Kedy máme problém s alkoholom

Liga za duševné zdravie má na podstránke www.menejalkoholizmu.sk informácie od odborníkov, aké škody pácha alkohol na našom tele.

Alkohol je na Slovensku mimoriadne dobre tolerovaná spoločenská droga, pijeme na zdravie, pri narodení dieťaťa, pri rodinných oslavách, na verejných aj politických akciách, popíjať vidíme ľudí v televízii a všetci to považujeme za bežnú súčasť života. Nie je to však celkom správne, pretože iné kultúry nekonzumujú také množstvo alkoholu ako my. Európa vypije približne štyrikrát viac alkoholu ako zvyšok sveta. Sú krajiny, kde sa nepije skoro vôbec. Vo vyspelejších krajinách sa pitie počas pracovného týždňa alebo priamo v práci považuje za chorobný stav. Posledné výskumy ukazujú, že my Slováci pijeme viac doma v rodine, čím ukazujeme zlý príklad našim deťom a potom im v ich adolescentnom veku budeme ťažko vysvetľovať, že piť sa nemá. Možno vás prekvapí, ale odborníci tvrdia, že závislosť sa môže vyvinúť už vtedy, ak denne vypijete viac ako pol litra piva, viac ako dve deci vína alebo viac ako jeden poldecák tvrdého alkoholu, resp. že by sme vôbec nemali piť denne, ale len maximálne dvakrát za týždeň a ak ukončíme týždeň opicou, tak definitívne zrušíme prípadný pozitívny účinok toho malého množstva alkoholu vypitého pred tým.

Pri vyššie uvedených denných dávkach sa môžete stať závislým už po roku až troch a čím sú denné dávky vyššie, tým rýchlejšie sa závislosť vybuduje. Hovorí sa, že príležitosť vypiť si sa nájde vždy, ale nech má alkohol akékoľvek pozitívne účinky, v skutočnosti ich vysoko prevážia škody, ktoré na našom organizme napácha.

Málokto si uvedomuje fakt, že nebezpečná závislosť sa môže vytvoriť prakticky ihneď a k alkoholizmu je potom už len krôčik. Začína to často naozaj nevinne, človek má pocit, že si na alkohol už jeho organizmus zvykol, dobre ho znáša a tak mu určite vôbec neškodí. V skutočnosti však ide o vybudovanie tolerancie, čo je prvý varovný signál toho, že niečo nie je v poriadku. Faktom však zostáva, že čím lepšie alkohol znášate, tým viac pijete a čoraz viac ohrozujete svoje zdravie.

Pri ktorých náznakoch už zbystriť pozornosť?

Pijete, aby ste sa zbavili stresu alebo večer pred spaním, pijete sami, pitím zaháňate osamelosť a smútok, na pitie sa už celý deň tešíte, všimli ste si, že váš výkon klesá, spoločnosti, v ktorej sa nepije, sa vyhýbate, alkohol zvyšuje vašu odvahu a bez neho to neviete, no a úplná katastrofa je, že šoférujete pod vplyvnom alkoholu.

www.menejalkoholizmu.sk

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.