Slováci sú v Česku ako doma

Až 8 z 10 Slovákov má v Česku rodinu, tri štvrtiny navštívilo Česko počas posledných piatich rokov a 6 z 10 sa tam chystajú.

Až 8 z 10 Slovákov má v Česku rodinu, tri štvrtiny navštívilo Česko počas posledných piatich rokov a 6 z 10 sa tam chystajú.

Aj 21 rokov od rozdelenia Československa sa Slováci cítia v Česku ako doma. Z prieskumu vyplýva, že najčastejšie cestujeme do Česka na návštevu známych (52%), dovolenku (47%) alebo na pracovnú cestu (23 %). Tento rok sa chystá do Českej republiky takmer 60 % Slovákov.

Slováci pri ceste do Čiech považujú za najväčšiu výhodu blízky jazyk, vzdialenosť, či kultúrne a historické bohatstvo krajiny. Naopak najväčšie obavy majú z rozdielnej meny, nepohodlnosti cestovania, či obáv z nákladov na roaming. Až 9 z 10 Slovákov je za úplné odstránenie bariér medzi Českom a Slovenskom.

Zdroj: Prieskum agentúry TNS Slovakia

Slováci žijúci v Česku

Slováci majú medzi cudzincami v Českej republike zvláštne postavenie. Ešte relatívne donedávna išlo totiž o občanov spoločného československého štátu. Po rozdelení Československa v roku 1993 získalo množstvo Slovákov české štátne občianstvo (viac ako 400 tisíc). Aktuálne, podľa sčítania obyvateľov v roku 2011 žilo v Českej republike až 82 251 Slovákov, pričom v roku 2001 to bolo len 24 201.

Zdroj: Český štatistický úrad

Slováci pracujúci v zahraničí

Vlani pracovalo krátkodobo v zahraničí približne 136 tisíc Slovákov. Najčastejšie hľadajú prácu mimo Slovenska ľudia vo veku od 25 do 44 rokov so stredoškolským vzdelaním s maturitou. Za prácou do Českej republiky dochádzala v minulom roku takmer tretina Slovákov (43,5 tisíc).

Zdroj: Štatistický úrad SR

Slováci študujúci v ČR

Nemalou skupinou Slovákov v Českej republike tvoria aj študenti tamojších vysokých škôl. Vlani u našich západných susedov študovalo až 41 tisíc zahraničných študentov. Väčšinu z nich tvorili Slováci, ktorých počet predstavuje až 23,4 tisíc.

Zdroj: Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky

Dovolenkári v Českej republike

Najvýraznejšou, ale aj najťažšie zmapovateľnou aktivitou Slovákov v Česku je cestovanie. Podľa dostupných štatistík sa vlani v Česku ubytovalo vyše 452 tisíc Slovákov, ktorí v zariadeniach strávili celkovo vyše 894 tisíc nocí.

Zdroj: Český štatistický úrad

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.

Nášmu telu stačí iba málo vitamínov

Veľký prehľad, odporúčania odborníkov i to, čo si varí špičkový biochemik

Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra

Kvalitná a preverená databáza, profesionálne klientske služby, všetko v súlade s GDPR.