Vedeli ste, že čokoláda robí ľudí šťastnými? Obsahuje totiž seratonín, tzv. šťastnú látku, ktorá zlepšuje náladu. Máme aj ďalšie dobré správy pre všetkých milovníkov čokolády. Kvalitných čokolád je okolo nás stále viac a viac. Čiže si konečne môžeme vyberať a dopriať našim zmyslom skutočnú pravú čokoládu.
Háčikom však je, že si tú čokoládu musíme poriadne overiť, keďže označenia ako „belgická“, „pravá“, „organická“ a dokonca aj „70%“ sú skôr marketingové ťahy než pojmy potvrdzujúce vlastnosti ozaj dobrej chuti.
Napríklad taká čokoláda z Madagaskaru, Venezuely či Ekvádoru. Každá chutí úplne odlišne, ale zároveň každá jedna chutí skvelo. Najpodstatnejším bodom v procese výroby je fáza spracovania kakových bôbov. Takých prehreškov vzniká najviac počas praženia.
Čo si všímať pri výbere čokolády?
Pri čokoládach je výrazný vzájomný vzťah kvalita – cena. Tým nechceme povedať, že si máte kupovať len tú najdrahšiu čokoládu, ale buďte si vedomí toho, že kvalitné čokolády s veľkým množstvom kakaového masla a kakaovej sušiny budú stáť viac, než ste zvyknutí pri „obyčajných“ čokoládach.
Výber tej správnej by mal byť sprevádzaný zmyslovými vnemami. Na čokoláde vidno na prvý pohľad, či je stará alebo bolo s ňou nejak manipulované, bola v extrémnych teplotách, či iných podmienkach, kvôli ktorým sa jej kvality znížili. Vtedy máva čokoláda matný sivý povrch.
Skúste čokoládu ovoňať. Keďže dobrá čokoláda vždy vonia po čokoláde, toto zistíte ľahko. Prejdite prstom po povrchu, nech sa trochu roztopí a ovoňajte. Cítite vanilku alebo možno ešte nejaké iné ingrediencie? V tom prípade máte poruke zlú čokoládu.
Najpodstatnejšie je ochutnať
Dôkladne sa sústreďte na to, keď sa vám čokoláda bude roztápať na jazyku. Máte pocit, ako by ste v ústach mali vosk? Prežúva sa nepríjemne alebo sa rozpadá rýchlo? Pocit, ktorý by ste malo zažívať, je hladké a zamatové roztápanie sa na jazyku.
Pre prípad, že držíte zabalenú čokoládu v rukách
Vtedy je najlepšie čítať popis na obale. Preštudujte si zloženie, percentuálnu časť kakaovej sušiny a kakaového masla. Kvalitná tmavá čokoláda začína pri 35 % kakaovej sušiny. V každom prípade sa rozhodnite podľa seba a vašej chuti. Definícia „tej správnej“ čokolády je totiž veľmi subjektívna.
Zdravé a kvalitné horúce čokolády a čokoládové dražé nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.