Prieskum Hej.sk – najviac žiadané darčeky

Prieskum spoločnosti Hej.sk

Viac než polovica oslovených Slovákov by si priala nájsť pod vianočným stromčekom elektroniku. Vyplýva to z veľkého predvianočného prieskumu, ktorý v mesiaci októbri zrealizoval popredný slovenský nákupný portál Hej.sk. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že oproti minulému roku klesol počet Slovákov, ktorí hodlajú platiť za darčeky v hotovosti. Zatiaľ čo každý tretí Slovák má v úmysle nechať nákup darčekov až na december, z Čechov to má v pláne iba pätina.

Viac než polovica oslovených Slovákov by si priala nájsť pod vianočným stromčekom elektroniku, tretina oblečenie, kozmetiku alebo športové vybavenie a necelá štvrtina knihu alebo iný kultúrny zážitok. Iba zhruba jedného zo sto obdarovaných potešia ako vianočný darček potraviny a nápoje.
Sedem z desiatich oslovených predpokladá, že ich Vianoce budú tento rok na darčeky rovnako bohaté ako minulého roku. Bohatšiu nádielku v porovnaní s minulým rokom očakáva iba necelých 10 % Slovákov a len 7 % Čechov. V objemoch financií to potom znamená, že menej než 80 eur má v úmysle utratiť za nákup vianočných darčekov približne 6 % ľudí na Slovensku, sumu 81 – 200 eur do svojich najbližších investuje necelých 40 % našich spoluobčanov, podobne ako v prípade sumy 201 – 400 eur. 15 % respondentov potom nakúpi darčeky za 400 eur a viac.
Za nákupmi sa väčšina účastníkov prieskumu plánuje vydať rovnako ako minulý rok v novembri. Na Slovensku to má v úmysle zhruba 55 % zákazníkov, v Čechách, na Morave a v Sliezsku viac než 60 %. Každý tretí Slovák však hodlá nechať nákup darčekov až na december, z Čechov chce v decembri nakupovať iba pätina. Nákup na poslednú chvíľu bude riskovať asi 7 % Slovákov a 5 % ľudí v Česku. Zhruba 18 % Slovákov, resp. 16 % Čechov potom plánuje počkať s nákupom až na povianočné výpredaje. Prevažná väčšina zákazníkov (62 % Slovákov a 70 % Čechov) pritom plánuje nakupovať vianočné darčeky on-line, pričom preferuje osobný odber pred doručením kuriérnou službou či Slovenskou poštou.
„Oproti minulému roku klesol počet Slovákov, ktorí chcú platiť za nákup v hotovosti – minulého roku to bolo viac než 40 % respondentov, tohto roku zhruba tretina,“ uviedol Michal Vala, prevádzkový riaditeľ Hej.sk a dodal: „Súvisí to bezpochyby s väčšou dôverou zákazníkov smerom k eshopu i k novým spôsobom platieb.“ Na splátky plánujú vianočný tovar zadovážiť len asi 2 % Slovákov a 1,5 % Čechov.
Z aktuálneho prieskumu uskutočneného nákupným portálom Hej.sk tiež vyplýva, že iba zhruba 14 % Slovákov a 10 % Čechov zohľadňuje pri nákupe darčeka predovšetkým cenu. Omnoho dôležitejšie je pre nich prianie obdarovaného, jeho prípadné prekvapenie či praktickosť daru.
Na prieskume, ktorý urobil obchodný portál Hej.sk v priebehu mesiaca októbra, sa zúčastnilo 992 Slovákov a 1 002 Čechov. Medzi konkrétne špecifikovanými darčekmi, ktoré by si respondenti priali nájsť pod stromčekom, pritom najčastejšie figurovali podobne ako v minulom roku tablet, smartfón alebo kávovar.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 995
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 405
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 905
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 248
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 063
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 830
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 792
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 1 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 1 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu