Jedlo u našich západných susedov, to nie je len ten obľúbený a pre cudzincov ťažko vysloviteľný „řřřízek“. Naopak, majitelia hotelov a reštaurácií si čoraz viac uvedomujú, že návštevníkov prilákajú na typické miestne jedlá. Výnimkou nie je ani Moravskosliezsky kraj, kde sa stretáva jedinečná kuchyňa Valašska, Těšínska, Jeseníkov a ďalších špecifických oblastí. To všetko je samozrejme okorenené štipkou nemeckých, slovenských i poľských prvkov.
Vydajte sa za skvelými vôňami preslávených jedál
Poďme sa na turistických potulkách za prírodou a pamiatkami na chvíľu zastaviť a načerpať sily pri ochutnávke miestnych gastronomických zázrakov. Pretože sa mäso považovalo za sviatočnú záležitosť, príbeh moravsko-sliezskej kuchyne sa začína pri dvoch základných vypestovaných surovinách: zemiakoch a kapuste. Placky pečené na plechu na sladký i slaný spôsob, halušky či podlesníky, to všetko sú výborné variácie na zemiakovú tému. Neprávom zanedbávanou každodennou súčasťou jedálneho lístka našich predkov bývali tiež krúpy, pohanka a pšeno. Vyskúšajte napríklad beskydskú „pohánčenú placku“ voňajúcu cesnakom, s čerstvým syrom alebo krúpovú babu.
V starobylom Štramberku v podhorí Beskýd zacítite pre zmenu vôňu perníkového korenia a medu. Je typická nielen pre atmosféru mestečka, ale aj pre štramberské uši. Podľa legendy sa pečú na pripomienku udalosti, keď nepriateľskí Tatári pri obliehaní neďalekej hory Kotouč pripravili o uši kresťanov. Ich sladkú perníkovú podobu zoženiete napríklad priamo v pekárni na námestí.
Ak sa vydáte spoznávať pôvaby Jeseníkov, zrejme budete mať možnosť ochutnať práve niektorú zo zemiakových špecialít. Čím vyššie položená oblasť, tým hutnejšie a výživnejšie jedlo. Poctivú slaninku či masť si mohli tunajší ľudia dopriať vzhľadom na svoju každodennú drinu. Ochutnajte smotanovú zemiakovú polievku, netypické mäsové guľôčky v rezancovom ceste i zemiakový múčnik. Ak vás však láka niečo špeciálne, nedajte si v niektorej z tradičných reštaurácií v Jeseníkoch ujsť vypečenú Pradedovu hus s jablkami. V Poodrí môžete poznať aj variant pečenej husi so sušenými hruškami.
Sliezske nebo má sladkastú chuť
Pokrmy s použitím ovocia, či už čerstvého, alebo sušeného, sú typické aj pre región Sliezska. Napríklad známu výdatnú polievku bigos tvorí nielen mäso a kapusta, ale aj sušené slivky. Môžete naraziť na veľa obmien tohto jedla – s hubami, klobásou i medom.
Miestne pochúťky sú jedinečné vďaka prítomnosti prastarých poľských a nemeckých zvykov. Poznáte sliezske nebo? To, ktoré vám naservírujú na tanieri, je výbornou kombináciou údeného bôčika a sušeného ovocia okoreneného škoricou. V Sliezsku je skrátka sladký život, presvedčí vás o tom koláč s posýpkou i čučoriedkové knedličky. Ale významné sú aj špeciality s kapustou, napríklad sliezske pirohy so škvarkami, a samozrejme tiež kapustnica, ktorej tu hovoria „kapušňunka“.
Valašská obdoba kapustovej polievky má bielu farbu po smotane a nájdete ju pod názvom „kyselica“. Najviac vám bude chutiť v niektorej z horských chát ako odmena po turistickom výlete. A samozrejme dokáže krásne zahriať v zimných mrazoch.
Keď už sa budete pohybovať na Valašsku, bol by hriech nevyskúšať tunajšie frgále. Čerstvo upečené vyzerajú a chutia prepychovo, aj keď slovo „frgál“ pôvodne označovalo nepodarený koláč. Veľké okrúhle frgále sa pečú s makovou, tvarohovou alebo hruškovou náplňou.
Putovanie za chuťami Moravskosliezska vás bude baviť. Predovšetkým preto, že každé z jedál má vlastnú históriu a v každej rodine či reštaurácii môže chutiť úplne inak. Pokrmy však majú jedno spoločné – všade ich pripravujú s láskou k tunajšiemu kraju.