Ako si pripraviť dokonalú šálku kávy 3/5

Aj kvalitnú kávu môžeme pokaziť, ak ju pripravíme zle. Či už používame pákový kávovar, automatický prístroj, moka, alebo populárny french press, na príprave kávy si musíme dať naozaj záležať.

Pákový kávovar

Aj tento spôsob prípravy vymysleli taliani. Výslednej káve hovoria espresso, keďže jej príprava je rýchla a káva by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 - 35 sekúnd. Najlepšie ju vedia pripraviť samozrejme v kaviarni, ale takýto kávovar si samozrejme môžete kúpiť aj do vlastnej kuchyne.

cafepoint ascaso dream

Malý pákový kávovar je domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobneninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu má páku, v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla. Ak si však chceme takto pripravovať kvalitnú kávu je treba dokúpiť si mlynček a ďalšie baristické príslušenstvo a nezanedbávať pravidelnú údržbu.

Postup prípravy:

1.    zapnite prístroj, nalejte do nádržky čerstvú vodu, počkajte a kým sa prístroj nahreje.

2.    zomeľte cca 7 gr. kávy na jemno, vložte do páky a utlačte. Káva musí byť v sitku umiestnená a utlačená rovnomerne, aby bola jej extrakcia plynulá.

3.    zavrite pevne páku do hlavice (varnej jednotky) kávovaru, pod výtok vložte šálku a hneď stlačte tlačidlo na prípravu kávy.

4.    ak kávovar nemá funkciu automatického dávkovania, stlačte tlačidlo a zastavte výdaj napoja. Vyberte šálku s hotovou kávou a hneď podávajte.

5.    vyberte páku z hlavice, vysypte použitú kávu a vyčistite páku.

cafepoint príprava kávy

Pákový kávovar je určený pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti, a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky. K najväčším výhodám tohto kávovaru patrí nepochybne kávový rituál a atmosféra, ktorý takáto príprava kávy ponúka. Ak nemáte doma mlynček, nechajte si kvalitnú kávu zomlieť v špecializovanej kávovej predajni, alebo vyskúšajte jemne mletú taliansku kávu určenú práve na prípravu espressa.

Kvalitné kávy z celého sveta, kávovary a príslušenstvo nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.