Účtovníctvo pre neúčtovníka

Ak podnikáte, musíte viesť účtovníctvo a podávať daňové priznanie. Vedieť si to urobiť sám a ušetriť peniaze a čas chodením k účtovníčke by bolo fajn.

Existuje nejaký účtovný program, ktorý by som mohol ako laik používať? Odpoveď znie: ÁNO. Mám istotu, že keď si takto spracujem účtovníctvo, tak bude bez chýb? Odpoveď znie: NIE. Naopak, máte istotu, že v spracovanom účtovníctve chyby mať určite budete.

Ak uvažujete, že si budete spracovávať účtovníctvo sami, potom by ste mali mať ekonomické vzdelanie alebo kurz účtovníctva a bezpodmienečne budete musieť sledovať, ako sa menia zákony a účtovné pravidlá.

V princípe nie je spracovanie účtovníctva nič zložité. Celé sa to však komplikuje rôznymi predpismi, výkazmi a veľkým administratívnym zaťažením, ktoré na podnikateľov kladie štát. Pravidlá a zákony sa neustále menia. Stačí si pripomenúť iba nedávne zavedenie kontrolného výkazu DPH.

Na druhej strane ale môžete ušetriť čas pri odovzdávaní dokladov a nahliadaní do spracovaného účtovníctva. Existuje riešenie, ktoré minimalizuje potreby osobnej návštevy účtovníčky.

Vyberte si účtovníčku, ktorá používa online ekonomický softvér. To vám umožní odovzdávať podklady na spracovanie účtovníctva elektronickou formou a zároveň budete mať možnosť kedykoľvek sa do svojho účtovníctva pozrieť. Môžete v ňom vystavovať faktúry svojim zákazníkom a účtovníčka takto vystavené faktúry správne zaúčtuje bez toho, aby ste jej museli faktúru tlačiť a osobne nosiť. Ona ju hneď v účtovníctve uvidí. Naopak, všetko, čo v online účtovníctve spracuje účtovníčka, zasa uvidíte vy.

Konečne vy, ako majiteľ svojho účtovníctva, budete mať k nemu prístup. Budete mať zároveň istotu, že keď sa účtovníčke pokazí počítač, tak vy o svoje účtovníctvo neprídete. Údaje nie sú uložené v počítači účtovníčky, takže ani nie sú závislé od toho, či jej počítač funguje alebo nie. Sú bezpečne uložené v profesionálne zabezpečenom dátovom centre. Je to rovnako komfortné a bezpečné ako vaše peniaze v banke, s ktorými manipulujete prostredníctvom internet bankingu.

Ak používate internet banking, tak už teda viete, aké jednoduché, bezpečné a pohodlné môže byť aj používanie online účtovníctva.

Zoznam účtovníčok a firiem, ktoré vám dokážu zabezpečiť online spracovanie účtovníctva nájdete na adrese http://www.humanet.sk/online-uctovnictvo.

Dva rekordy na druhý pokus

Druhé narodeniny PSK Arény sa budú niesť v znamení pokusu o slovenský rekord.

Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov

Úlohou mestskej polície nemá byť kontrolovať parkovné v prospech súkromnej firmy, ale dohliadať na bezpečnosť v meste.

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.