Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Nočné múzeá a galérie opäť zažijú desaťtisícky návštevníkov

Na fanúšikov múzeí a galérií čaká jedna z najzaujímavejších kultúrnych akcií roka. Hlavným partnerom podujatia Noc múzeí a galérií v Bratislave je Poštová banka.

Už po desiaty raz budú mať priaznivci slovenských múzeí a galérií možnosť navštíviť aj kultúrne a historické expozície, ktoré pre verejnosť nie sú bežne dostupné. V sobotu 17. mája si budú môcť prehliadnuť viac ako 115 výstav a expozícií. Prístupné budú až do neskorých večerných hodín. Hlavným partnerom Noci múzeí a galérií 2014 v Bratislave je Poštová banka.

Okrem expozícií Slovenského národného múzea a Slovenskej národnej galérie budú v sobotu 17. mája 2014 do neskorej noci otvorené aj brány netradičných priestorov. Napríklad v Pechotnom zrube – bunkri bratislavskej Petržalky sa návštevníci prenesú do prvej Československej republiky. Zažijú atmosféru obdobia od konca prvej svetovej vojny do roku 1935 a budú mať možnosť dokonca si aj zastrieľať z akusticko-expanzných zbraní.

Koncerty aj autorské sprevádzania

„Uvedomujeme si, že naše kultúrne dedičstvo si zaslúži podporu. Aj preto so Slovenským národným múzeom úzko spolupracujeme už 7 rokov. Noc múzeí a galérií je vynikajúcou príležitosťou, ako priblížiť slovenskú históriu a umenie čo najširšej verejnosti. Teší nás, že aj vďaka nášmu partnerstvu je pre mnohých ľudí história a kultúra dostupnejšia,“ uviedla Lenka Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Okrem prehliadok expozícií a výstav v netradičných nočných hodinách umožnia múzeá a galérie návštevníkom nahliadnuť do depozitárov, pripravia ukážky reštaurovania, nočné prehliadky, besedy na zaujímavé témy, koncerty, autorské sprevádzania výstavami a mnoho ďalších lákavých akcií.

Návštevy múzeí až do polnoci

Noc múzeí a galérií patrí každoročne medzi najúspešnejšie kultúrne podujatia, vlani múzeá a galérie na celom Slovensku navštívilo viac ako stotisíc návštevníkov. V tomto roku sa vďaka naozaj špeciálnym expozíciám a bohatému sprievodnému programu predpokladá ešte vyššia účasť.

Väčšina zapojených múzeí a expozícií bude otvorená od rána do 23:00, niektoré dokonca až do polnoci. Za symbolické vstupné 2 eurá, si návštevníci budú môcť pozrieť aj inak neprístupné expozície a priestory. Podujatie je úzko späté s Medzinárodným dňom múzeí a má tradíciu v mnohých krajinách sveta.

Výstavy Slovenského národného múzea celoročne so zľavu 20 %

Už sedem rokov podporuje Slovenské národné múzeum ako jeho generálny partner Poštová banka. Za ten čas mohli obdivovať slovenské kultúrne a historické dedičstvo milióny jeho návštevníkov. Navyše, všetci klienti Poštovej banky majú vďaka tomuto partnerstvu 20% zľavu na vstup do všetkých 18 múzeí Slovenského národného múzea po celom Slovensku.

Poštová banka pôsobí na slovenskom trhu už 23 rokov. S miliónom klientov patrí v oblasti retailu k najsilnejším bankám. Jej vlastnú sieť tvorí 44 pobočiek, 216 bankomatov a svoje služby poskytuje aj na viac ako 1 500 poštách po celom Slovensku. Jej klienti majú k dispozícii viac ako 7 000 miest na výber hotovosti. Štandardnú ponuku bankových produktov a služieb dopĺňajú poistné produkty, podielové fondy a dôchodkové sporenie v druhom pilieri.

Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou

Opatrovateľské kurzy, cudzie jazyky, IT zručnosti, aj osobnostný rozvoj. To všetko sa chcú ľudia naučiť.

Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta

Spravili nový „mejkap“ jednej prevádzky, ale Centrum stále nefunguje ako celok.

Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť

Nebavia ťa halloweenske párty? Kašli na ne. Neďaleko Bratislavy otvárajú Strašidelný dom pre silné žalúdky.