SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Prečo a ako sušiť ovocie, zeleninu, huby

Prečo a ako sušiť ovocie, zeleninu. Nastáva doba, kedy by sme mohli vyraziť do lesa s nožom a kosou. Na záhrade sa nám vetvy ovocných stromov pod ťarchou dozrievajúcej úrody nakláňajú až k zemi.

10 dôvodov PREČO sušiť ovocie, zeleninu huby

Nastáva doba, kedy by sme mohli vyraziť do lesa s nožom a kosou. Na záhrade sa nám vetvy ovocných stromov pod ťarchou dozrievajúcej úrody nakláňajú až k zemi. Zeleninári sa predháňajú v ponuke sezónneho ovocia.

susenie-r354_res.jpg

Nech už je váš zdroj darov matky prírody akýkoľvek, určite ste si niekedy položili otázku, čo si preboha počnete s tými dvadsiatimi kilami jabĺk a nebývalou úrodou hríbov. A tú paletu marhúľ ste u záhradníka od vedľa tiež nemohli nechať, keď boli za tak úžasnú cenu. Môžete obdeň piecť štrúdle a koláče, zavárať a hríby porozdávať susedom. Alebo sa môžete pustiť do sušenia! Sušenie je jednoduchou a zďaleka najzdravšou konzervačnou technikou, vďaka ktorej si na plodoch leta budete pochutnávať aj v zime a usušené hríby vám pri správnom uskladnení vystačia ešte na mnoho hrncov.

10 dôvodov, prečo sušiť:

1. Sušené plody ovocia a zeleniny majú široké využitie. Desiaty, zobanie k televízii, prisypanie do obľúbeného müsli alebo jogurtu. Majte stále v pohotovosti zmes usušenej zeleniny, s ktorou urýchlite prípravu polievky. Usušte si čučoriedky a v zime si ich vhoďte do čaju. Máte v januári chuť na marhuľový koláč? Vysušené marhule vložte na niekoľko hodín do vody a potom s nimi nakladajte rovnako ako s čerstvými. Rovnako tak môžete rehydratovať aj huby.

2. Sušenie predstavuje ten najšetrnejší spôsob konzervácie. Vitamíny, minerály a ďalšie živiny zostávajú vo veľkej miere zachované. Oproti tomu zaváranie alebo zamrazovanie s cennými látkami docela zatočí. 

3. Pri sušení sa z plátkov ovocia, zeleniny a húb odstránia vlhkosť, čím sa zabráni množeniu zdraviu neprospešných látok ako trebárs kvasiniek a baktérií.

18dae13b-1683-4e7f-bfe9-2cd4b205c939full-r542_res.jpg

4. Aróma aj chuť usušených potravín je výraznejšia, ovocie je sladšie. Bon apetit!

5. Podiel soli a tuku sa znižuje, kalorická hodnota sa zvýši. Napriek tomu je aj v čase, keď ste svojim kilám vyhlásili vojnu, vhodné zahnať chuť na sladké radšej pár kúskami sušeného ovocia než čokoládovou tyčinkou.

6. Ovocná a zeleninová sušienka pohladí vaše črevá, pretože má viac vlákniny než jej hydratovaní kolegovia. Zbohom, zápcha!

7. Vysušené plátky je možné jesť, aj keď sú z nich už skoro múmie. Pri skladovaní vo vzduchotesnej nádobe a chladu vám totiž vydrží až 20 rokov.

8. Sušenie výrazne zníži objem aj hmotnosť ovocia - takže ak si ich pribalíte do kufra a vezmete ich na dovolenku k moru, poplatok za nadmernú batožinu vám nehrozí. Vezmite ich so sebou aj na túru a prepašujte deťom do školskej tašky.

9. Kupujete si sušené banány a marhule v obchode? A viete, že prešli menšou kozmetickou úpravou oxidom siričitým, aby sa viac páčili? Po takej pochúťke si síce mlsná vezme voľno, ale do služby môže prísť bolehlav a nevoľnosť.

10. Ak budete sušiť bylinky, získate luxusné korenie, ktorému sa drť vo vrecku z supermarkete nemôže konkurovať.

Sušiť na slnku alebo v sušičke?

d88817f6-fd8e-4416-b42a-c2148dbddc26full3-r598_res.jpg

Tenké plátky ovocia, zeleniny a húb alebo bylinky môžete rozložiť na plech vyložený papierom na pečenie a nechať zvoľna sušiť na nejakom teplejšom vzdušnom mieste, prípadne v pootvorenej rúre alebo na slnku. Tieto metódy však majú svoje proti.

