Dni Maximilána Hella 2014

Na Trenčianskej univerzite sa už po piaty krát stretli priaznivci vedy, aby si vypočuli prednášky a získali najnovšie poznatky z prírodných, humanitných a technických odborov...

Na Trenčianskej univerzite Alexandra  Dubčeka v Trenčíne sa už po piaty krát stretli priaznivci vedy, aby si vypočuli prednášky a získali najnovšie poznatky z prírodných, humanitných a technických vedných odborov.

Podujatie slávnostne otvoril prorektor pre vedu, výskum a medzinárodné vzťahy Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne  prof. Ing. Dušan Galusek, DrSc., ktorý privítal priaznivcov vedy z radov študentov a verejnosti na pôde našej Alma mater, poďakoval organizátorom podujatia za propagáciu vedy a potom nechal priestor odborníkom z rôznych  vedných oblastí, aby poslucháčom prezentovali zaujímavé  vedecké poznatky.

02-r743_res.jpg

V minulosti si priaznivci vedy, ktorí sa stretli na Dňoch Maximilána Hella, mohli vypočuť prednášky o slovenských meteoritoch, nových trendoch internetu, magnetizme, či Nobelových cenách. Tento rok bol program venovaný 60. výročiu medzinárodného vedeckého centra pre fyziku elementárnych častíc CERN.

O časticovej fyzike a urýchľovačoch prišiel rozprávať RNDr. Mikuláš Gintner, PhD. , ktorý  pracuje v oblasti tvorby a overovania fyzikálnych modelov v rámci časticovej fyziky. Druhý deň privítali poslucháči známeho popularizátora vedy RNDr. Jiřího Grygara, CSc., ktorý im priblížil rozdiel medzi astronómiou a astrológiou. Iné slnečné sústavy bol názov prednášky RNDr. Petra Vereša, PhD. z University of Hawaii. Na záver vystúpil historik Mgr. Ján Vavruš, PhD. s prednáškou venovanou životu a dielu významného vedca a polyhistora 18. storočia Maximiliána Hella, ktorý počas svojho života pôsobil aj v Trenčíne.

Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť

Pre každé ušetrené euro vo firme určite nájdete využitie, či už na bežný chod, alebo rast.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.