Žilinský kraj na ceste k virtuálnej poslaneckej kancelárii

Práca poslanca je v mnohom podobná práci moderného manažéra - plní svoje úlohy nezávisle od pracovného času, či miesta výkonu práce. Preto potrebuje moderné, prenosné a variabilné zariadenie, ktoré mu poslúži na štúdium dokumentov, prípravu podkladov a elektronickú komunikáciu.

V rámci operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) sa realizuje aj projekt „Elektronizácia služieb v Žilinskom samosprávnom kraji“. Jedným z modulov, ktoré sa budú nasadzovať do používania v priebehu roku 2014, bude služba „Elektronické zastupiteľstvo“. Jej súčasťou bude centrálne úložisko dokumentov, ako základný pilier virtuálnej poslaneckej kancelárie. V praxi to znamená, že zastupiteľstvo prejde na režim elektronického fungovania, a to či už pri príprave dokumentov, cez ich schvaľovanie, až po prácu jednotlivých komisií a zasadania poslancov. Po nábehu elektronických služieb do plnej prevádzky budú mať k dispozícii virtuálnu kanceláriu dostupnú cez webový portál. Na ňom sa sústredia všetky informácie a dokumenty, ktoré potrebujú na výkon svojej funkcie. Otázkou bolo zariadenie, prostredníctvom ktorého by bolo možné tieto elektronické služby po ich nasadení efektívne používať.

Žilinský samosprávny kraj realizoval v novembri 2013 prieskum trhu s ohľadom na najčastejšie scenáre práce poslancov. Ako najvýhodnejšia sa ukázala koncepcia konvertibilného zariadenia, čiže tabletu s odnímateľnou klávesnicou. Takéto zariadenie sa dá využívať jednak ako tablet pre operatívne úlohy, napríklad vybavovanie mailov, plánovanie času, štúdium podkladov, poznámky pri stretnutiach s občanmi. Zároveň sa podobne ako klasický notebook dá využiť na plnohodnotnú prácu, napríklad na tvorbu dokumentov, či už na pracovisku, doma, alebo v teréne.

Prioritnou požiadavkou pri výbere operačného systému bola možnosť spätnej kompatibility s dosiaľ využívaným operačným systémom Windows, aby sa zachovala kontinuita a poslanci mohli využívať aplikácie, na ktoré boli zvyknutí, hlavne aplikácie balíka Microsoft Office. Pri výbere platformy sa prihliadalo aj na možnosť integrácie klientskych zariadení poslancov do budovanej IT infraštruktúry Úradu ŽSK. Tieto požiadavky v plnom rozsahu spĺňa operačný systém Windows 8.1, ktorý v desktopovom móde garantuje stopercentnú kompatibilitu so staršími verziami, a zároveň umožňuje naplno využiť zariadenie v režime dotykového ovládania pri mobilných scenároch práce.

Implementáciu a konfiguráciu realizoval tím pracovníkov oddelenia informatiky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Očakávania od nového  systému komentoval Ing. Roman Kučerák, vedúci oddelenia informatiky ŽSK, nasledovne: „Prínosy migrácie na Windows 8.1 sa naplno prejavia až po plnom nábehu projektu Elektronizácia služieb v Žilinskom samosprávnom kraji. Nové zariadenia sme poslancom poskytli pri nástupe do funkcie. Toto načasovanie dané termínom volieb vnímam ako výhodu, nakoľko poslanci si zvyknú na novú filozofiu ovládania zariadenia a zdieľania dokumentov v cloude.“

Už viac ako 36 čerpacích staníc OMV je v novom šate

Motoristi si vychutnajú príjemnú atmosféru aj nové služby.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.