Výstava „Po búrke“ predstavuje fragmenty tvorby Aleša Votavu

SND pokračuje v spolupráci so SNG a pripravila výstavu z dvoch realizácii predstavení, pod ktoré sa podpísal Aleš Votava – Shakespearova Búrka a Gluckova opera Orfeus a Eurydika.

Slovenské národné divadlo (SND) pokračuje v inšpiratívnej spolupráci so Slovenskou národnou galériou (SNG), ktorá opäť načrela do svojich zbierok a ako prvú v aktuálnej 95. divadelnej sezóne pripravila výstavu z dvoch realizácii predstavení, pod ktoré sa podpísal Aleš Votava – Shakespearova Búrka a Gluckova opera Orfeus a Eurydika.

Vernisáž výstavy bude v stredu 26. novembra o 18.00 hod. v novej budove SND.

Byť scénografom si Aleš Votava vždy želal. Tento jeden z najvýznamnejších slovenských scénografov 90. rokov 20. storočia bol aj kostýmovým výtvarníkom, divadelným a filmovým architektom, šperkárom, písal, učil...

Aleš Votava absolvoval Umeleckopriemyslovú školu (u Rudolfa Filu) a Vysokú školu múzických umení (u Ladislava Vychodila). Študoval v Paríži (1986–87) aj v Ríme vo Villa Medici (1993–94). Pôsobil a spolupracoval s mnohými divadlami - Divadlom Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici, Národným divadlom v Prahe, Moravskosliezskym národným divadlom v Ostrave, mnoho nezabudnuteľných scénických návrhov pripravil pre činohru i operu SND... Viaceré z jeho návrhov bolo ocenených divadelnou cenou DOSKY, za scénu k inscenácii opery Tosca v pražskom ND získal prestížnu Cenu Alfréda Radoka (2000). K jeho profilovým inscenáciám patrí tiež Višňový sad a Búrka (SND)... Opera SND má stále na repertoári inscenáciu Verdiho opery La traviata, pre ktorú navrhol scénu. Dielo Aleša Votavu sa, žiaľ, uzavrelo v mladom veku v roku 2001.

Výstava v priestoroch novej budovy SND má príznačný názov Po búrke. „Aj dnes, „po búrke“, je zjavné, že do nášho prostredia priniesol Aleš Votava extrémne presvedčivý koncept – svetelne, priestorovo i koloristicky objavný, erudovaný a zároveň intuitívny, sebavedomý v použití výrazových prostriedkov, ale pokorný k divadlu ako synergickému dielu,“ uvádza kurátorka výstavy  Viera Kleinová.

Pre cyklus Galéria v divadle vybrala SNG ikonickú scénografiu Shakespearovej Búrky pre Činohru SND realizovanú v DPOH (2000) a inscenáciu jeho obľúbeného žánru – opery, a to naštudovanie Orfea a Eurydiky Ch. W. Glucka pre DJGT – Operu v Banskej Bystrici (1991), kde bol Votava autorom scény i kostýmov.

Výstavu si môžete pozrieť od 26. novembra 2014 do 29. marca 2015 hodinu pred predstavením podľa aktuálneho programu.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“

Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?

Do registra ochranných známok si nemôžete prihlásiť primárne následovné označenia

Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?

Podnikateľom sa často stáva, že výborná služba alebo tovar sú odkopírované a vlastníkom spoločnosti.