Transparentné účty zvyšujú dôveryhodnosť

Štátne inštitúcie, mestské či obecné samosprávy, neziskové združenia a verejne činné osoby, ktoré chcú sprístupniť údaje ako vynakladajú zverené či vlastné peniaze, majú na to výbornú príležitosť.

Štátne inštitúcie, mestské či obecné samosprávy, neziskové združenia a verejne činné osoby, ktoré chcú sprístupniť údaje ako vynakladajú zverené či vlastné peniaze, majú na to výbornú príležitosť - transparentné účty. Už rok ich má v ponuke Slovenská sporiteľňa.

img2471750-r852_res.jpg

BRATISLAVA 22. septembra - Tlak verejnosti na kontrolu verejných financií rastie. Pretože chýbal spôsob, ktorý by umožňoval zverejniť informácie o stave a pohyboch na svojom účte, Slovenská sporiteľňa sa rozhodla ponúknuť jednoduché riešenie - transparentné účty. A tak dnes môže napríklad aj nádejný kandidát na verejnú funkciu sprístupniť informácie o tom, akou výškou peňazí disponuje, ako ich použil, prípadne kto ho finančne podporil vo volebnej kampani. "V Česku napríklad musia mať transparentné účty všetci prezidentskí kandidáti. Určite to má pozitívny dopad na verejnú mienku. Rovnako tak môže preukázať hospodárenie nadácia, ktorá získala dve percentá z našich daní," vysvetľuje Ivica Bachledová, zodpovedná v Slovenskej sporiteľni za financovanie verejného a neziskového sektora.

Nejde o malé peniaze. Len v tomto roku by mali dosiahnuť predpokladané príjmy miestnej samosprávy takmer 4 miliardy eur a príjmy územnej samosprávy viac ako 1,15 miliardy eur. Ak sa použijú efektívne, o to viac môžeme mať verejných komunikácií, zrekonštruovaných škôl, nemocníc, čistejších a bezpečnejších miest a obcí. Pribudnúť môžu čistiarne odpadových vôd aj protipovodňové systémy. Pokiaľ ide o nadácie, desať najväčších má v tomto roku k dispozícii celkovo približne 10 miliónov eur. Ďalšie peniaze sa vyzbierajú z príspevkov na charitatívnych a dobročinných akciách. Aj v tomto prípade má kontrola verejnosťou opodstatnenie.

Kontrolovať položky na transparentnom účte môže ktokoľvek. Umožňuje to internetová stránka www.transparentneucty.sk. Ak niekto vkladá na účet hotovostný alebo bezhotovostný vklad a chce, aby príjemca vedel, od koho sú, musí uviesť tieto údaje v bankových dokladoch, spresnila Ivica Bachledová.

V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli

Stanicu sme chceli zrekonštruovať za milión korún, stálo to desať.

Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s

Používajú kvalitné mäso?

322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse

Najväčší z bytov projektu Jarabinky Grande láka náročných záujemcov nielen svojou grandióznosťou, ale aj unikátnosťou priestoru.

Dva rekordy na druhý pokus

Druhé narodeniny PSK Arény sa budú niesť v znamení pokusu o slovenský rekord.