Bezplatné odbery pre predčasne narodené a rizikové deti!

Program indikovaných odberov sa najnovšie rozširuje o odbery pupočníkovej krvi pre deti, ktoré majú v budúcnosti vyššiu pravdepodobnosť liečby vlastnými kmeňovými bunkami.

Skupina Cord Blood Center poskytuje už niekoľko rokov možnosť bezplatného odberu a uchovania pupočníkovej krvi. Ide o Program indikovaných odberov, ktorý sa najnovšie rozširuje o odbery pupočníkovej krvi pre deti, ktoré majú v budúcnosti vyššiu pravdepodobnosť liečby vlastnými kmeňovými bunkami. Nádejné liečebné možnosti tak dostanú predčasne narodené deti a deti s Apgar skóre nižším ako 5 bodov v piatej minúte po narodení.

Program indikovaných odberov zabezpečuje Cord Blood Center spolu s Eurocordom-Slovakia od roku 2001, avšak doteraz bol zameraný len na bezplatný odber pupočníkovej krvi deťom, ktorých starší súrodenec trpel ochorením liečiteľným transplantáciou krvotvorných kmeňových buniek. Od začiatku Programu sa na Slovensku uskutočnilo viac ako 140 bezplatných súrodeneckých indikovaných odberov, pričom pupočníkovú krv od svojho mladšieho brata či sestry dostalo ako liečebný prostriedok 5 malých pacientov. Program je financovaný spoločnosťou Cord Blood Center, z grantov a sponzorských príspevkov.

Najnovšie poznatky v oblasti regeneratívnej medicíny ukazujú liečebný potenciál kmeňových buniek z pupočníkovej krvi pri stále nových diagnózach. Od tohto roka získajú preto možnosť bezplatného odberu a uchovania vlastnej pupočníkovej krvi deti narodené pred začiatkom 28. týždňa tehotenstva. Takéto predčasne narodené deti majú vyššie riziko vzniku detskej mozgovej obrny (DMO). Rovnako to platí aj pre novorodencov, ktorí po 5 minútach od narodenia, nedosiahnu vyššie Apgar skóre ako 5.

Nezrelé a nedonosené deti sa rodia veľkej skupine sociálne rizikových matiek, v posledných rokoch však stúpa počet predčasných pôrodov aj u vzdelaných, sociálne dobre zabezpečených matiek. Najčastejšie sú to ženy, ktoré rodia vo vyššom veku, mnohé po umelom oplodnení.

Túto skutočnosť potvrdzuje prednosta Kliniky neonatológie Lekárskej fakulty UPJŠ a Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, MUDr. Peter Krcho, PhD. „Keď som pred dvadsiatimi rokmi začínal, mali sme na jednotke intenzívnej starostlivosti osem lôžok. Dnes ich je tu dvadsať a niekedy už ani tie nestačia. Snažíme sa urobiť pre záchranu nezrelých ale aj zrelých  novorodencov maximum, ale náš boj  s prírodou má svoje limity. Preto vidím novú možnosť v liečbe týchto detí pomocou kmeňových buniek z pupočníkovej krvi v situáciách, keď sa naše terapeutické možnosti vyčerpali alebo keď vieme, že trvalé následky sú nezvratné. Presné načasovanie optimálnej a účinnej liečby musia ale stanoviť klinické štúdie, do ktorých by sme sa mali aj my zapojiť. Urýchlila by sa implementácia týchto liečebných postupov do protokolov na Slovensku“.

Detská mozgová obrna postihuje 2 až 3 deti z 1000, v prípade predčasne narodených detí hrozí až u 10% pôrodov. DMO je súhrn príznakov, ktoré vznikajú následkom poškodenia nezrelého mozgového tkaniva, či už v období počas tehotenstva, pôrodu, alebo v bezprostrednom období po narodení. Táto porucha je stanovená prevažne u detí predčasne narodených alebo u detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Hoci je DMO nevyliečiteľným ochorením, rôzne liečebné a rehabilitačné postupy môžu pozitívne ovplyvniť kvalitu života postihnutého dieťaťa. Štandardná liečba, zameraná na príčinu ochorenia, ktorou je poškodenie mozgových buniek, ale neexistuje. Pokúšajú sa však o to početné klinické štúdie, ktoré na terapiu poškodených tkanív využívajú kmeňové bunky z pupočníkovej krvi samotných postihnutých detí.

„Každý rodič túži, aby jeho dieťa bolo zdravé, mnohí však toto šťastie nemajú a prežívajú ťažké chvíle v živote, pretože nevedia svojmu dieťaťu pomôcť. Naše združenie spája rodiny s deťmi s diagnózou detskej mozgovej obrny. Spolupodieľame sa na zlepšovaní zdravotného stavu našich detí a snažíme sa hľadať rôzne možnosti, preto je pre nás každý pokrok v oblasti liečby našich detí prínosom,“ vyjadrila sa Katarína Macková z Občianskeho združenia Slnko deťom.

Už aj na Slovensku bola schválená klinická štúdia overujúca experimentálnu liečbu detskej mozgovej obrny podaním vlastných kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Vychádza zo zahraničných klinických štúdií, ktoré sa realizujú najmä v USA. Najznámejšiu z nich zastrešuje Duke University Medical Center. Lieči sa v nej aj šesťročná Nelly Vadovičová zo Slovenska. Slovenská klinická štúdia je v štádiu posledných príprav a bude prebiehať nasledujúcich 5 rokov.

Keďže sa nedá dopredu určiť, ktoré dieťa sa narodí  predčasne, ani ktoré bude mať znížené Apgar skóre, informácie o programe by mala mať každá tehotná žena. Cord Blood Center vie bezplatný odber zabezpečiť v tom prípade, ak sa nastávajúca mamička prihlási do programu najneskôr do konca 24. týždňa tehotenstva.

„Odhadujeme, že v rámci rozšíreného Programu indikovaných odberov spracujeme na Slovensku bezplatne 300 odberov pupočníkovej krvi ročne“ vyjadril sa MUDr. Zohdy Hamid, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Cord Blood Center.

Skupina CordBlood Center so 135 000 klientmi je druhou najväčšou európskou bankou pupočníkovej krvi. Skupina vedie a spolu so sponzormi financuje Register darcov pupočníkovej krvi Eurocord-Slovakia, Program bezplatných indikovaných odberov pupočníkovej krvi a prvú európsku klinickú štúdiu s využitím pupočníkovej krvi u detí s detskou mozgovou obrnou. Odborníci skupiny CBC spolupracovali pri liečebnom využití 46 jednotiek pupočníkovej krvi, ktoré boli použité na liečbu samotného dieťaťa, súrodenca alebo nepríbuzného pacienta. Kvalitu transplantátov pupočníkovej krvi, spracovaných v laboratóriách Cord Blood Center, potvrdili mnohé transplantačné centrá vo svete, napríklad v USA, Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Austrálii, Brazílii, Izraeli a Českej republike.

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.