Refinancujeme stále častejšie, tvrdí analytik

Viac ako 32 % objemu nových úverov za tento rok tvoria v online banke pôžičky na refinancovanie

Viac ako 32 % objemu nových úverov za tento rok tvoria v online banke pôžičky na refinancovanie

Podľa posledných výsledkov analýzy online banky Zuno sa pre refinancovanie svojej pôžičky rozhoduje stále viac Slovákov. Vo viac ako polovici prípadov si do novej banky prenesieme jeden úver, výnimkou však nie je ani spájanie dvoch až troch úverov (34 %). Pri spojení viacerých pôžičiek do jednej totiž získa klient najmä prehľad o svojich výdavkoch a proces splácania sa stane jednoduchším.

Refinancovať pôžičku v banke môžete aj v prípade, ak ste si úver vzali v nebankovej spoločnosti. Takmer 30 % úverov pochádza práve z týchto spoločností, zvyšok si klienti do Zuno preniesli z iných bánk. Najčastejšími dôvodmi pre prenesenie pôžičky ostáva podľa prieskumu lepšia úroková sadzba, ktorá v Zuno začína na 6,9 %. Čoraz viac nás však pri rozhodovaní sa o refinancovanie lákajú aj nižšie poplatky a rýchlosť vybavenia žiadosti.

Po obdobiach prebytku refinancujeme najviac

Zaujímavým zistením sú tiež okolnosti, za ktorých sa klienti rozhodnú svoj úver preniesť do inej banky. Na rozhodnutie, kedy refinancovať, majú totiž vplyv aj jednotlivé obdobia v roku: „Klienti najčastejšie refinancujú po prázdninách a väčších sviatkoch, ako sú napríklad Vianoce. Tento trend je spôsobený najmä vysokou útratou, ktorá je pre dovolenky a sviatky typická. Ľudia sú počas nich náchylnejší viac utrácať, na čo využívajú pôžičky, ktoré si berú takpovediac bez rozmyslu. Po období hojnosti nastúpi etapa finančnej revitalizácie, kedy klienti svoje financie najčastejšie prehodnocujú,“ tvrdí Ján Kalanin, analytik online banky Zuno.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.