Novinkou Žiarskeho jarmoku bude festival vína

Na návštevníkov nového podujatia čakajú vína z rôznych kútov Slovenska. Predstavia sa známe spoločnosti aj menšie vinárske firmy.

ŽIAR NAD HRONOM. Novinkou najväčšieho jarmoku v Banskobystrickom kraji bude dvojdňový Žiarsky festival vína v časti Svätokrížskeho námestia. Svoje zastúpenie na ňom budú mať známe značky aj menší vinári.

Podujatie bude možné navštíviť v piatok 10. októbra od 13. do 22. hodiny a v sobotu 11. októbra od 9. do 13. hodiny.

„Už v minulosti sme zaznamenali dopyt po ochutnávkach vína a takomto doplnení klasických predajcov burčiaku, ktorí sú počas jarmoku už klasikou,“ objasnil hovorca mesta Martin Baláž, prečo sa pre vínny festival rozhodli.

ziarvino-r354_res.jpg

Okrem vína aj syrové špeciality

Keďže kvalitné víno a jeho kultúra zaujíma špecifickú skupinu ľudí, asi dvadsiatka slovenských vinárskych firiem predstaví svoje produkty v uzavretom priestore párty stanu.

„Jeho návšteva bude podmienená zaplatením vstupného 7 eur, v rámci ktorého účastník dostane sklenený pohár na vzorky vín a 15 žetónov, ktoré bude môcť využiť pri ochutnávaní vín a ďalšieho sortimentu,“ spresnil Baláž.

Okrem dobrých vín budú môcť návštevníci vyskúšať syrové a mäsové výrobky, ale aj špeciality šéfkuchára Mateja Homolu, ktorý sa tento rok stal šampiónom v kategórii živánska na najväčšom slovenskom gastrofestivale venovanom grilovaniu Grilliada.

Tých, ktorí na víno nebudú mať chuť, čaká na festivale prehliadka exkluzívnych pív aj pravých ovocných destilátov.

Fľaše sektu otvoria šabľou

Priblížiť atmosféru vinobrania má sprievodný program v podaní folklórnych súborov. Vinársky kumšt sprítomnia ukážky takzvanej sabráže – otvárania fliaš sektu šabľou. Ide o zvyk pochádzajúci z Francúzska, z čias napoleonských vojen, keď sa nedočkaví vojaci nezdržiavali a hrdlá fliaš sekali svojimi zbraňami.

V piatok o 18. hodine čaká na návštevníkov charitatívna dražba vín.

„Výťažok bude smerovať verejnoprospešnej organizácii alebo rodine, ktorá potrebuje pomoc. Adresáta vyberie primátor mesta,“ naznačil Baláž.

Zrodení pre jarmok

Žiarsky jarmok patrí v súčasnosti medzi top podujatia svojho druhu v rámci Slovenska, jeho tradícia však siaha do histórie niekdajšieho Svätého Kríža.

Práve pre dobre rozvinuté jarmočníctvo patrili medzi časté doplnkové zamestnania žien hurkárstvo a pečienkárstvo.

Aj dnes Žiarčanov prezývajú „hurkári“ a motív tradičného jarmoku a huriek tvorí aj vizuál aktuálneho ročníka podujatia, konkrétne jedno z diel už nežijúceho insitného maliara Júliusa Považana.

Riaditeľ Žiarskeho jarmoku Ján Žiak očakáva v uliciach asi 500 stánkov, avizuje rozšírenie gastrozóny. Nebudú však chýbať ani ukážky remesiel a kolotoče od detských po adrenalínové atrakcie.

ziarjarmok14program-r441_res.jpg

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.