Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Mierite do Českej republiky? Navštívte Moravskosliezsky kraj

Obdivované diela vedy a techniky, úchvatná príroda, tradičná gastronómia a významné pamiatky. To je Moravskosliezsky kraj – región ležiaci doslova „za kopcom“.

Obdivované diela vedy a techniky, úchvatná príroda, tradičná gastronómia a významné pamiatky. To je Moravskosliezsky kraj – región ležiaci doslova „za kopcom“.

Ak sa chystáte na dovolenku alebo hoci len na víkendový výlet k našim susedom v Česku, spoznajte kraj, ktorého centrom je tretie najväčšie mesto krajiny – Ostrava. Kraj, ktorý má k Slovensku tradične veľmi blízko, a to nielen preto, že ním prechádza „hranica“ oboch krajín.

Tunajšou impozantnou krajinou sa prechádzali takí velikáni, akými boli napríklad Ján Amos Komenský, Petr Bezruč, Leoš Janáček alebo Sigmund Freud. Na svoje rodisko nedali dopustiť ani športovci Jiří Raška alebo Emil Zátopek. Je veľa spôsobov, ako precestovať Moravskosliezsky kraj. Príjemne strávený deň sa vám naskytne, ak sa rozhodnete vysadnúť na bicykel a preskúmať krásy miestnych cyklistických chodníkov. Je ich hojný počet a zavedú vás až k významným pamiatkam. Vďaka cyklistickému chodníku Olše – Olza s dĺžkou 115 km budete mať celú oblasť Tešínska ako na dlani. Nedajte si ujsť nádheru tunajšej drevenej architektúry a divokej prírody.

dsc0140mensi-r184_res.jpg

Pri aktívnych výletoch si užijete najlepšie miesta horskej turistiky

V Moravskosliezskom kraji si prídu na svoje aj priaznivci pešieho putovania a milovníci horskej turistiky. Na svojich návštevníkov čakajú a nevšedné podhľady do diaľky ponúkajú dve pohoria – Beskydy a Jeseníky. Nájdete tu chránené krajinné oblasti, vodopády a samozrejme rozhľadne, z ktorých sa môžete pozerať na prírodné bohatstvo z vtáčej perspektívy. Vyskúšať sa to dá napríklad na najvyššom vrchole Jeseníkov, na hore Praděd.

dsc0025mensi-r703_res.jpg

dsc0248mensi-r724_res.jpg

Zaujmú vás pozoruhodné pamiatky vedy a techniky

Ak ste väčšmi technicky založení a viac ako príroda vás zaujíma to, čo vytvoril človek, zájdite sa pozrieť do Ostravy. Mesto, ktoré je ešte z čias spoločného Československa známe ako „oceľové srdce republiky“, sa zmenilo na nepoznanie. Komplex Dolnej oblasti Vítkovíc je unikátnou technickou pamiatkou z čias najväčšieho priemyselného rozvoja. Na jednom mieste spoznáte históriu technologického procesu, na ktorého začiatku bol nález uhlia a na konci výroba železa.

dsc0033mensi-r302_res.jpg

Ako to bolo s ťažbou uhlia v miestnych baniach, to sa dozviete v areáli Landek, kde sa nachádza Banícke múzeum a kde sa môžete zoznámiť nielen s ťažbou uhlia, ale aj s baníckym slangom.

Do sveta automobilového priemyslu nazrite v meste Kopřivnice. Múzeum Tatra vám ukáže tie najlepšie kúsky automobilov z dlhej a slávnej histórie tejto značky. Práve tu, v Kopřivnici, sa nachádza jeden z mnohých dôkazov toho, že múzeum neznamená len nudné vitríny, ale aj zábavu a poučenie.

Sídla moravských a sliezskych pánov majú čo ponúknuť

Čo by to boli za výlety, keby neboli okorenené pôvabom hradov a zámkov. Ak hľadáte pravý stredoveký hrad, určite sa vám bude páčiť Sovinec. Za romantickým hradom zahaleným lesnou zvernicou s danielmi si zájdite na Hukvaldy. Okrem krásnej prechádzky môžete stihnúť aj niektorú z kultúrnych akcií.

radun0001-r333_res.jpg

Nedajte si ujsť ani výlet do kopcovitého mestečka Štramberk. Nad okolité stromy tu vyčnieva tunajšia okrúhla veža nazývaná Trúba, ktorá ponúka prekrásny výhľad. Skutočnou perlou pre milovníkov zámkov je Osoblažsko, takmer nepoznaná oblasť v okolí Krnova. Toľko zámkov ako práve tu nikde inde nenájdete.

dsc0155mensi-r226_res.jpg

V Moravskosliezskom kraji je skrátka čo objavovať. Tento región každoročne spoznáva čoraz viac turistov. Buďte medzi nimi aj vy a vyberte si to, čo je vám najbližšie. Môžete sa tešiť na nevšedné zážitky!

www.uciacesaregiony.com

www.ms-dovolena.cz

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.