Kapučíno na tretinky

Kvalitné kapučíno si nepripravíte bez dobrej kávy a mlieka

Kapučíno je tradičná verzia talianskej kávy. Povráva sa, že názov kapučína pochádza zo zvyklostí kapucínskych mníchov nosiť vyholený vrch hlavy obklopený prstencom vlasov. Tento nápoj sa stal populárny v Spojených štátoch od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Aj keď je kapučíno dnes už bežne zaužívaný pojem, len málo ľudí skutočne vie, čo by mali od poctivého kapučína očakávať.

cafepoint kapučíno

Základom je espreso, teda  nápoj pripravený z kvalitnej kávy. Espreso by malo tvoriť iba 1/3 kapučína. Výsledný efekt a hlavne nezameniteľná chuť kapučína v mnohom záleží práve od dobrého espresa. To docielite výberom kvalitnej kávy.

Jadro kapučína tvorí mlieko, na ktorom mnohé záleží. Mlieko tvorí v kapučíne taktiež 1/3 konečného objemu. Pri vyšľahaní, či spenení mlieka sa musí dbať na to, aby mlieko nezačalo vrieť, inak by zhorklo a zničilo chuť nápoja.

Bez peny to nejde. Pena dotvára konečný dojem a plní aj vizuálnu funkciu pri prvom kontakte, pretože sa vyvyšuje ako kopula talianskeho kostola nad okrajom keramickej šálky. Pena je vytvorená z dopredu vyšľahaného mlieka a tvorí taktiež 1/3 objemu kapučína. Penová čapička by mala vydržať po celú dobu pitia kapučína. V mnohých podnikoch penu kapučína posýpajú škoricou, kakaom alebo čokoládou. Avšak klasické kapučíno by malo mať prirodzenú, kávovo mliečnu penu.

cafepoint kávové nápoje

Existuje aj studená verzia kapučína, takzvané Cappuccino Freddo, ktoré má zvyčajne malé množstvo studeného napeneného mlieka na vrchole. Tento nápoj je široko dostupný v Grécku a niektorých častiach Talianska. V Ríme má napríklad každý bar tento nápoj už dopredu pripravený pre hostí. V mestách severného Talianska, ako napríklad v Miláne, je však takmer nemožné nájsť Cappuccino Freddo.

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.