Účtovníctvo pre neúčtovníka

Ak podnikáte, musíte viesť účtovníctvo a podávať daňové priznanie. Vedieť si to urobiť sám a ušetriť peniaze a čas chodením k účtovníčke by bolo fajn.

Existuje nejaký účtovný program, ktorý by som mohol ako laik používať? Odpoveď znie: ÁNO. Mám istotu, že keď si takto spracujem účtovníctvo, tak bude bez chýb? Odpoveď znie: NIE. Naopak, máte istotu, že v spracovanom účtovníctve chyby mať určite budete.

Ak uvažujete, že si budete spracovávať účtovníctvo sami, potom by ste mali mať ekonomické vzdelanie alebo kurz účtovníctva a bezpodmienečne budete musieť sledovať, ako sa menia zákony a účtovné pravidlá.

V princípe nie je spracovanie účtovníctva nič zložité. Celé sa to však komplikuje rôznymi predpismi, výkazmi a veľkým administratívnym zaťažením, ktoré na podnikateľov kladie štát. Pravidlá a zákony sa neustále menia. Stačí si pripomenúť iba nedávne zavedenie kontrolného výkazu DPH.

Na druhej strane ale môžete ušetriť čas pri odovzdávaní dokladov a nahliadaní do spracovaného účtovníctva. Existuje riešenie, ktoré minimalizuje potreby osobnej návštevy účtovníčky.

Vyberte si účtovníčku, ktorá používa online ekonomický softvér. To vám umožní odovzdávať podklady na spracovanie účtovníctva elektronickou formou a zároveň budete mať možnosť kedykoľvek sa do svojho účtovníctva pozrieť. Môžete v ňom vystavovať faktúry svojim zákazníkom a účtovníčka takto vystavené faktúry správne zaúčtuje bez toho, aby ste jej museli faktúru tlačiť a osobne nosiť. Ona ju hneď v účtovníctve uvidí. Naopak, všetko, čo v online účtovníctve spracuje účtovníčka, zasa uvidíte vy.

Konečne vy, ako majiteľ svojho účtovníctva, budete mať k nemu prístup. Budete mať zároveň istotu, že keď sa účtovníčke pokazí počítač, tak vy o svoje účtovníctvo neprídete. Údaje nie sú uložené v počítači účtovníčky, takže ani nie sú závislé od toho, či jej počítač funguje alebo nie. Sú bezpečne uložené v profesionálne zabezpečenom dátovom centre. Je to rovnako komfortné a bezpečné ako vaše peniaze v banke, s ktorými manipulujete prostredníctvom internet bankingu.

Ak používate internet banking, tak už teda viete, aké jednoduché, bezpečné a pohodlné môže byť aj používanie online účtovníctva.

Zoznam účtovníčok a firiem, ktoré vám dokážu zabezpečiť online spracovanie účtovníctva nájdete na adrese http://www.humanet.sk/online-uctovnictvo.

Máte už program pre deti na túto sobotu?

Novootvorený farmársky Trch. – Chutný trh v Slnečnice Markete bude už túto sobotu 26. mája oslavovať so všetkými deťmi.

TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu

Počuli ste už napríklad o digitálnej detoxikácii alebo e-Terapii? Prečítajte si o nových alternatívnych prístupoch ku zdraviu.

Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami

Pozrite sa, kedy sa oplatí na rozvoj firmy využiť peniaze od banky.

Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?

Týmto menším regionálnym dodávateľom sa podarilo zaujať nielen svoje okolie, ale aj Kaufland. Určite si ich obľúbite aj vy.