Jubilejnú sezónu otvorí SND galakoncertom Petra Mikuláša

Do jubilejnej 95. sezóny vstúpi SND slávnostným koncertom 12. septembra 2014, na ktorom vzdá hold jednej z veľkých osobností slovenského hudobného a divadelného umenia, basistovi Petrovi Mikulášovi.

Do jubilejnej 95. sezóny vstúpi SND slávnostným koncertom v novej budove 12. septembra 2014, na ktorom vzdá hold jednej z veľkých osobností slovenského hudobného a divadelného umenia, basistovi Petrovi Mikulášovi. Umelec sa plný tvorivých síl dožíva tento rok významného životného jubilea. Na koncerte sa v atraktívnom programe spolu s oslávencom predstavia i jeho domáci a zahraniční hostia Ľubica Vargicová, Anda-Louisa Bogza, Tomáš Juhás, Daniel Čapkovič a slovenský basista Štefan Kocán, známy z mnohých významných operných svetových pódií. Orchester SND bude dirigovať uznávaný český dirigent Robert Jindra.

Peter Mikuláš sa od počiatku svojej umeleckej cesty vyznačuje nielen krásou a farebnosťou hlasového fondu, ale tiež muzikalitou, štýlovou všestrannosťou a sugestívnosťou javiskového výrazu vo vážnych úlohách (ako je Fiesco v Simonovi Boccanegrovi, kráľ Filip v Donovi Carlosovi, diabol Mefistofeles v Gounodovom Faustovi i Boitovom Mefistofelovi, Suchoňov Svätopluk či Bergov Wozzeck) i v komických kreáciách (Leporello v Donovi Giovannim, Dulcamara v Nápoji lásky, Don Magnifico v Rossiniho Popoluške, Kecal v Predanej neveste či Verdiho Falstaff). Popri pôsobení v SND pravidelne účinkuje na popredných operných scénach a koncertných pódiách v zahraničí (okrem iného v Prahe, vo Viedni, v Salzburgu, Berlíne, Ríme, Madride, Lisabone a v Tokiu). Z jeho posledných postáv, ktoré naštudoval v Opere SND, treba spomenúť Ferranda vo Verdiho Trubadúrovi a Gremina v Eugenovi Oneginovi v réžii Petra Konwitschného. V roku 2008 stvárnil titulnú postavu v Musorgského Borisovi Godunovovi na scéne SND v originálnej verzii.

Za postavu Kráľa Heinricha vo Wagnerovom Lohengrinovi získal Peter Mikuláš Cenu ministra kultúry SR Marka Maďariča.
V nasledujúcej divadelnej sezóne môžete Petra Mikuláša obdivovať na doskách SND v siedmich inscenáciách – vo Verdiho operách Aida, Macbeth, Nabucco a Rigoletto, v Rossiniho Barbierovi zo Sevilly, Belliniho Puritánoch a v Mozartovom Donovi Giovannim.

Vstupenky na otvárací galakoncert, ako aj na všetky predstavenia opery a baletu v novej divadelnej sezóne si môžete kúpiť v pokladniciach SND aj počas divadelných prázdnin, ktoré vám budú k dispozícii:

nová budova
30. 6. – 25. 7.           8.00 – 16.00
26. 7. – 10. 8.           zatvorené
11. 8. – 1. 9.             8.00 – 16.00

historická budova
30. 6. – 7. 7.            8.00 – 16.00
8. 7. – 17. 8.            zatvorené
18. 8. – 1. 9.             8.00 – 16.00

OC Eurovea
30. 6. – 11. 7.           11.00 – 19.00
12.7. – 17. 8.             zatvorené
18. 8. – 1. 9.             11.00 – 19.00

Počas víkendov a štátnych sviatkov sú pokladnice zatvorené.

Vstupenky možno kúpiť aj on-line.

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.

Nášmu telu stačí iba málo vitamínov

Veľký prehľad, odporúčania odborníkov i to, čo si varí špičkový biochemik

Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra

Kvalitná a preverená databáza, profesionálne klientske služby, všetko v súlade s GDPR.