Pozor na pokazené plynové zariadenia. Ohrozujú domácnosť!

Každý tretí Slovák má skúsenosť s poruchou na plynovom zariadení. Tretina z porúch znamenala riziko pre domácnosť.

Bezpečná prevádzka plynových zariadení Slovákov zaujíma. Ako vyplýva z nedávneho online prieskumu, ktorý realizovala ZSE, až 97 % opýtaných uviedlo, že profesionálna kontrola a revízia plynových zariadení je pre nich dôležitá. Aj napriek tomu vyše polovice domácností zanedbalo v poslednom roku túto prevenciu, ktorú si možno u certifikovaných partnerov ZSE objednať s výraznou zľavou.

Každý tretí Slovák v ankete uviedol, že má osobnú skúsenosť s poruchou plynového zariadenia. Najčastejšie sa stretli s pokazeným plynovým kotlom a  sporákom. Ako uviedli respondenti v dotazníku, až 32 % porúch znamenalo priame riziko pre členov domácnosti.

„Je prekvapivé, že napriek osobným skúsenostiam s poruchami plynových zariadení a deklarovanej dôležitosti revízií plynových zariadení, iba menej ako polovica z opýtaných počas minulého roka revíziu vo svojej domácnosti realizovala,“ uviedol Marek Tomeš, produktový manažér ZSE.
img490x300-r163_res.jpg

Podľa zistení ZSE iba 47 % opýtaných si dalo urobiť revíziu v priebehu posledného roka. V dlhšom časovom horizonte je situácia uspokojivejšia. Raz za dva roky prejde revíziou viac ako dve tretiny zariadení a do troch rokov takmer 80 %. Respondenti pripisovali revíziám vysokú dôležitosť, keď ako hlavný dôvod uvádzali osobnú bezpečnosť a bezpečnosť svojich blízkych.

„Prieskum mal aj pozitívny vplyv na tých, ktorí sa doň zapojili. Až 89 % respondentov uviedlo, že vďaka informáciám z prieskumu budú viac dbať na pravidelnú kontrolu plynových zariadení,“ povedal produktový manažér ZSE.

Zodpovednosť za rozvody a za plynové spotrebiče je pritom stanovená zákonom. Za bezpečnosť prívodu plynu po hlavný uzáver zodpovedá distribučná spoločnosť, za vnútorné rozvody majiteľ rodinného domu alebo správca nehnuteľnosti. Za plynové rozvody za plynomerom a za spotrebiče v byte nesie zodpovednosť majiteľ bytu.

„ZSE ako overený dodávateľ elektriny a plynu prináša v tejto oblasti výhodné riešenie pre svojich zákazníkov. Prostredníctvom webu a Zákazníckej linky ponúka možnosť objednať si revíziu plynových zariadení so zľavou 30 % v porovnaní s bežnou cenou tejto služby,“ dodal Marek Tomeš.

Viac z prieskumu ZSE o revíziách plynových zariadení a odporúčania, ako sa starať o plynové zariadenia, nájdete na Slideshare kanáli ZSE alebo na www.zse.sk.

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch