Kraj chce rozvíjať spoluprácu s Burgenlandom

Bratislavský kraj a rakúska spolková krajina Burgenland chcú rozvíjať cezhraničnú spoluprácu v oblasti cestovného ruchu, dopravy, agroturizmu aj kultúre.

Bratislavský kraj a rakúska spolková krajina Burgenland chcú rozvíjať cezhraničnú spoluprácu v oblasti cestovného ruchu, dopravy, agroturizmu aj kultúre. Zhodli sa na tom bratislavský župan Pavol Frešo a predseda Krajinskej vlády Burgenlandu Hans Niessl. Slovensko-rakúska spolupráca predstavuje podľa nich významný prínos pre oba regióny a prehĺbi aktivity v najrozličnejších oblastiach. Tento zámer spredmetnia aj podpísaním Dohody o spolupráci.

„Ta blízkosť Burgenlandu a Bratislavy je úplne zrejmá. Zistili sme osem oblastí, v ktorých chceme spolupracovať a ktoré nám potom umožnia čerpať eurofondy v rámci cezhraničnej spolupráce tak, ako to dnes máme s Dolným Rakúskom,“ uviedol župan Pavol Frešo. V oblasti cestovného ruchu sa chcú zamerať napríklad na rozvoj cyklodopravy, vodného turizmu či ekoturizmu, resp. všetky aktivity, ktoré sa dajú robiť na hlavnom toku Dunaja, Malého Dunaja či na Neusiedler See. V oblasti agroturizmu chce BSK čerpať skúsenosti na podporu tvorby a promovania lokálnych produktov, sústrediť sa chce aj na vinárstvo a vinohradníctvo, kultúru, vzdelávanie, vedu a výskum, obnoviteľné zdroje. V neposlednom rade podporujú ďalší rozvoj silného regiónu Centrope a Ezus ako koordinátora cezhraničného rozvoja.

„V budúcej Európskej únii to budú práve silné regióny, ktoré budú hlavnou osou a práve Burgenland a Bratislavský kraj sú členmi platformy Centrope, ktorú chceme spoločne posilniť tak, aby slúžila čo najlepšie pre ľudí. Už v súčasnosti existuje vzájomná spolupráca v rôznych oblastiach, je to vzdelávanie, doprava ale aj územný rozvoj a kultúra,“ povedal Hans Niessl. V oblasti turizmu chcú pokračovať v budovaní a rozširovaní cyklotrás, pričom cyklotrasy by viedli aj popri kultúrnych pamiatkach. „Bratislavský kraj aj Burgenland ponúkajú množstvo pamiatok, môže to byť zaujímavé pre trávenie príjemného víkendu,“ dodal Hans Niessl.

mon2130-r111_res.jpg

mon2132-r545_res.jpg

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.

Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea

Košice sú o krok bližšie k vízii smart city vďaka aplikácii Sám v múzeu.

Slovensko spieva koledy

Týždenníky MY pripravujú druhé pokračovanie predvianočnej kampane v desiatkach mestách a obciach na Slovensku.