Každá desiata žena nosí v prsiach nádor. Nepatríte k nim?

BRATISLAVA 22. októbra - Jedna z desiatich žien, ktoré denne stretávate, má rakovinu prsníka. Možno o nej vôbec nevie. A možno ste tou ženou práve vy alebo je ňou vaša partnerka či vaša matka. Na Slovensku pribúda každoročne zhruba dvetisíc prípadov rakoviny prsníka. Ide o najčastejšie nádorové ochorenie žien, ktoré má na všetkých diagnózach rakoviny u nežného pohlavia približne pätinový podiel.

Alarmujúce je, že rakovina prsníka už vôbec nie je chorobou žien v dôchodkovom veku, ako to bývalo v minulosti, keď postihovala najmä ženy okolo 60. roku života. Podľa Ligy proti rakovine sa v ostatných dvoch dekádach počet diagnóz u 25- až 45-ročných žien zvýšil o viac ako 30 %.

Zanedbaná prevencia
Dobrá správa je, že rakovina prsníka patrí k najlepšie preskúmaným typom zhubných nádorov. Úspešnosť liečby je vysoká, až 90-percentná, ale ochorenie treba odhaliť včas. Preto je kľúčová prevencia. Povedomie slovenských žien o potrebe preventívnych prehliadok je však nízke. Hoci nádor prsníka sa dá pri včasnej diagnóze väčšinou úplne vyliečiť, každoročne má na Slovensku na svedomí až 900 životov.

Stovky z nich by sa dalo zachrániť, no ženy ani ich najbližšie okolie tejto hrozbe neprikladajú adekvátny význam. Podľa údajov zdravotných poisťovní chodí na pravidelné gynekologické prehliadky iba 30 % žien. Mnohé pacientky privádza do ambulancie až nález hrčky, zmeny farby kože či iné anomálie prsníkov.

Najdôležitejšia je včasná diagnostika
Spoločnosť Siemens sa aktívne zapája do boja proti tomuto onkologickému ochoreniu. "Pre našich pracovníkov sme sa rozhodli zabezpečiť bezplatnú preventívnu onkologickú prehliadku, ktorú doteraz absolvovalo vyše 200 zamestnankýň. Súčasne sme umožnili preventívne prehliadky s cieľom zvýšiť povedomie o prevencii rakoviny prsníka pracovníčkam 6 vybraných obchodných partnerov," hovorí Ana Campon-Alonsová, finančná riaditeľka slovenskej pobočky spoločnosti Siemens.

Okrem toho firma vytvorila video, kde jej zamestnankyne vyzývajú ženy na pravidelné preventívne prehliadky a na starostlivosť o zdravie. Video je súčasťou kampane 1 z 10, ktorá má upozorniť na zvyšujúce sa riziká rakoviny prsníka pre nežné pohlavie a na potrebu prevencie a včasnej diagnostiky.

Načítavám video...

Lekári ženám radia, aby sa každý mesiac vyšetrovali samy a aby minimálne raz ročne absolvovali preventívnu onkologickú prehliadku v ambulancii. Pozrite si vizuálny návod, ako postupovať pri samovyšetrení prsníka a aké indikátory si treba všímať .

Ruky nevidia všetko
Samovyšetrenie je pre včasnú diagnostiku mimoriadne dôležité. Až 70 % lézií v prsníku si nájde žena sama alebo za pomoci partnera. Ruky sa však nevyrovnajú špičkovému diagnostickému zobrazovaciemu prístroju. Iba ten dokáže odhaliť aj malé nádory, ktoré sa nemusí podariť nahmatať.

Prítomnosť nádoru sa zisťuje u žien do 40 rokov sonografom a u starších žien mamografom. Nie je pritom jedno, aký prístroj lekár používa. Ak má pri sonografii zachytiť aj najmenšie zmeny v prsníku, potrebuje moderný prístroj s vysokofrekvenčnými 18 MHz sondami.

Mamografy sa zase líšia množstvom röntgenového žiarenia, ktorému je pacient vystavený. Napríklad prístroje Siemens patria k svetovej špičke v oblasti diagnostických zobrazovacích lekárskych prístrojov, ktoré vystavujú pacientov iba minimálnej radiácii.

Nepodceňujte pravidelné samovyšetrenia a spýtajte sa pri najbližšej prehliadke lekára, akým prístrojom vás vyšetruje.

prrakovina-prsnika-r437_res.jpg

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.