Hviezdy SND spievajú Janáčka v projekte Voci da camera

Výrazné osobnosti našej prvej opernej scény – mezzosopranistka Terézia Kružliaková a tenorista Ľudovít Ludha otvoria nový cyklus komorných koncertov Voci da camera.

Výrazné osobnosti našej prvej opernej scény – mezzosopranistka Terézia Kružliaková a tenorista Ľudovít Ludha otvoria 23. novembra 2014 o 17.00 hod. v historickej budove nový voľný cyklus komorných koncertov Voci da camera. Prvý večer cyklu má názov Hviezdy SND spievajú Janáčka.

V interpretácii Terézie Kružliakovej a Ľudovíta Ludhu sú na programe úpravy slovenských ľudových piesní z pera Leoša Janáčka, jeho klavírne miniatúry a skladateľov najznámejší piesňový cyklus Zápisník zmizelého.

Leoš Janáček, jeden z najvýraznejších skladateľov nielen českej, ale aj svetovej hudobnej scény, patril k veľkým obdivovateľom folklóru a zberateľom ľudových piesní. A tak aj komorný koncert z jeho tvorby uvedie Šest národních písní, jež zpívala Gabel Eva pre ženský hlas a klavír.

Keď Eva Gabelová, sedliačka z považskej obce Slatina nad Bebravou, zamestnaná vo fabrike v Modřiciach pri Brne, spievala roku 1909 ľudové piesne z rodného kraja pánovi profesorovi Leošovi Janáčkovi, netušila, že jeho prostredníctvom sa stane takpovediac nesmrteľnou,“ hovorí dramaturg prvej časti nového cyklu Vladimír Zvara a pokračuje: „Spev pani Evy sa zachoval na fonografickom voskovom válčeku, a tým sa zaradil medzi vôbec najstaršie zvukové záznamy slovenského folklóru (popri fonografických válčekoch Bélu Bartóka). Janáčkove úpravy týchto národných piesní, ktoré spievala Eva Gabelová sa tiež stali jednými z najznámejších a najobľúbenejších Janáčkových úprav ľudovej hudby.“  Iskrivé, šibalské piesne Evy Gabelovej plné erotiky zaspieva Terézia Kružliaková.

Klavirista Branko Ladič, ktorý bude umelcov sprevádzať, naštudoval výber zo zbierky klavírnych miniatúr - intímnych hudobných zápiskov Po zarostlém chodníčku, ktoré skladateľ skomponoval okolo roku 1900.

Záver koncertu patrí hudobnej minidráme o veľkej láske - piesňovému cyklu Zápisník zmizelého. Na scénu vstúpi tenorista Ľudovít Ludha, znalec a interpret mnohých operných úloh a koncertných partov Janáčkovho diela.

Dramaturgia Opery SND plánuje v cykle Voci da camera v aktuálnej sezóne päť koncertov. Nasledujúce stretnutie je 14. decembra, na  ktorom vystúpi sopranistka Jana Bernáthová a barytonista Daniel Čapkovič s klavírnym sprievodom Róberta Pechanca.

Vstupenky sú k dispozícii on-line alebo v pokladniciach SND.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.