Piatok, 6. december, 2019 | Meniny má Mikuláš

Kapučíno na tretinky

Kvalitné kapučíno si nepripravíte bez dobrej kávy a mlieka

Kapučíno je tradičná verzia talianskej kávy. Povráva sa, že názov kapučína pochádza zo zvyklostí kapucínskych mníchov nosiť vyholený vrch hlavy obklopený prstencom vlasov. Tento nápoj sa stal populárny v Spojených štátoch od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Aj keď je kapučíno dnes už bežne zaužívaný pojem, len málo ľudí skutočne vie, čo by mali od poctivého kapučína očakávať.

cafepoint kapučíno

Základom je espreso, teda  nápoj pripravený z kvalitnej kávy. Espreso by malo tvoriť iba 1/3 kapučína. Výsledný efekt a hlavne nezameniteľná chuť kapučína v mnohom záleží práve od dobrého espresa. To docielite výberom kvalitnej kávy.

Jadro kapučína tvorí mlieko, na ktorom mnohé záleží. Mlieko tvorí v kapučíne taktiež 1/3 konečného objemu. Pri vyšľahaní, či spenení mlieka sa musí dbať na to, aby mlieko nezačalo vrieť, inak by zhorklo a zničilo chuť nápoja.

Bez peny to nejde. Pena dotvára konečný dojem a plní aj vizuálnu funkciu pri prvom kontakte, pretože sa vyvyšuje ako kopula talianskeho kostola nad okrajom keramickej šálky. Pena je vytvorená z dopredu vyšľahaného mlieka a tvorí taktiež 1/3 objemu kapučína. Penová čapička by mala vydržať po celú dobu pitia kapučína. V mnohých podnikoch penu kapučína posýpajú škoricou, kakaom alebo čokoládou. Avšak klasické kapučíno by malo mať prirodzenú, kávovo mliečnu penu.

cafepoint kávové nápoje

Existuje aj studená verzia kapučína, takzvané Cappuccino Freddo, ktoré má zvyčajne malé množstvo studeného napeneného mlieka na vrchole. Tento nápoj je široko dostupný v Grécku a niektorých častiach Talianska. V Ríme má napríklad každý bar tento nápoj už dopredu pripravený pre hostí. V mestách severného Talianska, ako napríklad v Miláne, je však takmer nemožné nájsť Cappuccino Freddo.

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny

Kedy a komu sa oplatí rezervovať dovolenku s predstihom?

7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu

Patríte medzi majiteľov malých kuchýň? Tak určite viete, ako je niekedy ťažké navrhnúť jej priestor tak, aby sa do nej vše vošlo.

​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile

Ahoj vtáčik, si tu? Gorila ti radosť z Vianoc nepokazí. Priatelia sa dali dokopy a vyrobili vtipnú kvízovú hru o známych kauzách.