Ako spoznáte pravú čokoládu?

Vedeli ste, že čokoláda robí ľudí šťastnými?

Vedeli ste, že čokoláda robí ľudí šťastnými? Obsahuje totiž seratonín, tzv. šťastnú látku, ktorá zlepšuje náladu. Máme aj ďalšie dobré správy pre všetkých milovníkov čokolády. Kvalitných čokolád je okolo nás stále viac a viac. Čiže si konečne môžeme vyberať a dopriať našim zmyslom skutočnú pravú čokoládu.

Háčikom však je, že si tú čokoládu musíme poriadne overiť, keďže označenia ako „belgická“, „pravá“, „organická“ a dokonca aj „70%“ sú skôr marketingové ťahy než pojmy potvrdzujúce vlastnosti ozaj dobrej chuti.

Napríklad taká čokoláda z Madagaskaru, Venezuely či Ekvádoru. Každá chutí úplne odlišne, ale zároveň každá jedna chutí skvelo. Najpodstatnejším bodom v procese výroby je fáza spracovania kakových bôbov. Takých prehreškov vzniká najviac počas praženia.

cafepoint horúca čokoláda

Čo si všímať pri výbere čokolády?

Pri čokoládach je výrazný vzájomný vzťah kvalita – cena. Tým nechceme povedať, že si máte kupovať len tú najdrahšiu čokoládu, ale buďte si vedomí toho, že kvalitné čokolády s veľkým množstvom kakaového masla a kakaovej sušiny budú stáť viac, než ste zvyknutí pri „obyčajných“ čokoládach.

Výber tej správnej by mal byť sprevádzaný zmyslovými vnemami. Na čokoláde vidno na prvý pohľad, či je stará alebo bolo s ňou nejak manipulované, bola v extrémnych teplotách, či iných podmienkach, kvôli ktorým sa jej kvality znížili. Vtedy máva čokoláda matný sivý povrch.

Skúste čokoládu ovoňať. Keďže dobrá čokoláda vždy vonia po čokoláde, toto zistíte ľahko. Prejdite prstom po povrchu, nech sa trochu roztopí a ovoňajte. Cítite vanilku alebo možno ešte nejaké iné ingrediencie? V tom prípade máte poruke zlú čokoládu.

Najpodstatnejšie je ochutnať

Dôkladne sa sústreďte na to, keď sa vám čokoláda bude roztápať na jazyku. Máte pocit, ako by ste v ústach mali vosk? Prežúva sa nepríjemne alebo sa rozpadá rýchlo? Pocit, ktorý by ste malo zažívať, je hladké a zamatové roztápanie sa na jazyku.

cafepoint čokoláda

Pre prípad, že držíte zabalenú čokoládu v rukách

Vtedy je najlepšie čítať popis na obale. Preštudujte si zloženie, percentuálnu časť kakaovej sušiny a kakaového masla. Kvalitná tmavá čokoláda začína pri 35 % kakaovej sušiny.  V každom prípade sa rozhodnite podľa seba a vašej chuti. Definícia „tej správnej“ čokolády je totiž veľmi subjektívna.

Zdravé a kvalitné horúce čokolády a čokoládové dražé nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.