Alkoholizmus je zákerná choroba, ktorá vzniká v mozgu

Pitie alkoholu má u nás silnú tradíciu. Nástup alkoholizmu je nenápadný a zbaviť sa návyku je ťažké. Nová liečba prináša nádej.

Pitie alkoholu má u nás silnú tradíciu. Nástup alkoholizmu je nenápadný a zbaviť sa návyku je ťažké. Nová liečba prináša nádej.

Prečo alkoholik nedokáže prestať?

Odpoveď na záhadnú otázku vzniku alkoholizmu sa skrýva v našom mozgu. Pri pití alkoholu sa v mozgu zvyšuje hladina dopamínu, nazývaného aj hormón odmeny. Napijeme sa, pocítime uspokojenie. Napijeme sa znova. Opakované užívanie alkoholu však mení rovnováhu mozgovej chémie, takže prestane fungovať záchranná brzda. Jednoducho si prestaneme uvedomovať, že by sme mali prestať piť.

Koľko je priveľa

Trúfli by ste si povedať, aká dávka alkoholu je ešte v poriadku a čo je už za hranicou? Vysokorizikové pitie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nastáva, keď muži skonzumujú viac ako 6 štandardných dávok (60 g alkoholu = napríklad tri veľké pivá) a ženy viac ako 4 štandardné dávky (40 g alkoholu = napríklad dva poháre vína) denne. Ak si chcete overiť, ako ste na tom s pitím, vyskúšajte test na stránke www.pi-menej.sk .

Nová možnosť liečby – postupná redukcia

Skoncovať so závislosťou od alkoholu je pre alkoholikov často najťažšou úlohou v ich živote.

Ako z toho von? Začať sa liečiť. „Prestať piť zo dňa na deň je pre niektorých nepredstaviteľné. Schodnejšou možnosťou je pitie postupne obmedziť,“ konštatuje doktorka Lúčna. Nápomocná v tomto prístupe môže byť aj farmakoterapia. Na základe skúmania mozgu a jeho reakcií sa vedcom podarilo vyvinúť účinnú látku, ktorá pôsobí na opioidné receptory v mozgu a znižuje pocit odmeny po požití alkoholu. Klinické štúdie dokázali, že táto účinná látka dokázala znížiť priemernú dennú spotrebu alkoholu spolu s psychosociálnou podporou o viac ako polovicu. „Vziať si tabletku nestačí. Bez potrebnej psychosociálnej podpory nie je možné dosiahnuť výsledky,“ pripomína psychiatrička. Ak teda chcete pomôcť sebe alebo svojim blízkym, vyhľadajte pomoc psychiatra alebo všeobecného lekára.

psychoterapia490-r208_res.jpg

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.