Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Dni Maximilána Hella 2014

Na Trenčianskej univerzite sa už po piaty krát stretli priaznivci vedy, aby si vypočuli prednášky a získali najnovšie poznatky z prírodných, humanitných a technických odborov...

Na Trenčianskej univerzite Alexandra  Dubčeka v Trenčíne sa už po piaty krát stretli priaznivci vedy, aby si vypočuli prednášky a získali najnovšie poznatky z prírodných, humanitných a technických vedných odborov.

Podujatie slávnostne otvoril prorektor pre vedu, výskum a medzinárodné vzťahy Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne  prof. Ing. Dušan Galusek, DrSc., ktorý privítal priaznivcov vedy z radov študentov a verejnosti na pôde našej Alma mater, poďakoval organizátorom podujatia za propagáciu vedy a potom nechal priestor odborníkom z rôznych  vedných oblastí, aby poslucháčom prezentovali zaujímavé  vedecké poznatky.

02-r743_res.jpg

V minulosti si priaznivci vedy, ktorí sa stretli na Dňoch Maximilána Hella, mohli vypočuť prednášky o slovenských meteoritoch, nových trendoch internetu, magnetizme, či Nobelových cenách. Tento rok bol program venovaný 60. výročiu medzinárodného vedeckého centra pre fyziku elementárnych častíc CERN.

O časticovej fyzike a urýchľovačoch prišiel rozprávať RNDr. Mikuláš Gintner, PhD. , ktorý  pracuje v oblasti tvorby a overovania fyzikálnych modelov v rámci časticovej fyziky. Druhý deň privítali poslucháči známeho popularizátora vedy RNDr. Jiřího Grygara, CSc., ktorý im priblížil rozdiel medzi astronómiou a astrológiou. Iné slnečné sústavy bol názov prednášky RNDr. Petra Vereša, PhD. z University of Hawaii. Na záver vystúpil historik Mgr. Ján Vavruš, PhD. s prednáškou venovanou životu a dielu významného vedca a polyhistora 18. storočia Maximiliána Hella, ktorý počas svojho života pôsobil aj v Trenčíne.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.