Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Slováci sú v Česku ako doma

Až 8 z 10 Slovákov má v Česku rodinu, tri štvrtiny navštívilo Česko počas posledných piatich rokov a 6 z 10 sa tam chystajú.

Až 8 z 10 Slovákov má v Česku rodinu, tri štvrtiny navštívilo Česko počas posledných piatich rokov a 6 z 10 sa tam chystajú.

Aj 21 rokov od rozdelenia Československa sa Slováci cítia v Česku ako doma. Z prieskumu vyplýva, že najčastejšie cestujeme do Česka na návštevu známych (52%), dovolenku (47%) alebo na pracovnú cestu (23 %). Tento rok sa chystá do Českej republiky takmer 60 % Slovákov.

Slováci pri ceste do Čiech považujú za najväčšiu výhodu blízky jazyk, vzdialenosť, či kultúrne a historické bohatstvo krajiny. Naopak najväčšie obavy majú z rozdielnej meny, nepohodlnosti cestovania, či obáv z nákladov na roaming. Až 9 z 10 Slovákov je za úplné odstránenie bariér medzi Českom a Slovenskom.

Zdroj: Prieskum agentúry TNS Slovakia

Slováci žijúci v Česku

Slováci majú medzi cudzincami v Českej republike zvláštne postavenie. Ešte relatívne donedávna išlo totiž o občanov spoločného československého štátu. Po rozdelení Československa v roku 1993 získalo množstvo Slovákov české štátne občianstvo (viac ako 400 tisíc). Aktuálne, podľa sčítania obyvateľov v roku 2011 žilo v Českej republike až 82 251 Slovákov, pričom v roku 2001 to bolo len 24 201.

Zdroj: Český štatistický úrad

Slováci pracujúci v zahraničí

Vlani pracovalo krátkodobo v zahraničí približne 136 tisíc Slovákov. Najčastejšie hľadajú prácu mimo Slovenska ľudia vo veku od 25 do 44 rokov so stredoškolským vzdelaním s maturitou. Za prácou do Českej republiky dochádzala v minulom roku takmer tretina Slovákov (43,5 tisíc).

Zdroj: Štatistický úrad SR

Slováci študujúci v ČR

Nemalou skupinou Slovákov v Českej republike tvoria aj študenti tamojších vysokých škôl. Vlani u našich západných susedov študovalo až 41 tisíc zahraničných študentov. Väčšinu z nich tvorili Slováci, ktorých počet predstavuje až 23,4 tisíc.

Zdroj: Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy Českej republiky

Dovolenkári v Českej republike

Najvýraznejšou, ale aj najťažšie zmapovateľnou aktivitou Slovákov v Česku je cestovanie. Podľa dostupných štatistík sa vlani v Česku ubytovalo vyše 452 tisíc Slovákov, ktorí v zariadeniach strávili celkovo vyše 894 tisíc nocí.

Zdroj: Český štatistický úrad

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line