INZERCIA

Ako si pripraviť dokonalú šálku kávy 1/5

Aj kvalitnú kávu môžeme pokaziť, ak ju pripravíme zle. Či už používame pákový kávovar, automatický prístroj, moka, alebo populárny french press, na príprave kávy si musíme dať naozaj záležať.

French press


Ide o jednoduchú a elegantnú prípravu kávy. French Press je vlastne obyčajná valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. História tohto spôsobu prípravy kávy siaha až do roku 1852 a do celého sveta sa rozšíril názov French Press. Aj keď pomenovanie evokuje Francúzsko, káva sa takýmto spôsobom s obľubou pripravuje v celej Európe a severnej Amerike. Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy. 

cafepoint french press

Postup prípravy:


1.    pripravíme si mletú kávu, naberačku, lyžičku, kanvicu na vodu, šálku a French press. 
2.    necháme zovrieť vodu. Ak chceme dosiahnuť čo najlepšiu chuť kávy, používame pokiaľ možno čo najmäkšiu vodu. Nikdy nepoužívame minerálne vody, alebo vody obohatené CO2. Horúcu vodu nalejeme do prázdneho French pressu, aby sme ho predhriali. Počkáme niekoľko sekúnd a vodu vylejeme.
3.    do predhriateho French pressu vložíme kávu (približne 7 gr na 120 ml vody). Káva by mala byť stredne, až hrubšie mletá. Čím jemnejšie je káva mletá, tým viac vystupuje jej horká chuť. Ak je mletá príliš hrubo, bude výsledná chuť plytká a nevýrazná.
4.    kávu zalejeme požadovaným množstvom horúcej vody a prikryjeme vrchnákom, pričom piest s filtrom necháme v hornej polohe. Voda by mala mať teplotu 92 – 96 °C. Asi po minúte odkryjeme vrchnák, kávu premiešame lyžičkou a znova prikryjeme, aby sme zachovali arómu.
5.    počkáme ďalšie asi tri minúty a pomalým pohybom zatlačíme piest smerom dolu až na maximum. Tým oddelíme hotový nápoj od mletej kávy. 
6.    kávu hneď prelejeme do pripravenej šálky, alebo servírovacej kanvičky a podávame. 

cafepoint káva

Takáto príprava kávy je naozaj elegantným riešením pre všetkých, ktorí si zvykli na chuť zalievanej kávy, ale pitie „turka“ považujú za nemoderné. Ak si chcete vychutnať kvalitnú kávu z French pressu, odporúčame vám odrodovú kávu z karibských oblastí, ktorá je ideálna na takúto prípravu, alebo niektorú z vynikajúco namiešaných talianskych kávových zmesí typu 100% Arabica.

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.  

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Tlačové správy

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Tlačové správy

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Tlačové správy

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.