitosť pochopiť, že tablet nie je určený len na zábavu, ale je možné sa s ním vzdelávať  i pracovať,“ hovorí regionálny manažér značky Prestigio Július Masár.

Dlhoročnú spoluprácu s modernou školou z Trstenej oceňuje aj Paula Okániková, manažérka vzdelávacích programov  zo spoločnosti Microsoft Slovakia: „Vybavenie tabletovej triedy na ZŠ R. Dilonga v Trstenej je súčasťou širšej iniciatívy spoločnosti Microsoft Vzdelávame pre budúcnosť. V rámci nej v najbližšom období prinesieme do viacerých slovenských škôl tabletové zariadenia, ktoré považujeme za top, čo sa týka aktuálnej ponuky a ich využitia v školskej triede. Veríme, že nestačí, ak učíme žiakov obsah len konzumovať, ale ho aj vytvárať a kriticky hodnotiť a tieto zariadenia k takejto forme výučby určite prospejú.“

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.