Alkohol je spoluvinníkom niektorých typov rakoviny

Ľudia neveria, že alkohol spôsobuje rakovinu

pecenak-obuch-nagy-a-ludsky-mozog-r307_res.jpg

Čo je to priveľké množstvo alkoholu pre človeka? Spôsobuje alkohol rakovinu? Prečo sa niekto stane závislým a iný nie? Prečo sa WHO venuje boju proti alkoholu? A prečo sa na Slovensku nechce veľmi nikomu do tohto boja zapojiť?

To sú otázky, ktoré sa hrnú na Ligu za duševné zdravie po spustení podstránky menejalkoholizmu.sk a po zavesení videa z Okrúhlych stolov na tému mýty o alkohole a na tému, ako veľmi škodí alkohol ľudskému telu. Alkohol neškodí len pečeni, mozgovým bunkám a štíhlej postave. Lekári hovoria, že spôsobuje oveľa väčšie množstvo chorôb, ako si bežne vieme predstaviť a u nás na Slovensku máme ku konzumácii alkoholických nápojov príliš veľkú náklonnosť. Všeobecne sa vie, že alkohol je rizikový pre vznik rakoviny prsníkov, hrubého čreva a rakoviny pečene. Pritom neexistuje akási hranica bezpečného pitia alkoholu. Každý odborník vám povie iné množstvo a psychiatri varujú, že tá hranica je niekde pri dvoch (ženy len jeden) pohároch vína maximálne dvakrát za týždeň.

Pod vplyvom alkoholu mozog vylučuje dopamín, hormón potešenia a to je cesta k závislosti, viac alkoholu - viac dopamínu a rýchlejšia cesta k možnej závislosti. Alkohol podporuje apetít a to aj po vytriezvení, takže zjete viac ako normálne. Alkohol spôsobuje pokles testosteronu, ktorý u mužov môže za svaly a ich kvalitu. Preto alkohol spôsobuje rastúce brucho a tenké ruky a nohy. Americkí vedci prišli na to, že etanol urýchľuje rast rakovinových buniek, pretože strácajú väzby a pripravujú sa na migráciu. Okrem toho je alkohol nesmierne kalorický a sú to prázdne kalórie, pivo viac ako víno a miešané drinky ešte viac vďaka primiešaným cukrom. Mierne znížiť riziko vzniku rakoviny spôsobenej alkoholom môžete konzumáciou zdravého ostropestreca mariánskeho alebo kukruminu, či vitamínu B-komplex. Ale lepšie je poznať účinky a konzumovať ho na zdravie nie na chorobu...

WHO – Svetová zdravotnícka organizácia zaradila alkohol už v roku 2004 medzi najhoršie karcinogény. Svetové štúdie ukazujú, že náruživí užívatelia alkoholu sú viac ohrození rôznymi druhmi rakoviny.

Informácie o škodlivých účinkoch alkoholu na náš organizmus a o vzniku, priebehu a liečbe alkoholizmu nájdete na stránke dusevnezdravie.sk.

logo-liga-male-r436_res.jpg

Viac info na stránke menejalkoholizmu.sk

Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva

Technologickí lídri už majú jasno v tom, čo bude vládnuť svetu IT v roku 2019.

Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny

Jarné prázdniny sú ideálne na spoločnú dovolenku so zábavou špeciálne pre deti.

Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018

13. ročník vyhodnotenia a udeľovania Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia Bakalár 2018

Jedli ste už ružovú čokoládu?

Do rodiny horkej, mliečnej a bielej čokolády pribúda po 80 rokoch nový člen