Dovolenka v Turecku? V júli sa nespoliehajte na last minute

Ak sa chystáte na dovolenku do krajín ako Turecko, Egypt a Tunis, nespoliehajte sa na to, že využijete výhodné last minute ponuky. Tento rok pripadá ramadán práve na hlavnú turistickú sezónu.

V sobotu 28. júna sa začína pre moslimov najdôležitejšie obdobie roka - ramadán. Počas ramadánu sa moslimovia od východu do západu slnka postia, modlia a čítajú verše z Koránu. V čase pôstu je zakázané piť, jesť, fajčiť a vykonávať akékoľvek intímnosti. Pôst spravidla trvá 30 dní. Tento rok ramadán pripadá na obdobie od 28.6. do 27.7.

Turisti a ramadán

Dotknú sa prísne obmedzenia turistov, ktorí v tomto období trávia dovolenku v Turecku? Ak sa v tomto období chystáte navštíviť moslimské krajiny, mali by ste rešpektovať kultúrne rozdiely. Neznamená to, že sa máte tiež celý deň postiť. Skôr by ste mali chápať čo pre miestnych tento sviatok znamená a čoho sa počas dňa zriekajú.

Ramadán je najväčší moslimský sviatok, no v prímorských destináciách možno ani nespoznáte, že je mesiac pôstu. „Môže sa stať, že personál poprosí hostí, aby rešpektovali pôstne obdobie. Toto sa však stáva vo výnimočných prípadoch, napríklad keď sú hostia extrémne hluční “ hovorí RNDr. Jozef Petrikovič , marketing manager Orex travel.

Ak trávite dovolenku v prímorskom letovisku, nemáte sa čoho obávať. Ak však vyrazíte mimo hlavných turistických lokalít, bude dobré, ak sa pripravíte vopred. Môže sa stať, že budú pozmenené otváracie hodiny miestnych reštaurácií a iných podnikov, ako kaviarne a domáce diskotéky.

Ubytovanie môže byť problém

Väčší problém, ako rešpektovanie ramadánu a kultúry domácich obyvateľov, môžete mať ešte pred príchodom na dovolenku, a to pri jej nákupe.

Hotely a hotelové rezorty v turistických letoviskách počas bežného roka neposkytujú ubytovanie domácim, výnimkou je práve obdobie ramadánu. Ak plánujete dovolenku v Turecku, Egypte alebo v Tunise a spoliehate sa na nákup a bohatú ponuku last minute, môžete mať problém. Ramadán tento rok pripadá na obdobie hlavnej sezóny – teda počas školských prázdnin.

„Hotel síce na internete v ponuke máme, no väčšinu ubytovacích kapacít musí cestovná kancelária preveriť a s hotelom potvrdiť. Minulý rok sa nám stalo, že z ponuky 150 hotelov sme mali počas kritického obdobia reálne k dispozícii len 20, “ vysvetľuje fungovanie Marian Hlavačka, marketing a sales manager dovolenka.sme.sk. „Cestovná kancelária vám spravidla ponúkne iný pobyt, ktorý čo najviac vyhovuje vašim preferenciám, “ dodáva.

„Kritické býva obdobie konca ramadánu a nasledujúci týždeň, teda tento rok to bude na prelome mesiacov júl a august. Ak by som chcel ísť na dovolenku v tomto termíne, určite by som chcel mať objednané najneskôr do 20.6., “ radí Petrikovič.

Overte si dostupnosť hotela

Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?

Tým, ktorí nám vybojovali slobodu, sa ešte nik nepoďakoval. O2 to chce zmeniť.

ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti

Už druhý rok spolupracuje ČSOB s agentúrou TRIAD Advertising na edukatívnom projekte Digitálna inteligencia.

V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom

Chirurgická klinika v Šaci rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie.

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana