Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Metrologické overenie meračov tepla

Podstatnou časťou nákladov na byt je položka za vykurovanie, ktorú však môžeme ovplyvniť šetrením v prípade, že vieme koľko sme v uplynulom období spotrebovali tepla. Merače tepla sú dôležité pre našu kontrolu nákladov za kúrenie a keďže sa podľa nich vypočítavajú náklady za teplo, musia sa každé štyri roky metrologicky overiť pre správnosť presnosti merania,

ale aj pre to, aby sme mohli reklamovať spotrebu pri vysokom nedoplatku za kúrenie, keďže neoverený merač tepla je neplatný a nie je možné podľa neho účtovať spotrebu tepla v byte .

Správca domu, alebo spoločenstvo vlastníkov bytov musí na členskej schôdzi vybrať najvýhodnejšiu cenovú ponuku na overenie meračov tepla. Zákon o správe domov a bytov hovorí, že správca je povinný dojednať čo najvýhodnejšie podmienky pre vlastníkov bytov.

foto-155-r744_res.jpg

Na základe novely zákona o tepelnej energetike, ktorú dňa 8.1.2014 schválila vláda Slovenskej republiky, budú musieť majitelia obytných budov s veľkosťou väčšou ako 500 m2 namontovať merače tepla, alebo pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov do konca roku 2016. Zvýši sa tým efektívnosť spotreby tepla v bytoch, nakoľko sa predpokladá s tým, že majitelia bytov budú teplom viacej šetriť, ako pri rozpočítavaní nákladov na osoby a metre štvorcové, ako tomu bolo v niektorých prípadoch doteraz. Montáž meračov tepla môže vykonávať iba osoba s certifikátom a rozhodnutím od Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, ktorá je odborne spôsobilá pre túto činnosť.

Spoločnosť Technická údržba budov za vás zariadi všetky potrebné úkony pri overovaní určených meradiel aj s demontážou a montážou za najlepšie ceny na trhu, ktoré nájdete v našom cenníku: http://www.tub.sk/cennik-vymeny-meracov-tepla/

Viac na www.TUB.sk

logo-r850_res.jpg

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.