SME
Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia
INZERCIA

Ako si pripraviť dokonalú šálku kávy 1/5

Aj kvalitnú kávu môžeme pokaziť, ak ju pripravíme zle. Či už používame pákový kávovar, automatický prístroj, moka, alebo populárny french press, na príprave kávy si musíme dať naozaj záležať.

French press


Ide o jednoduchú a elegantnú prípravu kávy. French Press je vlastne obyčajná valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. História tohto spôsobu prípravy kávy siaha až do roku 1852 a do celého sveta sa rozšíril názov French Press. Aj keď pomenovanie evokuje Francúzsko, káva sa takýmto spôsobom s obľubou pripravuje v celej Európe a severnej Amerike. Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy. 

cafepoint french press

Postup prípravy:


1.    pripravíme si mletú kávu, naberačku, lyžičku, kanvicu na vodu, šálku a French press. 
2.    necháme zovrieť vodu. Ak chceme dosiahnuť čo najlepšiu chuť kávy, používame pokiaľ možno čo najmäkšiu vodu. Nikdy nepoužívame minerálne vody, alebo vody obohatené CO2. Horúcu vodu nalejeme do prázdneho French pressu, aby sme ho predhriali. Počkáme niekoľko sekúnd a vodu vylejeme.
3.    do predhriateho French pressu vložíme kávu (približne 7 gr na 120 ml vody). Káva by mala byť stredne, až hrubšie mletá. Čím jemnejšie je káva mletá, tým viac vystupuje jej horká chuť. Ak je mletá príliš hrubo, bude výsledná chuť plytká a nevýrazná.
4.    kávu zalejeme požadovaným množstvom horúcej vody a prikryjeme vrchnákom, pričom piest s filtrom necháme v hornej polohe. Voda by mala mať teplotu 92 – 96 °C. Asi po minúte odkryjeme vrchnák, kávu premiešame lyžičkou a znova prikryjeme, aby sme zachovali arómu.
5.    počkáme ďalšie asi tri minúty a pomalým pohybom zatlačíme piest smerom dolu až na maximum. Tým oddelíme hotový nápoj od mletej kávy. 
6.    kávu hneď prelejeme do pripravenej šálky, alebo servírovacej kanvičky a podávame. 

cafepoint káva

Takáto príprava kávy je naozaj elegantným riešením pre všetkých, ktorí si zvykli na chuť zalievanej kávy, ale pitie „turka“ považujú za nemoderné. Ak si chcete vychutnať kvalitnú kávu z French pressu, odporúčame vám odrodovú kávu z karibských oblastí, ktorá je ideálna na takúto prípravu, alebo niektorú z vynikajúco namiešaných talianskych kávových zmesí typu 100% Arabica.

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.  

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,4 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou

Opatrovateľské kurzy, cudzie jazyky, IT zručnosti, aj osobnostný rozvoj. To všetko sa chcú ľudia naučiť.

Tlačové správy

Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta

Spravili nový „mejkap“ jednej prevádzky, ale Centrum stále nefunguje ako celok.

Tlačové správy

Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť

Nebavia ťa halloweenske párty? Kašli na ne. Neďaleko Bratislavy otvárajú Strašidelný dom pre silné žalúdky.