Sušenie na vzduchu trvá 2-3 dni a medzitým nám na sušené potraviny padá prach, ktorý je ako vieme tvorený hlavne našimi odpadanými kožnými bunkami a roztočmi, enzýmy a výkalmi. Už len to samo o sebe je celkom zlé, ale bohužiaľ to nie je všetko. Vôňa surovín najmä v prvej fáze sušenia láka kadejaký hmyz a tí tam potom môžu nakladať vajíčka. Do toho je potrebné plátky pravidelne obracať ako seno, aby sa vzduch dostal k obom stranám. V rúre, ktorá nie je pre sušenie prispôsobená a v ktorej teda nemožno zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu, sa ovocie namiesto púšťania vody poriadne zapotí a prilepí sa k podložke. Ak by ste ho chceli sušiť na slnku, budete najprv potrebovať veľmi sparné leto (teploty nad 30 ° C). Aprílový charakter tohtoročného letného počasia vlahu z ovocia neodoberie, ale skôr dodá. A aj keby sa slnko pochlapilo, pravdepodobne budete musieť celú dobu robiť ovociu osobného strážcu - to aby sa vám sušenie nepremenilo na raj pre osy. Chuďatká huby tiež nie sú na opaľovačke zvedavé a pod UV lúčmi sa takmer určite zaparia. Iste netreba dodávať, že zaparené hríby sú taký malý prezlečený satan.

56c5f7e7-07e8-4929-a26a-f8edbc8a1bbafull-r181_res.jpg

"Najbezpečnejším spôsobom, ako uchovávať huby, je ich šetrné sušenie. Najlepšie v sušičke, "hovorí mykológ Ing. Ivan Jablonský. 

Na pláty sušičky poukladáme nakrájané suroviny, nastavíte program podľa návodu a ako sa vyspíte, sušené huby a ovocné chipsy sú tu. Ako pohodlne! Sušička si s nákladom v podobe ovocia, zeleniny, húb a byliniek dokonale poradí a navyše nedovolí hnilobe, kvaseniu a plesniam prekročiť prah svojich dvierok. Nie je síce prístrojom vhodným pre každú domácnosť, ale ak v týchto dňoch lietate každú voľnú chvíľu s košíkom po lese alebo máte veľkú záhradu, nákupu ľutovať nebudete.

Ďalší pán na sušenie!

Výberovým konaním by mali prejsť len tak akurát zrelé plody ovocia a zeleniny, samozrejme bez známok skazy. V prípade húb vyraďte staré papuče prevŕtané červíkom a celou jeho rodinou a nesušte suchohríby so žltou dužinou, tzv. Babky. Na sušenie vybraných surovín pristúpte čo najskôr po zbere či zbere. Pred samotným sušením plody umyte, osušte, huby očistite, väčšie kúsky nakrájajte na 0,5 až 0,7 cm hrubé plátky, malé plody a plodnice (napr. Čerešne, líšky) nechajte v celku. Ak budete sušiť v rúre alebo sušičke, nastavte teplotu max. Na 48-50 ° C. Vitamíny totiž v súboji s vyššou teplotou prehrávajú. Správne usušené huby a zelenina by mali byť pri pokuse o ohnutie tvrdé a krehké, huby hrkajú a lámu sa, ovocie je kožnaté a pružné. Vody zbavené plátky prikryte tenkou utierkou a nechajte ich pár dní vydýchnuť na vzdušnom mieste. Následne ich vložte do vzduchotesnej nádoby, ktorú uložíte na tmavé miesto s teplotou asi 10 ° C. 

Až potom to bude v suchu.

Kvalitnú sušičku si môžete objednať aj cez náš e-shop: susickypotravin.sk

bez-nazvu-r564_res.jpg

Váš Eujuicers tím

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 916
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 440
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 270
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 509
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 086
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 937
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 661
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Magazín Leto v Rakúsku 2025 nájdete vložený v denníkoch SME a Korzár už dnes.


INZERCIA 17 h

Vychováva mladé talenty a učí ich disciplíne.


INZERCIA 20. máj

Zistite, ako sa buduje pracovné prostredie, v ktorom nemajú predsudky miesto.


INZERCIA 20. máj

Natuvion otvára brány špičkovým špecialistom: prináša svetové projekty a ponúka férové ohodnotenie.


19. máj
SkryťZatvoriť reklamu