SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Ako si pripraviť dokonalú šálku kávy 2/5

Aj kvalitnú kávu môžeme pokaziť, ak ju pripravíme zle. Či už používame pákový kávovar, automatický prístroj, moka, alebo populárny french press, na príprave kávy si musíme dať naozaj záležať.

Moka kávovar

Tento malý zázrak vyvinul v roku 1933 Alfonso Bialetti a v talianskych domácnostiach je to mnohokrát jediný spôsob prípravy kávy. Jej príprava je jednoduchá, lacná, pomerne rýchla a okrem malého moka kávovaru, vody a samozrejme dobrej talianskej kávy k nej nepotrebujete nič. Moka kávovar, alebo Caffetiera je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.

moka kávovar cafepoint

Postup prípravy:

1.   pripravíme si moka kávovar, čerstvú neperlivú vodu, stredne až hrubo mletú kávu a lyžičku.

2.   do spodnej časti kávovaru – nádoby na vodu nalejeme čerstvú vodu po tlakový ventil, nikdy nie viac.

3.   vložíme lievikovité sitko a nasypeme doňho kávu až povrch. Kávu neutláčame, môžeme ale par krát jemne udrieť o podložku, aby nám káva do sitka dobre sadla.

4.   pevne spojíme s vrchným dielom a položíme na mierny ohrev. Nepísané pravidlo prípravy moka kávy hovorí: čím dlhšia príprava (nižšia intenzita ohrevu), tým lepšia chuť kávy. Príprava kávy by mala trvať približne 7 – 8 minút, ak sa používa plynový ohrev , priemer plameňa nemá presahovať spodnú časť kávovaru – nádobu na vodu. Intenzita ohrevu má byť nízka. Pri väčšom ohni hrozí okrem zlej chuti kávy aj poškodenie rukoväte a poistného ventilu.

cafepoint moka

5.   po niekoľkých minútach nám začne do hornej nádoby vytekať káva, chvíľku počkáme a keď je už takmer všetka káva pripravená, vypneme ohrev.

6.   otvoríme veko a lyžičkou kávu opatrne premiešame (jemná kréma sa nám tak vmieša naspäť do kávy a výsledná chuť bude jemnejšia). Nakoniec prelejeme kávu do pripravenej šálky a podávame.

Takýto kávovar sa hodí do každej kuchyne, keďže je malý a príprava kávy nie je pomerne jednoduchá. Nezabudnite ale na kvalitnú hrubšie zomletú taliansku kávu. 

Kvalitné kávy z celého sveta, kávovary a príslušenstvo nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 388
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 083
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 693
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 410
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 128
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 846
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 287
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Týchto 5 beauty trendov musíte vyskúšať


INZERCIA 21 h

Magazín Leto v Rakúsku 2025 nájdete vložený v denníkoch SME a Korzár už dnes.


INZERCIA 21. máj

Vychováva mladé talenty a učí ich disciplíne.


INZERCIA 20. máj

Zistite, ako sa buduje pracovné prostredie, v ktorom nemajú predsudky miesto.


INZERCIA 20. máj
SkryťZatvoriť reklamu