Aukcia výtvarných diel financuje Galériu Nezábudka

Liga za duševné zdravie SR zrealizovala začiatkom roka aukciu výtvarných, na ktorej sa dražili diela významných slovenských autorov a amatérskych výtvarníkov so skúsenosťou s duševnou poruchou. Vďaka.

artterapia

V apríli sa konala charitatívna aukcia Ligy za duševné zdravie SR, na ktorej známi výtvarníci venovali svoje diela, aby pomohli amatérskym výtvarníkom so skúsenosťou s duševnou poruchou získať finančné prostriedky na Galériu Nezábudka. Naďa Kančevová, kunsthistorička a projektová manažérka Galérie Nezábudka hovorí: „Projekt Galéria Nezábudka pracuje s ľuďmi, ktorí majú skúsenosť s duševnými poruchami a ktorým v ich živote pomáha výtvarná tvorivosť.  Ich tvorba  je osobitá a autentická. Tieto charakteristiky sú typické aj pre umenie vo svete označované ako „art brut“.  V Galérii Nezábudka  organizujú terapeuti a psychológovia pre nich tvorivé workshopy a  oslovujú sieť psychiatrických zariadení po celom Slovensku s prosbou, aby medzi svojimi pacientmi pomohli vytipovať nové talenty, s ktorými sa potom dlhodobo pracuje, aby sa podchytila aj tvorba neškolených ale talentovaných amatérskych autorov.“

Vďaka získaným finančným prostriedkom na aukcii výtvarných diel nezanikne ojedinelý projekt Galéria Nezábudka a môže sa realizovať v auguste 2014 ďalší workshop v zariadení SNG v Pezinku, na ktorom sa ako každý rok stretnú  ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou. Budú sa venovať výtvarnej tvorbe, ktorá pomáha zvládať liečbu aj život a opäť budú vytvárať umelecké diela, ktoré Liga za duševné zdravie zbiera a vystavuje na výstavách so súhrnným názvom „Art brut“. Ostatná bola realizovaná v spolupráci s Galériou 19 v centre Bratislavy a plánujeme vycestovať s touto výstavou aj do zahraničia.

Ing. Olga Valentová, kontakty s verejnosťou, Liga za duševné zdravie SR

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.