Prieskum Hej.sk – najviac žiadané darčeky

Prieskum spoločnosti Hej.sk

Viac než polovica oslovených Slovákov by si priala nájsť pod vianočným stromčekom elektroniku. Vyplýva to z veľkého predvianočného prieskumu, ktorý v mesiaci októbri zrealizoval popredný slovenský nákupný portál Hej.sk. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že oproti minulému roku klesol počet Slovákov, ktorí hodlajú platiť za darčeky v hotovosti. Zatiaľ čo každý tretí Slovák má v úmysle nechať nákup darčekov až na december, z Čechov to má v pláne iba pätina.

Viac než polovica oslovených Slovákov by si priala nájsť pod vianočným stromčekom elektroniku, tretina oblečenie, kozmetiku alebo športové vybavenie a necelá štvrtina knihu alebo iný kultúrny zážitok. Iba zhruba jedného zo sto obdarovaných potešia ako vianočný darček potraviny a nápoje.
Sedem z desiatich oslovených predpokladá, že ich Vianoce budú tento rok na darčeky rovnako bohaté ako minulého roku. Bohatšiu nádielku v porovnaní s minulým rokom očakáva iba necelých 10 % Slovákov a len 7 % Čechov. V objemoch financií to potom znamená, že menej než 80 eur má v úmysle utratiť za nákup vianočných darčekov približne 6 % ľudí na Slovensku, sumu 81 – 200 eur do svojich najbližších investuje necelých 40 % našich spoluobčanov, podobne ako v prípade sumy 201 – 400 eur. 15 % respondentov potom nakúpi darčeky za 400 eur a viac.
Za nákupmi sa väčšina účastníkov prieskumu plánuje vydať rovnako ako minulý rok v novembri. Na Slovensku to má v úmysle zhruba 55 % zákazníkov, v Čechách, na Morave a v Sliezsku viac než 60 %. Každý tretí Slovák však hodlá nechať nákup darčekov až na december, z Čechov chce v decembri nakupovať iba pätina. Nákup na poslednú chvíľu bude riskovať asi 7 % Slovákov a 5 % ľudí v Česku. Zhruba 18 % Slovákov, resp. 16 % Čechov potom plánuje počkať s nákupom až na povianočné výpredaje. Prevažná väčšina zákazníkov (62 % Slovákov a 70 % Čechov) pritom plánuje nakupovať vianočné darčeky on-line, pričom preferuje osobný odber pred doručením kuriérnou službou či Slovenskou poštou.
„Oproti minulému roku klesol počet Slovákov, ktorí chcú platiť za nákup v hotovosti – minulého roku to bolo viac než 40 % respondentov, tohto roku zhruba tretina,“ uviedol Michal Vala, prevádzkový riaditeľ Hej.sk a dodal: „Súvisí to bezpochyby s väčšou dôverou zákazníkov smerom k eshopu i k novým spôsobom platieb.“ Na splátky plánujú vianočný tovar zadovážiť len asi 2 % Slovákov a 1,5 % Čechov.
Z aktuálneho prieskumu uskutočneného nákupným portálom Hej.sk tiež vyplýva, že iba zhruba 14 % Slovákov a 10 % Čechov zohľadňuje pri nákupe darčeka predovšetkým cenu. Omnoho dôležitejšie je pre nich prianie obdarovaného, jeho prípadné prekvapenie či praktickosť daru.
Na prieskume, ktorý urobil obchodný portál Hej.sk v priebehu mesiaca októbra, sa zúčastnilo 992 Slovákov a 1 002 Čechov. Medzi konkrétne špecifikovanými darčekmi, ktoré by si respondenti priali nájsť pod stromčekom, pritom najčastejšie figurovali podobne ako v minulom roku tablet, smartfón alebo kávovar.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.