Nie je chránená dielňa ako chránená dielňa

Nič nové pod slnkom keď vyjadríme myšlienku, že nie každý z nás má možnosť prežiť svoj život v zdraví a hlavne byť plnohodnotne zaradený v dnešnej povrchnej a spotrebne orientovanej spoločnosti. Hovorí sa, že zdravie si za peniaze nekúpiš. Ale je to naozaj tak?

logo-r422_res.jpg

Už menej známy je fakt, že zdravotne postihnutí ľudia sa môžu uplatniť na špeciálnych pracoviskách – chránených dielňach, čo sú pracoviská zriaďované fyzickými a právnickými osobami pre ľudí, ktorí sa nedokážu zamestnať na otvorenom trhu práce. Pre ľudí so zdravotným postihnutím to nie je len príležitosť zarobiť peniaze na svoje životné náklady. V prvom rade je to sociálna podpora a vedomie, že sú tu pre nich inštitúcie a najmä ľudia, ktorí im chcú pomôcť ľahšie zvládnuť ich životnú situáciu. Získajú pocit užitočnosti a práca im slúži ako prostriedok na predchádzanie zhoršovania zdravotného stavu. Netreba však tajiť, že existujú ľudia, ktorí chránené dielne zriaďujú už z menej nezištných dôvodov.

image001-r361_res.jpgČo, ale potrebujú chránené dielne na svoju činnosť? Peniaze. Bohužiaľ podpora štátu je veľmi obmedzená, za tých pár drobných čo chránená dielňa dostane z úradu práce ako dotáciu ani zďaleka nepokryje zvýšené náklady pri zamestnávaní zdravotne postihnutých ľudí. Mať chránenú dielňu nie je, tak lukratívna záležitosť, ako si niektorí myslia a najmä teraz, keď každá chránená dielňa musí prejsť novým schvaľovaním na úrade práce, ktoré môže, ale aj nemusí dielňu odporučiť. K príspevkom sa dostáva veľmi ťažko, byrokracia je veľmi nepríjemná. Napríklad tí čo prevádzkujú výrobu musia zaplatiť za objektivizáciu pracovného prostredia, musia mať posúdenie o rizikách a to všetko podať na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Samé faktúry, kolky... 1000 € a to sú len na začiatku. Zvyšok nákladov financujú výnosmi z vlastnej činnosti a malé % tvoria ešte granty a dary.

Z tohto dôvodu si treba položiť otázku, či sa správne nakladá s peniazmi štátu (aj tak už všetci vieme, že nie) a zároveň či firmy, ktoré môžu ušetriť ročný poplatok štátu objednávkami v chránených dielňach vyberajú naozaj tie, z ktorých tovarov a služieb majú skutočný osoh, nie zásterku. Už nie sú v móde predražené šálky z Číny, ktoré invalida ani nevideli a Vianočné pozdravy či novoročenky pre firmy už nie sú (nemali by byť) také zaujímavé. Opakom sú veci dennej spotreby ako napríklad spotrebný materiál pre kancelárie, pracovné odevy, tlačiarenské služby a iné.

EUROtoner sústredí svoju pozornosť najmä na kvalitu a komplexnosť svojich slumartingazi6-r190_res.jpgžieb. Dbajú na to, aby zákazník nebol len zákazníkom, ale aj partnerom pre spoločnosť. Zamestnanci “žijú život ich tlačiarní a kopírok“, aby svojím majiteľom dlho slúžili. Ak nejaká firma chce využiť svoje peniaze na každodenný spotrebný tovar efektívne a nie len splniť na konci roka svoju povinnosť štátu, toto je rozhodne tá správna možnosť. V neposlednej rade stojí veľké pozitívum – zdravotne postihnutí ľudia sú lojálnejší. Nie len voči zamestnávateľovi, ale aj k zákazníkovi.

Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov

Úlohou mestskej polície nemá byť kontrolovať parkovné v prospech súkromnej firmy, ale dohliadať na bezpečnosť v meste.

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.