Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Refinancujeme stále častejšie, tvrdí analytik

Viac ako 32 % objemu nových úverov za tento rok tvoria v online banke pôžičky na refinancovanie

Viac ako 32 % objemu nových úverov za tento rok tvoria v online banke pôžičky na refinancovanie

Podľa posledných výsledkov analýzy online banky Zuno sa pre refinancovanie svojej pôžičky rozhoduje stále viac Slovákov. Vo viac ako polovici prípadov si do novej banky prenesieme jeden úver, výnimkou však nie je ani spájanie dvoch až troch úverov (34 %). Pri spojení viacerých pôžičiek do jednej totiž získa klient najmä prehľad o svojich výdavkoch a proces splácania sa stane jednoduchším.

Refinancovať pôžičku v banke môžete aj v prípade, ak ste si úver vzali v nebankovej spoločnosti. Takmer 30 % úverov pochádza práve z týchto spoločností, zvyšok si klienti do Zuno preniesli z iných bánk. Najčastejšími dôvodmi pre prenesenie pôžičky ostáva podľa prieskumu lepšia úroková sadzba, ktorá v Zuno začína na 6,9 %. Čoraz viac nás však pri rozhodovaní sa o refinancovanie lákajú aj nižšie poplatky a rýchlosť vybavenia žiadosti.

Po obdobiach prebytku refinancujeme najviac

Zaujímavým zistením sú tiež okolnosti, za ktorých sa klienti rozhodnú svoj úver preniesť do inej banky. Na rozhodnutie, kedy refinancovať, majú totiž vplyv aj jednotlivé obdobia v roku: „Klienti najčastejšie refinancujú po prázdninách a väčších sviatkoch, ako sú napríklad Vianoce. Tento trend je spôsobený najmä vysokou útratou, ktorá je pre dovolenky a sviatky typická. Ľudia sú počas nich náchylnejší viac utrácať, na čo využívajú pôžičky, ktoré si berú takpovediac bez rozmyslu. Po období hojnosti nastúpi etapa finančnej revitalizácie, kedy klienti svoje financie najčastejšie prehodnocujú,“ tvrdí Ján Kalanin, analytik online banky Zuno.

Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur

Spoločnosť, ktorá pomáha ľuďom s dlhmi.

Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?

Nová Riadiaca Veža bude v reálnom čase manažovať polohu vyše 16 miliónov dielov

Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch

Nielen palmy, pláže a slnko vás čakajú v Karibiku, ale aj relax v top hoteloch.