Choroba môže dovolenku poriadne predražiť

Minulé leto si dovolenku v zahraničí neužilo niekoľko stoviek Slovákov. Najčastejším dôvodom boli hnačkové ochoreochorenia a zápaly stredného ucha či dýchacích ciest.

Zo Slovákov, ktorí sa chystajú toto leto dovolenkovať, až každý siedmy zamieri do zahraničia. Minulé leto si však dovolenku neužilo niekoľko stoviek  z nich. Najčastejším dôvodom boli  hnačkové ochorenia a zápaly stredného ucha a dýchacích ciest. Navyše na pohode nepridá ani fakt, že bez cestovného poistenia sa môže pobyt predražiť aj o niekoľko sto eur.

Vytúženú dovolenku môže pokaziť ochorenie

S výdavkami na lekára dovolenkujúci väčšinou nepočítajú, čím sa môžu dostať do nepríjemných finančných problémov. Vlani Slovákov na dovolenke najčastejšie trápilo hnačkové ochorenie, ktoré tvorilo takmer každú šiestu poistnú udalosť. Náklady na jeho ošetrenie sa pohybujú napr. v Taliansku okolo 100 €, v Grécku dokonca až 150 €. Takmer  11 % ochorení v zahraničí bolo spojených so zápalom ucha či horných dýchacích ciest. Zranenie hrudníka a brucha bolo príčinou poistnej udalosti vo viac ako 9 %. Kým u starších ľudí sú častejšie komplikácie, ktoré súvisia s nedostatočnou hydratáciou pri dlhšom pobyte na slnku, u mladších cestovateľov sú zase v popredí úrazy pri športe. Najmenšie deti zvyknú na dovolenkách potrápiť horúčky, hnačky či infekcie.

Aj napriek takýmto skúsenostiam sa na dovolenku do zahraničia bez poistenia vyberie takmer každý tretí Slovák. Zábudlivosť či nezodpovednosť však môžu pobyt niekoľkonásobne predražiť. Napríklad, dehydratácia spojená s  3-dňovou hospitalizáciou môže vyjsť v Turecku aj na 2 000 €. Pri závažných ochoreniach sa môže suma za hospitalizáciu či operáciu vyšplhať na tisíce eur. Pritom by si stačilo pred dovolenkou uzavrieť cestovné poistenie. „Dovolenka v zahraničí bez cestovného poistenia vás môže pripraviť o značnú časť rodinných úspor.
Ošetrenie boľavého zuba stojí aj viac ako 150 €. Pritom výška poistného je v
porovnaní s nákladmi na ošetrenie zanedbateľná,"
upozornila hovorkyňa Poisťovne
Poštovej banky Lenka Lendacká.

Pomôže asistenčná služba

Pri neočakávaných problémoch na dovolenke je dôležité obratom zavolať asistenčnú službu, ktorej telefónne číslo má klient k dispozícii od uzavretia cestovného poistenia. Pracovník asistenčnej spoločnosti mu vyhľadá a odporučí vhodné zdravotnícke zariadenie. V prípade zdravotných problémov vykoná operátor asistenčnej služby všetky potrebné kroky, aby klient nemusel platiť za
ošetrenie priamo na mieste.

Európsky preukaz áno, ale ...

„Ideálnou kombináciou na dovolenku je uzatvorené cestovné poistenie do zahraničia a Európsky zdravotný preukaz,“ odporúča Lenka Lendacká. Mnohí
cestovatelia sa v rámci krajín EÚ totiž  spoliehajú len na Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten však platí len v štátnych zdravotníckych zariadeniach, pričom turisti často končia v súkromných ambulanciách, ktoré sú v dovolenkových strediskách bežné. Navyše aj v štátnych zariadeniach pacienti musia neraz zaplatiť spoluúčasť a na tú sa už Európsky preukaz poistenca nevzťahuje. Takisto  nepokrýva ani náklady na prevoz a návrat na Slovensko.

Rýchlo a pohodlne – ONLINE poistenie od Poisťovne Poštovej banky

Poisťovňa Poštovej banky ponúka svojim klientom aj Cestovné poistenie ONLINE, ktoré si môžu uzatvoriť rýchlo a jednoducho z pohodlia domova. Na základe svojich potrieb si môžu vybrať základný, rozšírený alebo komplexný balík. Okrem liečebných nákladov sa dá pripoistiť aj batožina, zodpovednosť za škodu, rizikové športy či doplnkové asistenčné služby a úrazové poistenie.

Poštová poisťovňa, a.s., je súčasťou skupiny Poštovej banky od roku 2008. Na slovenskom trhu je jedným z popredných poisťovateľov úverov pre obyvateľstvo. V rámci svojho portfólia však oblasť poistenia pokrýva komplexne cez: poistenie bývania, poistenie domácnosti, detské poistenie pre nezbedníkov, kapitálové životné poistenie, investičné životné poistenie, cestovné poistenie a poistenie pohrebných nákladov.

Už viac ako 36 čerpacích staníc OMV je v novom šate

Motoristi si vychutnajú príjemnú atmosféru aj nové služby.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.