Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Krehká Júlia Letizia Giuliani hosťom Baletu SND

Jednu z hlavných postáv v Prokofievovom balete Romeo a Júlia stvárni vo štvrtok 20. marca 2014 Rimanka – popredná sólistka mnohých svetových scén – primabalerína Letizia GIULIANI.

Jednu z hlavných postáv v Prokofievovom balete Romeo a Júlia stvárni vo štvrtok 20. marca 2014 Rimanka – popredná sólistka mnohých svetových scén – primabalerína Letizia GIULIANI.

Letizia hneď po absolvovaní baletnej školy pri rímskej Opere prijala angažmán do tohto prominentného súboru. Neskôr bola sólistkou Birmingham Royal Ballet, hosťovala v Teatro La Fenice v Benátkach aj v Arene vo Verone.

Očarila milovníkov baletu v mnohých divadlách v Španielsku (Madrid, Bilbao, Barcelona, Valencia), Švédsku (Stockolm), Japonsku (Tokio, Osaka), Číne (Hong Kong), USA (New York, Miami, Vail), vo Francúzsku (Nice, Avignon, Bordeaux) a ďalších.

V roku 2006 Letizia Giuliani debutovala v Metropolitnej opere v New Yorku v balete La Gioconda v choreografii  Christophera Wheeldona s partnerom Angelom Corellom.

Z nedávnych úspechov spomeňme návrat na dosky Teatro dell'Opera di Roma a minulý rok s jedným z preferovaných partnerov Corellom sa po prvý raz predstavila v balete Parížskej opery.

Letiziu Giuliani zdobí mnoho ocenení - Najlepšia tanečnica roka (2003), „ Tani Award“ (2004), Cena tanečných kritikov (Danza & Danza, 2004) aj Premio Roma di Danza (2009).

Repertoár tejto skvelej baletky zahŕňa všetky nosné postavy v choreografiách výnimočných osobností, akými sú Petipa, Moricone, Fokin, Balanchine, Kylián, Neumeier, Preljocaj ...

Letizia Giuliani sa v SND predstaví ako Júlia v choreografii prominentného talianskeho choreografa a režiséra Massima Moriconeho, ktorý na našej prvej scéne naštudoval svoju verziu nesmrteľného príbehu.

Jeho interpretácia Romea a Júlie sa neodohráva v talianskej Verone, kde milenci z rodu Montekovcov a Kapuletovcov reálne žili. Choreograf a režisér Moricone so scénografom Petrom Janků situujú tanečnú drámu autenticky do čias, kedy ju dramatik napísal a na scénu, kde ju po prvý raz uviedol v londýnskom divadle Globe. Na javisku v novej budove SND je postavená replika tohto slávneho shakespeorovského divadla. Ani veľký dramatik sa z javiska nevytratí: „Snažíme sa, aby tanec nebol iba pre efekt. Záleží mi na výraznom prepojení drámy s tancom,“ povedal Moricone. Vytvoril dielo „plnokrvné, svieže, senzuálne - vzrušujúcu romancu horkokrvného vzťahu, tak balet Romeo a Júlia na scéne SND hodnotia znalci aj diváci.

Vo štvrtok 20. marca 2014 ozdobí príťažlivý večer v SND skvelý výkon vynikajúcej primabaleríny Letizie Giuliani.

Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladniciach SND, na predajnom mieste v OC Eurovea a on-line z pohodlia domova prostredníctvom portálu www.snd.sk.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.