Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Podpora vidieka na území TSK dostala zelenú

V tohtoročnom rozpočte TSK je na účel podpory rozvoja vidieka vyčlenených 25-tisíc eur.

Obojstranne výhodná spolupráca verejného a súkromného sektora, kvalitne pripravené stratégie rozvoja vidieckych území a vznik ďalších miestnych akčných skupín.

To sú ciele nedávno prijatého všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja na podporu rozvoja vidieka na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Upravuje podmienky poskytovania dotácie, teda nenávratného finančného príspevku z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja verejno-súkromným partnerstvám, majúcim sídlo na území TSK. Predmetom dotácií je podporovať rozvoj vidieka prostredníctvom aktivácie územia v zmysle prístupov LEADER (spájanie aktivít, ktoré podporujú hospodársky rozvoj vidieka) a CLLD (miestny rozvoj vedený komunitou).

Cieľom prístupu LEADER je podporovať obyvateľov vidieckych oblastí, aby na základe vzájomnej spolupráce na báze partnerstva prekonali nové problémy, ktorým vidiecke oblasti čelia, zamysleli sa nad dlhodobým potenciálom svojich oblastí a implementovali spoločne vytvorené integrované, vysoko kvalitné a originálne stratégie trvalo udržateľného rozvoja svojho územia.

V uplynulom programovacom období kraj podporil verejno-súkromné partnerstvá (VSP) fungujúce na princípe LEADER celkovou sumou 132-tisíc eur. Cez Program rozvoja vidieka – prístup LEADER boli štyri  verejno-súkromné partnerstvá úspešné a získali štatút MAS (miestna akčná skupina). Sú to: MAS Kopaničiarsky región, MAS Vršatec, MAS Naše Považie (najväčšia MAS v SR) a MAS Mikroregiónu Teplička (najmenšia MAS v SR). Každá získala na  implementáciu nenávratný finančný príspevok vo výške 2,5 mil. eur, spolu za TSK 10 mil. eur.

V programovom období 2014-2020 budú VSP predkladať cez Program rozvoja vidieka na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) stratégie rozvoja CLLD, ktoré MPRV SR vyhodnotí, vybrané schváli, poskytne finančnú podporu na ich implementáciu a daným VSP udelí štatút MAS.

V tohtoročnom rozpočte TSK je na účel podpory rozvoja vidieka vyčlenených 25-tisíc eur. Oprávnenými žiadateľmi o dotáciu v rámci platného VZN TSK sú VSP bez štatútu miestna akčná skupina (MAS) získaným cez Program rozvoja vidieka SR, založené na prístupe LEADER/CLLD, ktoré majú  právnu formu občianske združenie s takým zastúpením členov, ako je uvedené v princípoch LEADER.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line