Alkoholizmus je zákerná choroba, ktorá vzniká v mozgu

Pitie alkoholu má u nás silnú tradíciu. Nástup alkoholizmu je nenápadný a zbaviť sa návyku je ťažké. Nová liečba prináša nádej.

Pitie alkoholu má u nás silnú tradíciu. Nástup alkoholizmu je nenápadný a zbaviť sa návyku je ťažké. Nová liečba prináša nádej.

Prečo alkoholik nedokáže prestať?

Odpoveď na záhadnú otázku vzniku alkoholizmu sa skrýva v našom mozgu. Pri pití alkoholu sa v mozgu zvyšuje hladina dopamínu, nazývaného aj hormón odmeny. Napijeme sa, pocítime uspokojenie. Napijeme sa znova. Opakované užívanie alkoholu však mení rovnováhu mozgovej chémie, takže prestane fungovať záchranná brzda. Jednoducho si prestaneme uvedomovať, že by sme mali prestať piť.

Koľko je priveľa

Trúfli by ste si povedať, aká dávka alkoholu je ešte v poriadku a čo je už za hranicou? Vysokorizikové pitie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nastáva, keď muži skonzumujú viac ako 6 štandardných dávok (60 g alkoholu = napríklad tri veľké pivá) a ženy viac ako 4 štandardné dávky (40 g alkoholu = napríklad dva poháre vína) denne. Ak si chcete overiť, ako ste na tom s pitím, vyskúšajte test na stránke www.pi-menej.sk .

Nová možnosť liečby – postupná redukcia

Skoncovať so závislosťou od alkoholu je pre alkoholikov často najťažšou úlohou v ich živote.

Ako z toho von? Začať sa liečiť. „Prestať piť zo dňa na deň je pre niektorých nepredstaviteľné. Schodnejšou možnosťou je pitie postupne obmedziť,“ konštatuje doktorka Lúčna. Nápomocná v tomto prístupe môže byť aj farmakoterapia. Na základe skúmania mozgu a jeho reakcií sa vedcom podarilo vyvinúť účinnú látku, ktorá pôsobí na opioidné receptory v mozgu a znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Klinické štúdie dokázali, že táto účinná látka dokázala znížiť priemernú dennú spotrebu alkoholu spolu s psychosociálnou podporou o viac ako polovicu. „Vziať si tabletku nestačí. Bez potrebnej psychosociálnej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomína psychiatrička. Ak teda chcete pomôcť sebe alebo svojim blízkym, vyhľadajte pomoc psychiatra alebo všeobecného lekára.

psychoterapia490-r208_res.jpg

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.