Alkohol škodí vždy ... ako ?

Liga za duševné zdravie sa snaží meniť postoje verejnosti k citlivým témam, napríklad znižovať diskrimináciu ľudí s duševnými poruchami, ale aj vysvetľovať nekorektné informácie šírené médiami.

Liga za duševné zdravie spolu s Regionálnym úradom WHO pre Európu, a Úrad verejného zdravotníctva SR bola vlani spoluorganizátorom konferencie „Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 – 2020: implementácia v praxi“ s cieľom prezentovať Európsky akčný plán na zníženie škodlivých účinkov alkoholu 2012-2020, uviesť do života Národný akčný plán pre problémy s alkoholom, pôsobiť na zmeny postojov slovenskej verejnosti voči alkoholu a o možnostiach obmedziť reklamu na alkohol a prezentovať návrh nových odporúčaní pre liečbu alkoholovej závislosti. MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku: „O škodlivých účinkoch alkoholu  na zdravie sa odborné diskusie vedú už mnoho rokov, ale len prednedávnom bol alkohol zaradený medzi hlavné rizikové faktory z hľadiska rozvoja najzávažnejších ochorení, na ktoré trpí a zomiera väčšina obyvateľov sveta – kardiovaskulárne, onkologické, metabolické. V súvislosti s alkoholom hovoríme však aj o násilí, úrazoch alebo samovraždách. Podľa WHO  existuje niekoľko efektívnych nástrojov na zníženie dostupnosti alkoholu, ktoré môžu priniesť nielen zdravotné benefity, ale aj znížiť negatívne javy spojené s alkoholom. Je to najmä obmedzenie reklamy na alkoholické výrobky, zvyšovanie spotrebných daní, regulácia času predaja a počtu predajní. Neoddeliteľnou súčasťou je osveta, výchova detí a mládeže o zhubných následkoch pitia alkoholu.“ Riaditeľ LDZ SR Mgr.art. Martin Knut postavil svoju prednášku na porovnaní kvality komunikácie inzerentov alkoholu a odbornej verejnosti, ktorá upozorňuje na zdravotné dopady nekontrolovanej konzumácie alkoholu. Porovnanie dvoch svetov - na jednej stane ponúkanie alkoholu a na druhej strane edukácia o rizikách, vyšlo ako nerovný boj, nielen z pohľadu nákladov do komunikácie, ale aj z pohľadu efektivity použitých komunikačných kanálov. Liga poukázala na potrebu celonárodnej komunikačnej kampane s cieľom „spolemizovať“ spoločenský postoj k pitiu alkoholu ako ku normálnej súčasti našej kultúry. Alkohol a jeho účinky na ľudské zdravie je niečo, na čom sa často ani odborníci nevedia dohodnúť. Škodí alebo neškodí, či naopak - môže niekomu vyslovene prospievať? Vedci z univerzity Exeter Medical School priniesli výsledky svojej poslednej štúdie rovno spolu s varovaním. Podľa nich totiž popíjanie alkoholu v strednom veku až dvojnásobne zvyšuje vznik demencie a stratu pamäti v neskoršom veku. Zhoršenie pamäti po pití alkoholu je podľa odborníkov už otázkou verejného zdravia a preto by sa vážne mala riešiť čo najskôr. Je jasné, že alkohol mozgu škodí, no nejde len o riziko demencie, ale aj o riziko Alzheimerovej choroby.  Ako sa hovorí, všetko s mierou, Liga za duševné zdravie nechce ľudí od alkoholu odhovárať úplne, pretože rovnako tak nášmu zdraviu môže poškodiť fajčenie, zlá strava či nezdravý životný štýl vôbec, málo pohybu a sedavé zamestnania. Treba premýšľať, koľko si môžeme dovoliť alkoholických nápojov a v akej miere. Nikto nevie, koľko presne alkoholu znesie jeho telo, každá kvapka škodí a nik nevie, či nespadne do závislosti. Každý má inú citlivosť a ak nepodľahne závislosti, tak telo chátra a môže trpieť následkom desiatok následných ochorení. www.menejalkoholizmu.sk

Viac info na stránke menejalkoholizmu.sk

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.