V seneckej synagóge má vzniknúť multifunkčné kultúrne centrum

Synagóga v Senci je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorú chce Bratislavský kraj zrekonštruovať z nórskeho finančného mechanizmu. Vzniknúť tu má multifunkčné kultúrnospoločenské centrum, ktorého súčasťou bude aj expozícia dejín židovskej kultúry, pripomínajúca históriu objektu synagógy. Svoj zámer predstavili zástupcovia župy aj nórskym partnerom.Predpokladané náklady na komplexnú obnovu synagógy sú viac ako 772 tis. eur pri povinnom spolufinancovaní BSK minimálne 15%. „Vzhľadom na finančnú náročnosť rekonštrukcie synagógy sa usilujeme o získanie externých prostriedkov. Výzva na predkladanie žiadostí o projekt je už zverejnená, v najbližších dňoch podáme žiadosť o nenávratný finančný príspevok,“ priblížil župan Pavol Frešo. Peniaze chce župa získať z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru.

„Bratislavská župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti sedem kultúrnych zariadení, ale ani jedno na území seneckého okresu. Preto sme považovali za potrebné rozšíriť naše kultúrne aktivity aj do tejto oblasti,“ uviedla Gabriella Németh. Projekt počíta aj s vybudovaním infopavilónu v areáli za synagógou. Predpokladané náklady sú vyše 630 tis. eur, ktoré by mali byť hradené z rozpočtu kraja, BSK sa chce uchádzať aj o dotáciu od mesta Senec. Infopavilón bude zároveň technickým zázemím galérie a administratívno-prevádzkovým zázemím detašovaného pracoviska Malokarpatského osvetového strediska v Modre. Obnovená synagóga a novopostavený infopavilón bude slúžiť nielen mestu Senec, ale aj celému Podunajsku a Bratislavskému kraju. Odkúpenie synagógy za účelom zriadenia multifunkčného kultúrneho priestoru schválili krajskí poslanci koncom októbra 2012.

Archeologický výskum v areáli synagógy odhalil dávnu históriu židovskej komunity v Senci.Objavené zvyšky komplexu stavieb na pozemku za synagógou bolipravdepodobne používané na náboženské účely (pozostatky rituálneho kúpeľa mikve, so studňou...). Uvedené nálezy budú po doskúmaní prezentované in situ.

Senecká synagóga spolu priblíži duchovnú a hmotnú kultúru, holokaust, predmety každodenného života židovskej náboženskej menšiny na Slovensku a doplní tak ponuku zaujímavostí z oblasti židovského kultúrneho dedičstva. Židovská synagóga v Senci bola postavená v roku 1904 v orientálno-maurskom slohu s prvkami secesie na mieste staršieho objektu z r. 1825, slúžiaceho na rovnaké účely. Ako jediná v okolí slúžila židovskej komunite žijúcej v meste. Synagóga svojmu účelu slúžila do roku 1948. Od roku 1953 sa využívala ako sýpka, neskôr ako sklad chemikálií a v zime vianočných stromčekov. V súčasnosti je uzavretá, v zdevastovanom stave a vyžaduje si komplexnú obnovu.

synagoga-r127_res.jpg

Podmienky predaja spoločnosti s.r.o., ktorá je platcom DPH

Ako predať vašu spoločnosť ak je platcom DPH ?

Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!

Nové štýlové malé SUV od Volkswagenu nás prekvapilo variabilitou a tým, ako je schopné predčiť všetky očakávania.

Alori: upratujte efektívne a bez námahy

Produkty Alori sľubujú čistý a bezpečný domov pre vás, vašich blízkych aj pre vašich domácich miláčikov.

Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success

The apartments are designed to meet even the most demanding requirements.