Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Poradňa dobrého hospodára

Poradíme ako ušetriť na úveroch a pôžičkách

Máte pôžičku z banky, nebankovej alebo lízingovej spoločnosti? Existuje pravdepodobnosť až 80%, že môžete platiť menšie splátky.

Mesačne ušetria na splátke viac ako 70 eur

Manželia Štefan a Agáta si nevedeli zo svojich príjmov nič ušetriť. Z príjmov platili bežné výdavky na domácnosť, stravu a dopravu. Pokiaľ chceli niečo nad rámec, požičali si. Rodine s dvoma deťmi sa takto pôžičky vyšplhali až na 5 400 eur. „Splácali sme 427 Eur mesačne a samozrejme, že sme to cítili. Vďaka OTP Banke sme vyplatili svoje staré úvery a dnes platíme mesačne len 354 Eur,“ dodal Štefan. Hoci manželia dostali aj ponuku, že im OTP Banka môže ponechať splátku a poskytne im viac peňazí, rozhodli sa nakoniec pre zníženie svojich mesačných výdavkov.

Znížili sme im mesačnú splátku

„Minulý rok sme mali s manželkou pomerne náročné leto – potrebovali sme nakúpiť zariadenie do domácnosti, a zároveň sme si chceli spolu s našimi dvoma deťmi odpočinúť pri mori,“ povedal nám pán Pavol. Nakoľko nemali dostatok peňazí, rozhodli sa požičať si od banky. So splácaním nemali problém, ale keď sa dozvedeli, že je možné znížiť si splátky, začali sa o túto možnosť zaujímať. „A neľutujeme! V pobočke OTP Banky nám všetko vysvetlili a namiesto 157 Eur nám vypočítali mesačnú splátku len 142 Eur.“

Ako postupuje dobrý hospodár:

Z viacerých strán je vidieť ponuky na prenesenie úverov či pôžičiek do iných bánk. Skôr ako však vezmete nový úver, zistite si nasledovné:

1.     Akú výslednú úrokovú sadzbu vám banka vie ponúknuť v celkovom prepočte.

2.     Či banka vie refinancovať všetky vaše nevýhodné pôžičky (všetky typy), úvery v nebankových spoločnostiach, kreditné karty a povolené prečerpania na účtoch.

3.     Či vám banka poskytne aj peniaze navyše - t.j. bezúčelové navýšenie pri zachovaní rovnakej splátky.

RADA: V OTP Banke vám na počkanie a zadarmo skontrolujú aktuálne pôžičky, či sú naozaj drahé a hneď vám aj prepočítajú, koľko by ste mohli ušetriť s novou pôžičkou.

*Údaj o 80-percentnej pravdepodobnosti platenia nižších splátok vychádza z interných štatistík OTP Banky a je zostavený z pomeru schválených a neschválených spotrebiteľských úverov určených na refinancovanie.

smetext490x400-r251_res.jpeg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro

Náklady bude už čoskoro možné rozúčtovať aj pomocou aplikácií ako Messenger či WhatsApp.

Zelená Bratislava

Vyvetrajte si hlavu v jednom z najzelenších hlavných miest na svete.

Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?

Tím FortiGuard Labs zaznamenal značný nárast bezpečnostných hrozieb počas pandémie.