Tanečná udalosť roka v podaní Eifman Ballet v SND

V Slovenskom národnom divadle si 21. a 22 októbra 2014 môžete pozrieť tento legendárny baletný súbor, ktorý po hosťovaní v Moskve, New Yorku, Paríži, Londýne Tokiu, Tel Avive a ďalších metropolách, uvedie v Bratislave strhujúce dielo Rodin v choreografii fenomenálneho Borisa Eifmana.

Eifman Ballet je vyhľadávaným telesom všade vo svete. Beznádejné vypredané predstavenia sprevádzajú nadšené odozvy obecenstva i kritikov. Tanečné diela Borisa Eifmana sú fascinujúce a zároveň zrozumiteľné, čo dáva všetky predpoklady na nezabudnuteľný zážitok.

„Rodin je predstavenie o tom, akú cenu musí zaplatiť umelec za svoju genialitu“.

Najnovšiu choreografiu Borisa Ejfmana o Rodinovi charakterizovala kritika ako veselú tragédiu o láske. Táto baletná inscenácia, rovnako ako ďalšie diela geniálneho choreografa, však presahuje tému lásky. Boris Eifman v nej kladie filozofické otázky o zmysle bytia na kontraste života bežných a geniálnych ľudí cez príbeh francúzskeho sochára Augusta Rodina a jeho partnerky Camille Claudel.

„Byť choreografom je to isté, ako byť pyrotechnikom. Bez práva na chybu!“

Myšlienky o ľudskom údele, vášeň i trápenie, ktoré tesal Rodin do kameňa, s mimoriadnou intenzitou vizuálneho i pocitového zážitku ponúka Eifman vytváraním obrazov z ľudských tiel. Všadeprítomná je múza Camille Claudel – búrlivý vzťah dvoch výnimočných bytostí až po nenávratný pád krehkej Camille a jej šialenstvo. Lebo balet na tému Rodin je ohnivým tancom i bolestnou, deštruktívnou vášňou.

Štýl Eifmana je výrazný a jeho diela unikátne. Aj v tomto balete nám dopraje trochu zábavy v pohľade na tanečnice kan-kanu a nočný život Paríža, ale predovšetkým brilantné divadlo – príbeh podporený vizuálnymi nie lacnými svetelnými efektmi, naplnený nádhernými živými obrazmi a úžasným tanečným prejavom.

Eifman fascinuje divákov kreatívnym tvarovaním „živých“ replík známych Rodinových diel – ako napríklad Bozk a ďalšie. Všetka česť vynikajúcim tanečníkom, ktorí tieto obrazy – sochy vytvárajú s neuveriteľnou emóciou, ľahkosťou a sugestivitou.
Boris Eifman si hudbu k svojím baletným inscenáciám vyberá sám, aj teraz sa zdôveril, že pri koncipovaní hudobnej línie k Rodinovi si musel vypočuť „celý oceán francúzskej hudby konca 19. a začiatku 20. storočia“. Napokon sa rozhodol pre výber známych skladieb Ravela, Saint-Saënsa, Masseneta a Debussyho.

Tanečný súbor Eifman Ballet bol založený v roku 1977 pôvodne ako Leningrad New Ballet. Je to súbor, ktorý je stelesnením a kombináciou vitality, húževnatosti a nesmierneho zanietenia pre tvorbu. Jeho pôvab, poslanie a výnimočnosť však nespočíva len v kráse tiel a v brilantnosti pohybu, je to dynamická sila osobnosti každého tanečníka, ktorý vie precítiť drámu, vášeň a vyžarovať energiu. A to vďaka genialite choreografa považovaného za jednu z najvýraznejších svetových osobností súčasnosti. Diela Borisa Eifmana vychádzajúce z klasického štýlu, využívajúc prvky gymnastiky, akrobacie a ďalších štýlov, vzrušujú divákov skvelými tanečnými kreáciami s podtextom psychologickej teatrálnosti, výbušnými akciami a bravúrou - akoby nepoznal nemožné.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.