Alkohol škodí vždy ... ako ?

Liga za duševné zdravie sa snaží meniť postoje verejnosti k citlivým témam, napríklad znižovať diskrimináciu ľudí s duševnými poruchami, ale aj vysvetľovať nekorektné informácie šírené médiami.

Liga za duševné zdravie spolu s Regionálnym úradom WHO pre Európu, a Úrad verejného zdravotníctva SR bola vlani spoluorganizátorom konferencie „Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 – 2020: implementácia v praxi“ s cieľom prezentovať Európsky akčný plán na zníženie škodlivých účinkov alkoholu 2012-2020, uviesť do života Národný akčný plán pre problémy s alkoholom, pôsobiť na zmeny postojov slovenskej verejnosti voči alkoholu a o možnostiach obmedziť reklamu na alkohol a prezentovať návrh nových odporúčaní pre liečbu alkoholovej závislosti. MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku: „O škodlivých účinkoch alkoholu  na zdravie sa odborné diskusie vedú už mnoho rokov, ale len prednedávnom bol alkohol zaradený medzi hlavné rizikové faktory z hľadiska rozvoja najzávažnejších ochorení, na ktoré trpí a zomiera väčšina obyvateľov sveta – kardiovaskulárne, onkologické, metabolické. V súvislosti s alkoholom hovoríme však aj o násilí, úrazoch alebo samovraždách. Podľa WHO  existuje niekoľko efektívnych nástrojov na zníženie dostupnosti alkoholu, ktoré môžu priniesť nielen zdravotné benefity, ale aj znížiť negatívne javy spojené s alkoholom. Je to najmä obmedzenie reklamy na alkoholické výrobky, zvyšovanie spotrebných daní, regulácia času predaja a počtu predajní. Neoddeliteľnou súčasťou je osveta, výchova detí a mládeže o zhubných následkoch pitia alkoholu.“ Riaditeľ LDZ SR Mgr.art. Martin Knut postavil svoju prednášku na porovnaní kvality komunikácie inzerentov alkoholu a odbornej verejnosti, ktorá upozorňuje na zdravotné dopady nekontrolovanej konzumácie alkoholu. Porovnanie dvoch svetov - na jednej stane ponúkanie alkoholu a na druhej strane edukácia o rizikách, vyšlo ako nerovný boj, nielen z pohľadu nákladov do komunikácie, ale aj z pohľadu efektivity použitých komunikačných kanálov. Liga poukázala na potrebu celonárodnej komunikačnej kampane s cieľom „spolemizovať“ spoločenský postoj k pitiu alkoholu ako ku normálnej súčasti našej kultúry. Alkohol a jeho účinky na ľudské zdravie je niečo, na čom sa často ani odborníci nevedia dohodnúť. Škodí alebo neškodí, či naopak - môže niekomu vyslovene prospievať? Vedci z univerzity Exeter Medical School priniesli výsledky svojej poslednej štúdie rovno spolu s varovaním. Podľa nich totiž popíjanie alkoholu v strednom veku až dvojnásobne zvyšuje vznik demencie a stratu pamäti v neskoršom veku. Zhoršenie pamäti po pití alkoholu je podľa odborníkov už otázkou verejného zdravia a preto by sa vážne mala riešiť čo najskôr. Je jasné, že alkohol mozgu škodí, no nejde len o riziko demencie, ale aj o riziko Alzheimerovej choroby.  Ako sa hovorí, všetko s mierou, Liga za duševné zdravie nechce ľudí od alkoholu odhovárať úplne, pretože rovnako tak nášmu zdraviu môže poškodiť fajčenie, zlá strava či nezdravý životný štýl vôbec, málo pohybu a sedavé zamestnania. Treba premýšľať, koľko si môžeme dovoliť alkoholických nápojov a v akej miere. Nikto nevie, koľko presne alkoholu znesie jeho telo, každá kvapka škodí a nik nevie, či nespadne do závislosti. Každý má inú citlivosť a ak nepodľahne závislosti, tak telo chátra a môže trpieť následkom desiatok následných ochorení. www.menejalkoholizmu.sk

Viac info na stránke menejalkoholizmu.sk

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.