Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Chorvátsko je v EÚ. Treba ešte cestovné poistenie?

Od 1. júla 2013 je Chorvátsko členom Európskej únie. Neznamená to však, že komerčné cestovné poistenie je už zbytočné.

Vďaka vstupu Chorvátska do EÚ môžete v prípade potreby využiť Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten vám zabezpečí ošetrenie a liečbu v chorvátskych nemocniciach. Ošetrenie sa vzťahuje aj na chronické ochorenia, výhodou je aj bezplatný prístup k zdravotnej starostlivosti za rovnakých podmienok ako majú domáci občania. To ale znamená, že ak sa v Chorvátsku za niektoré úkony alebo lieky dopláca, aj vy budete musieť tieto náklady uhradiť z vlastnej peňaženky. Navyše, nevyhnutné ošetrenie získate len vo verejných, resp. štátnych zdravotníckych zariadeniach.

Cestovné poistenie sa stále oplatí

Napriek tomu, že v Chorvátsku platí Európsky preukaz zdravotného poistenia, poistenie.sme.sk vám naďalej odporúča uzatvoriť si pred cestou komerčné cestovné poistenie. Cestovné poistenie kryje nielen náklady na nevyhnutné ošetrenie a liečbu, ale aj prípadné doplatky za lieky a hospitalizáciu. Komerčné poistenie tiež zahŕňa ošetrenie v súkromných zdravotníckych zariadeniach a u súkromných lekárov. Na rozdiel od európskeho zdravotného preukazu kryje aj náklady na prevoz (repatriáciu) poistenej osoby na Slovensko. Výhodou je tiež možnosť bezplatne využiť asistenčnú službu, ktorá vám v prípade potreby poradí s riešením núdzovej situácie, zabezpečí platbu za ošetrenie alebo pretlmočí informácie od ošetrujúceho lekára. Súčasťou cestovného poistenia sú navyše aj rôzne užitočné pripoistenia, napr. batožiny, úrazu, zodpovednosti za škodu alebo domáceho miláčika.

Na čo nezabudnite pred cestou do Chorvátska

• Skontrolujte si, či máte platný Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ak ho nemáte, obráťte sa na svoju zdravotnú poisťovňu.

• Zabezpečte svoj príbytok, požiadajte blízkych o „dohliadnutie“ na vašu domácnosť. V lete majú zlodeji raj a často „úraduje“ aj voda z prasknutého vodovodného zariadenia. Zvážte poistenie domácnosti.

• Ak cestujete do Chorvátska autom, polícia si od vás pri kontrole môže pýtať doklad o uzatvorení povinného zmluvného poistenia, tzv. zelenú kartu.

Uzatvorte si cestovné poistenie ultra all inclusive! Správajte sa na dovolenke zodpovedne, pretože ani to najlepšie poistenie vám nenahradí starosti a čas, ktorý strávite v nemocnici alebo pri jednaní s políciou.

Viac užitočných informácií o cestovnom poistení nájdete na http://poistenie.sme.sk/cestovne-poistenie-info.

O prevádzkovateľovi služby: Union poisťovňa, a.s. pôsobí na slovenskom trhu od roku 1992 a okrem cestovného poistenia, poistenia majetku, povinného zmluvného poistenia ponúka aj životné poistenie a doplnkové zdravotné poistenie. Union poisťovňa, a.s. ako prvá umožnila klientom platiť za poistenie online, a v roku 2007 na Slovensko priniesla SMS poistenie, ktoré si môžu klienti pohodlne uzatvoriť už aj cez mobilné aplikácie. Jej sesterskou spoločnosťou je Union zdravotná poisťovňa a preto aj jej poistenci majú nárok na atraktívne zľavy napr. pri cestovnom či povinnom zmluvnom poistení. Union poisťovňa, a.s. je členom silnej medzinárodnej skupiny Achmea, a preto kladie veľký dôraz na transparentnosť, etiku a poskytovanie nadštandardných služieb pre klientov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?

Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím

Sledujte naživo dnes od 12:00.