Historicky najnižšie úroky

Stavebný trh sa po rokoch stagnácie opäť prebúdza a preto mnohí z nás uvažujú nad investíciou do nového alebo aspoň nad rekonštrukciou terajšieho bývania.

Stavebný trh sa po rokoch stagnácie opäť prebúdza a preto mnohí z nás uvažujú nad investíciou do nového alebo aspoň nad rekonštrukciou terajšieho bývania.

Na túto situáciu reaguje aj líder stavebného sporenia u nás - Prvá stavebná sporiteľňa, ktorá znížila úroky úverov na svoje historické minimum. O aktuálnej ponuke sa preto zhovárame s Ing. Kamilom Timurom, riaditeľom odbytu Prvej stavebnej sporiteľne.

Aké možnosti financovania bývania ste pripravili pre vašich klientov?

- Pre našich sporiacich klientov, ktorí plánujú len menšie úpravy a vystačia so sumou nižšou ako 40 tisíc eur, odporúčam náš medziúver, ktorý už od začiatku septembra ponúkame so zníženým úrokom o 1 %. Ďalšou výhodou je, že tento typ úveru poskytujeme bez založenia nehnuteľnosti a manželom navyše aj bez ručiteľa.

Akú im to prinesie úsporu?

- Okrem naozaj výraznej úspory na splátkach, klienti ušetria aj množstvo času stráveného na úradoch a taktiež na administratívnych poplatkoch, čo častokrát nebýva zanedbateľná suma.

A čo tí, ktorí potrebujú viac ako 40 tisíc eur?

- Tým, ktorí chystajú zásadnejšiu rekonštrukciu alebo kúpu nového bývania a budú potrebovať sumu vyššiu ako 40 tisíc eur, vieme samozrejme tiež pomôcť. Pozitívnou informáciou je, že za ešte výhodnejších podmienok. Pri tomto type úveru sme totiž znížili úrokovú sadzbu až o 1,2 %, takže úrok sa začína už od 3,69 % ročne, čo je historické minimum u nás. Takýto úver je však už nutné zabezpečiť nehnuteľnosťou.

Čo financovanie obnovy bytových domov? Pripravili ste niečo nové aj v tejto oblasti?

- Samozrejme. Úvery na obnovu bytových domov poskytujeme už takmer 15 rokov a tomu zodpovedajú aj naše skúsenosti a podmienky. Preto môžu vlastníci a správcovia bytových domov využiť úver s úrokovou sadzbou nižšou ako 3 % ročne, ale tiež napríklad aj energetické posúdenie bytového domu zdarma. Ďalšou novinkou je, že majiteľom bytov, ktorí obývajú bytový dom, ktorý v tomto alebo minulom roku čerpal úver na obnovu z PSS, a. s., poskytneme úver napr. na rekonštrukciu ich bytu bez poplatku za spracovanie. A úspora nie je určite zanedbateľná, veď napríklad pri medziúvere vo výške 40 tisíc eur dosiahne takmer 500 eur.

Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov

NBS vydala nariadenie, ktoré upravuje poskytovanie hypoték nad 90 % a 80 % hodnoty zabezpečenia. Platiť začína 1. 7. 2018.

Všetko, čo rodiny milujú

Ponuka rodinných dovoleniek v Burgenlande

Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek

Vláda chce od ľudí zinkasovať 60 miliónov navyše.

Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín

V Bratislave včera predstavili novú automatizovanú separačnú linku, ktorá využíva celosvetovo najvyspelejšie technológie.