Začervenanie tváre nie je vždy prejavom ostychu

Červená tvár je častým príznakom a postihnutý jedinec to takmer vždy vníma negatívne .

Chorobné začervenanie tváre môže sprevádzať viaceré choroby (astma, nádorové choroby, metabolické ochorenia, vysoký krvný tlak, hormonálne zmeny, alergické reakcie).

Pomerne častým je chronické kožné ochorenie rosacea, ktoré sa prejavuje prechodným a neskôr trvalým začervenaním kože s rozšírenými cievkami – cievna forma na tvári, , lícach,  brade a v najväčšej miere na nose.

Neskôr nastáva opuch, zapálené vyrážky, hnisavé vriedky – zápalová forma. Na nose a priľahlých častiach tváre môžu rozšírené mazové žľazy a rastúce väzivo viesť k zhrubnutiu pokožky – fymatózna forma.

Rosacea môže postihovať i viečka a oči – očná forma.  Ojedinele sa môže vyskytovať na krku a hrudníku.

Prejavuje  sa u oboch pohlaví, u žien trikrát častejšie ako u mužov, pri ktorých je zaujímavosťou ťažší a komplikovanejší priebeh.

skin in balance coupeliac - proti rozšíreným cievkam

Ochorenie sa vyvíja niekoľko rokov až desaťročí, najčastejšie prepukne medzi 30.- 60. rokom života. Vyšší výskyt je v severných zemepisných šírkach a smerom k rovníku klesá.

Príčina vzniku ochorenia nie je jednotná – ide o odchýlky cievne a väzivové, kedy pokožka reaguje na bežné vonkajšie či vnútorné vplyvy začervenaním a zápalom. Spolupôsobiacimi faktormi môžu byť dedičnosť, ochorenia tráviacej sústavy, vysoký krvný tlak, mikroorganizmy osídľujúce kožu a iné príčiny.

skin in balance coupeliac - proti rozšíreným cievkam

Spúšťačmi ochorenia sú väčšinou faktory vedúce k zvýšeniu prekrvenia pokožky – alkohol, cigarety, štipľavé jedlá, káva, nadmerné vystavenie sa slnečnému žiareniu a naopak mráz, pobyt v chladnom a veternom prostredí. Pacienti preto negatívne reagujú na zimné počasie, silný vietor, najmä na presun z vykúrených miestností do chladu. Negatívne pôsobí aj fluór, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v zubnej paste, ústnej vode ale aj vo fluorovaných kortikosteroidných mastiach a krémoch.

Dôležitým negatívnym faktorom je aj stres.

Liečba sa určuje individuálne, okrem iného najmä podľa stupňa ochorenia, priebehu, závažnosti, prípadne od vyvolávajúcej príčiny. Veľmi dôležité je začať s liečbou pri prvých prejavoch ochorenia. Špeciálna diéta pri rosacei neexistuje, je potrebné  sa vyhýbať horúcim nápojom, koreneným a ostrým jedlám, kofeínu a alkoholu.  Pobyty v mrazivom či horúcom prostredí (horúci kúpeľ) je potrebné obmedziť, prípadne sa mu úplne vyhnúť (sauna) a rovnako dôležitá je    ochrana pred slnečným žiarením aktívne aj pasívne, používať kvalitné ochranné krémy s SPF faktorom 15 a viac proti UVA aj UVB žiareniu.

Na umývanie tváre je nutné  používať špeciálne pleťové vody a emulzie k tomu určené.  Nevhodné sú pleťové vody s obsahom alkoholu, mastné krémy,  maste a aromatické až dráždivé  kozmetické výrobky.

K hydratácii, upokojeniu  a ochrane pokožky sú určené špeciálne krémy na rosaceu, ktoré zmierňujú pocit tepla na začervenalých miestach, znižujú viditeľnosť rozšírených cievok a predchádzajú vzniku nového začervenania. Patria medzi liečivú kozmetiku a sú voľne predajné v lekárňach bez lekárskeho predpisu.

Ťažšie formy sa liečia lokálnymi antibiotikami. Ak sa však pacientovi ochorenie zhorší, alebo ho nemá pod kontrolou, ordinujeme celkovú antibiotickú liečbu či retinoidy (látky odvodené od molekuly vitamínu A).

Laser má význam len z kozmetického hľadiska. Ochorenie nelieči, naopak, v niektorých prípadoch stav zhoršuje. Liečbu je preto vhodnejšie doplniť o lymfodrenáž tváre.

Rosacea, ako mnohé dermatózy lokalizované na tvári, môžu viesť k výraznému zníženiu kvality života pacientov.  Spôsobujú stavy úzkosti,  zníženie sebavedomia až depresie.  Preto je potrebné pristupovať ku každému pacientovi individuálne, avysvetliť mu chronicitu ochorenia.  K zlepšeniu klinického obrazu vedie stanovenie správneho  liečebného plánu a trpezlivosť.

Liečbu rosacei má riadiť dermatovenerológ.

Spoločnosť Naturprodukt bola založená v roku 1993. Jej najväčším dodávateľom je firma Dr. Theiss Naturwaren, ktorá vyrába prípravky na báze extraktov liečivých bylín a kozmetiku s obsahom jedinečných látok získaných z rastlín. V sortimente nájdeme fytofarmaká, doplnky výživy, prípravky na starostlivosť o pokožku a vlasy, ako aj špeciálnu lekárenskú kozmetiku. Viac informácií o spoločnosti a produktoch sa dozviete na www.naturprodukt.sk

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.

Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii

Rektor EU v Bratislave podpísal zmluvu o dvojitom diplome s Univerzitou národného a svetového hospodárstva v Sofii.

Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave

V utorok 19. júna 2018 sa uskutočnilo ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.