Cloud je dobrým riešením pre účtovný softvér

Cloudové služby zažívajú v posledných mesiacoch veľký rozmach. Snaha o znižovanie nákladov na IT im v tomto ohľade značne nahráva.

Veľké internetové spoločnosti dnes v cloude prevádzkujú široké portfólio služieb zameraných na používateľov bez ich geografického rozlíšenia. Existuje ale oblasť softvéru, pri ktorej nie je tento masový prístup, s ohľadom na predpisy platné v jednotlivých krajinách, možné aplikovať. Ide o účtovný softvér.

JE NA ČASE OPUSTIŤ STARÉ PC

Prevádzkovať  účtovný softvér na jednom vyhradenom počítači, umiestnenom v priestoroch firmy, je ešte stále bežné. Často sa k tomu používa bežné kancelárske PC. Na redundancii hardvéru v tomto prípade veľmi nezáleží. A navyše – takýto stroj rýchlo zastaráva, fyzicky aj morálne.

Rozhodnutie, či sa zbaviť starého PC a presunúť účtovný program na cloud, je s príchodom cenovo dostupných cloudových služieb pomerne jednoduché. Do úvahy prichádza buď variant SaaS (Software as a service – Softvér ako služba), alebo variant IaaS (Infrastructure as a service – Infraštruktúra ako služba).

APLIKÁCIA ALEBO INFRAŠTRUKTÚRA?

Pri variante SaaS je z cloudu poskytovaná priamo konkrétna aplikácia, najčastejšie vo forme sprístupnenia aplikácie cez webový prehliadač. Na poskytovateľovi cloudu tak zostáva správa dát, ale aj údržba virtuálneho a fyzického stroja, z ktorého aplikácia beží. Náklady na údržbu a správu sú započítané v cene služby.

Prenájmom infraštruktúry (IaaS)  je väčšinou myslený prenájom virtuálneho servera. Nižšia cena je spojená s vyššími nárokmi na používateľa, ktorému je zverená správa cloudového servera.
pohodanacloudserveru-r195_res.jpgPrihlásenie sa cez vzdialenú plochu do cloudu je to isté, ako keby ste mali ekonomický softvér na vašom PC.

STAČÍ MÁLO

V prípade voľby IaaS variantu zistíme pred výberom virtuálneho servera nároky na systémové prostriedky a operačný systém. Väčšina slovenských účtovných programov je určená na prevádzku na OS Windows. Zvolíme preto virtuálny server s týmto systémom, napríklad vo verzii Windows 2008. Minimálnymi HW prostriedkami potom sú jeden virtuálny procesor, 2 GB operačnej pamäte a 40 GB pevný disk. Server v tejto konfigurácii kúpite za cenu niekoľkých málo Eúr mesačne. Pre účtovníctvo s malým objemom dát toto riešenie úplne vyhovuje.

CLOUD SA PRISPÔSOBÍ

Pri narastajúcich nárokoch je možné konfiguráciu cloud servera priebežne navyšovať. Nie je problém rozšíriť pevný disk, veľkosť pamäte či počet procesorov. Prechod na vyššiu verziu účtovníctva nevyžaduje preinštalovanie servera alebo zaobstaranie nového. Ako príklad by mohol poslúžiť ekonomický systém Stormware a prechod medzi jeho verziami Pohoda Lite a Pohoda SQL.

CLOUD NESKLAME

K výhodám cloudového riešenia patrí taktiež multiužívateľské prostredie (s účtovníctvom cez vzdialenú plochu môžu pracovať súčasne viacerí používatelia), redundancia, a teda aj minimalizácia rizika straty dát, rovnako ako zaistená infraštruktúra datacentier, ktorá poskytuje záruku nepretržitého behu virtuálneho servera.
smartcloudpropohodu-r880_res.jpgAdministratívne rozhranie FORPSI Cloudu je intuitívne a prehľadné.

FORPSI CLOUD VIE

Cloudové služby poskytuje v širokej ponuke spoločnosť INTERNET SK. Pod značkou FORPSI Cloud je na www.forpsicloud.sk na výber množstvo konfigurácií Cloud serverov PRO, pripravené konfigurácie Cloud serverov SMART alebo služby Cloud Object Storage či Cloud Monitoring.

INTERNET SK, s.r.o.

www.forpsicloud.sk

info@forpsicloud.sk

Dvory aj výhľad: Posledná fáza predaja v Jarabinkách je spustená

Ambiciózny projekt Jarabinky láka dvomi uzavretými dvormi, výbornou občianskou vybavenosťou a dynamickou lokalitou.

Týchto päť tipov vám pri podnikaní ušetrí tisíce eur

Menšie náklady môžu znamenať väčšie zisky.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh