Ako si pripraviť dokonalú šálku kávy 2/5

Aj kvalitnú kávu môžeme pokaziť, ak ju pripravíme zle. Či už používame pákový kávovar, automatický prístroj, moka, alebo populárny french press, na príprave kávy si musíme dať naozaj záležať.

Moka kávovar

Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič. Moka kávovar, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.

moka kávovar cafepoint

Postup prípravy:

1.   pripravíme si moka kávovar, čerstvú neperlivú vodu, stredne až hrubo mletú kávu a lyžičku.

2.   do spodnej časti kávovaru – nádoby na vodu nalejeme čerstvú vodu po tlakový ventil, nikdy nie viac.

3.   vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až povrch. Kávu neutláčame, môžeme ale par krát jemne udrieť o podložku, aby nám káva do sitka dobre sadla.

4.   pevne spojíme s vrchným dielom a položíme na mierny ohrev. Nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí: čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy. Príprava kávy by mala trvať približne 7 – 8 minút, ak sa používa plynový ohrev , priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu.

cafepoint moka

5.   po niekoľkých minútach nám začne do hornej nádoby vytekať káva, chvíľku počkáme a keď je už takmer všetka káva pripravená, vypneme ohrev.

6.   otvoríme veko a lyžičkou kávu opatrne premiešame (jemná kréma sa nám tak vmieša naspäť do kávy a výsledná chuť bude jemnejšia). Nakoniec prelejeme kávu do pripravenej šálky a podávame.

Takýto kávovar sa hodí do každej kuchyne, keďže je malý a príprava kávy nie je pomerne jednoduchá. Nezabudnite ale na kvalitnú hrubšie zomletú taliansku kávu.

Kvalitné kávy z celého sveta, kávovary a príslušenstvo nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.