SME

Špeciality Moravskosliezskeho kraja si zamilujete

Jedlo u našich západných susedov, to nie je len ten obľúbený a pre cudzincov ťažko vysloviteľný „řřřízek“.

Jedlo u našich západných susedov, to nie je len ten obľúbený a pre cudzincov ťažko vysloviteľný „řřřízek“. Naopak, majitelia hotelov a reštaurácií si čoraz viac uvedomujú, že návštevníkov prilákajú na typické miestne jedlá. Výnimkou nie je ani Moravskosliezsky kraj, kde sa stretáva jedinečná kuchyňa Valašska, Těšínska, Jeseníkov a ďalších špecifických oblastí. To všetko je samozrejme okorenené štipkou nemeckých, slovenských i poľských prvkov.

Vydajte sa za skvelými vôňami preslávených jedál

Poďme sa na turistických potulkách za prírodou a pamiatkami na chvíľu zastaviť a načerpať sily pri ochutnávke miestnych gastronomických zázrakov. Pretože sa mäso považovalo za sviatočnú záležitosť, príbeh moravsko-sliezskej kuchyne sa začína pri dvoch základných vypestovaných surovinách: zemiakoch a kapuste. Placky pečené na plechu na sladký i slaný spôsob, halušky či podlesníky, to všetko sú výborné variácie na zemiakovú tému. Neprávom zanedbávanou každodennou súčasťou jedálneho lístka našich predkov bývali tiež krúpy, pohanka a pšeno. Vyskúšajte napríklad beskydskú „pohánčenú placku“ voňajúcu cesnakom, s čerstvým syrom alebo krúpovú babu.

V starobylom Štramberku v podhorí Beskýd zacítite pre zmenu vôňu perníkového korenia a medu. Je typická nielen pre atmosféru mestečka, ale aj pre štramberské uši. Podľa legendy sa pečú na pripomienku udalosti, keď nepriateľskí Tatári pri obliehaní neďalekej hory Kotouč pripravili o uši kresťanov. Ich sladkú perníkovú podobu zoženiete napríklad priamo v pekárni na námestí.

stramberskeusi-r754_res.jpg

Ak sa vydáte spoznávať pôvaby Jeseníkov, zrejme budete mať možnosť ochutnať práve niektorú zo zemiakových špecialít. Čím vyššie položená oblasť, tým hutnejšie a výživnejšie jedlo. Poctivú slaninku či masť si mohli tunajší ľudia dopriať vzhľadom na svoju každodennú drinu. Ochutnajte smotanovú zemiakovú polievku, netypické mäsové guľôčky v rezancovom ceste i zemiakový múčnik. Ak vás však láka niečo špeciálne, nedajte si v niektorej z tradičných reštaurácií v Jeseníkoch ujsť vypečenú Pradedovu hus s jablkami. V Poodrí môžete poznať aj variant pečenej husi so sušenými hruškami.

smetanovabramborackajeseniky2-r562_res.jpg

Sliezske nebo má sladkastú chuť

Pokrmy s použitím ovocia, či už čerstvého, alebo sušeného, sú typické aj pre región Sliezska. Napríklad známu výdatnú polievku bigos tvorí nielen mäso a kapusta, ale aj sušené slivky. Môžete naraziť na veľa obmien tohto jedla – s hubami, klobásou i medom.

Miestne pochúťky sú jedinečné vďaka prítomnosti prastarých poľských a nemeckých zvykov. Poznáte sliezske nebo? To, ktoré vám naservírujú na tanieri, je výbornou kombináciou údeného bôčika a sušeného ovocia okoreneného škoricou. V Sliezsku je skrátka sladký život, presvedčí vás o tom koláč s posýpkou i čučoriedkové knedličky. Ale významné sú aj špeciality s kapustou, napríklad sliezske pirohy so škvarkami, a samozrejme tiež kapustnica, ktorej tu hovoria „kapušňunka“.

Valašská obdoba kapustovej polievky má bielu farbu po smotane a nájdete ju pod názvom „kyselica“. Najviac vám bude chutiť v niektorej z horských chát ako odmena po turistickom výlete. A samozrejme dokáže krásne zahriať v zimných mrazoch.

Keď už sa budete pohybovať na Valašsku, bol by hriech nevyskúšať tunajšie frgále. Čerstvo upečené vyzerajú a chutia prepychovo, aj keď slovo „frgál“ pôvodne označovalo nepodarený koláč. Veľké okrúhle frgále sa pečú s makovou, tvarohovou alebo hruškovou náplňou.

Putovanie za chuťami Moravskosliezska vás bude baviť. Predovšetkým preto, že každé z jedál má vlastnú históriu a v každej rodine či reštaurácii môže chutiť úplne inak. Pokrmy však majú jedno spoločné – všade ich pripravujú s láskou k tunajšiemu kraju.

www.uciacesaregiony.com 

www.ms-dovolena.cz 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 244
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 558
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 122
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 023
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 850
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 360
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.


INZERCIA 5 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.


13 h

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award.


14 h
SkryťZatvoriť reklamu