INZERCIA

Špeciality Moravskosliezskeho kraja si zamilujete

Jedlo u našich západných susedov, to nie je len ten obľúbený a pre cudzincov ťažko vysloviteľný „řřřízek“.

Jedlo u našich západných susedov, to nie je len ten obľúbený a pre cudzincov ťažko vysloviteľný „řřřízek“. Naopak, majitelia hotelov a reštaurácií si čoraz viac uvedomujú, že návštevníkov prilákajú na typické miestne jedlá. Výnimkou nie je ani Moravskosliezsky kraj, kde sa stretáva jedinečná kuchyňa Valašska, Těšínska, Jeseníkov a ďalších špecifických oblastí. To všetko je samozrejme okorenené štipkou nemeckých, slovenských i poľských prvkov.

Vydajte sa za skvelými vôňami preslávených jedál

Poďme sa na turistických potulkách za prírodou a pamiatkami na chvíľu zastaviť a načerpať sily pri ochutnávke miestnych gastronomických zázrakov. Pretože sa mäso považovalo za sviatočnú záležitosť, príbeh moravsko-sliezskej kuchyne sa začína pri dvoch základných vypestovaných surovinách: zemiakoch a kapuste. Placky pečené na plechu na sladký i slaný spôsob, halušky či podlesníky, to všetko sú výborné variácie na zemiakovú tému. Neprávom zanedbávanou každodennou súčasťou jedálneho lístka našich predkov bývali tiež krúpy, pohanka a pšeno. Vyskúšajte napríklad beskydskú „pohánčenú placku“ voňajúcu cesnakom, s čerstvým syrom alebo krúpovú babu.

V starobylom Štramberku v podhorí Beskýd zacítite pre zmenu vôňu perníkového korenia a medu. Je typická nielen pre atmosféru mestečka, ale aj pre štramberské uši. Podľa legendy sa pečú na pripomienku udalosti, keď nepriateľskí Tatári pri obliehaní neďalekej hory Kotouč pripravili o uši kresťanov. Ich sladkú perníkovú podobu zoženiete napríklad priamo v pekárni na námestí.

stramberskeusi-r754_res.jpg

Ak sa vydáte spoznávať pôvaby Jeseníkov, zrejme budete mať možnosť ochutnať práve niektorú zo zemiakových špecialít. Čím vyššie položená oblasť, tým hutnejšie a výživnejšie jedlo. Poctivú slaninku či masť si mohli tunajší ľudia dopriať vzhľadom na svoju každodennú drinu. Ochutnajte smotanovú zemiakovú polievku, netypické mäsové guľôčky v rezancovom ceste i zemiakový múčnik. Ak vás však láka niečo špeciálne, nedajte si v niektorej z tradičných reštaurácií v Jeseníkoch ujsť vypečenú Pradedovu hus s jablkami. V Poodrí môžete poznať aj variant pečenej husi so sušenými hruškami.

smetanovabramborackajeseniky2-r562_res.jpg

Sliezske nebo má sladkastú chuť

Pokrmy s použitím ovocia, či už čerstvého, alebo sušeného, sú typické aj pre región Sliezska. Napríklad známu výdatnú polievku bigos tvorí nielen mäso a kapusta, ale aj sušené slivky. Môžete naraziť na veľa obmien tohto jedla – s hubami, klobásou i medom.

Miestne pochúťky sú jedinečné vďaka prítomnosti prastarých poľských a nemeckých zvykov. Poznáte sliezske nebo? To, ktoré vám naservírujú na tanieri, je výbornou kombináciou údeného bôčika a sušeného ovocia okoreneného škoricou. V Sliezsku je skrátka sladký život, presvedčí vás o tom koláč s posýpkou i čučoriedkové knedličky. Ale významné sú aj špeciality s kapustou, napríklad sliezske pirohy so škvarkami, a samozrejme tiež kapustnica, ktorej tu hovoria „kapušňunka“.

Valašská obdoba kapustovej polievky má bielu farbu po smotane a nájdete ju pod názvom „kyselica“. Najviac vám bude chutiť v niektorej z horských chát ako odmena po turistickom výlete. A samozrejme dokáže krásne zahriať v zimných mrazoch.

Keď už sa budete pohybovať na Valašsku, bol by hriech nevyskúšať tunajšie frgále. Čerstvo upečené vyzerajú a chutia prepychovo, aj keď slovo „frgál“ pôvodne označovalo nepodarený koláč. Veľké okrúhle frgále sa pečú s makovou, tvarohovou alebo hruškovou náplňou.

Putovanie za chuťami Moravskosliezska vás bude baviť. Predovšetkým preto, že každé z jedál má vlastnú históriu a v každej rodine či reštaurácii môže chutiť úplne inak. Pokrmy však majú jedno spoločné – všade ich pripravujú s láskou k tunajšiemu kraju.

www.uciacesaregiony.com 

www.ms-dovolena.cz 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur

Vieme chrániť naše lesy?

Tlačové správy

Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka

Prílohu s overenými receptami nájdete už dnes vloženú v denníku SME.

Tlačové správy

Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy

Vianoce sú nielen kresťanským sviatkom, ale aj časom pre rodinnú pohodu, odpočinok a v neposlednom rade aj dobré jedlá.

Tlačové správy

Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave

IMMOFINANZ uvádza svoju medzinárodnú kancelársku značku myhive. Z budov Polus Towers I a II sa stávajú myhive Polus Towers.